Izka27 pisze:Przeszukałam forum dosyć dokładnie i nie znalazłam takiego tematu
Wanda pisze:...mikoryzę storczyk może dostać tylko raz w życiu
Efka pisze:.Zauważyłam,że takie omszałe korzenie są przeważnie zdrowe.
Maria K pisze:Żeby zastosować szczepionkę do storczyków (parapetowców), muszą one być w bardzo dobrej kondycji, muszą być w fazie "zastoju", inaczej zaczną chorować. Zastosowałam do hybryd fenolopsis i botanicznych (belina i violacea ).W botanicznych poniosłam porażkę, po dwóch miesiącach zmarniały mi. To samo stało się ze słabszymi hybrydami, które były w trakcie kwitnienia lub po reanimacji gdzie był słabszy system korzeniowy.Na próbę też zastosowałam do sabotka też zmarniał.Szczepionkę przed zastosowaniem rozwodniłam 20 ml szczep.+30 ml wody i zastosowałam tą ilość do 5 storczyków. U storczyków które przeżyły, w pierwszym okresie zauważyłam- omszenie korzeni (wyglądały jakby ciągle były mokre), zgrubiały i bardzo szybko zwiększały objętość, liście zrobiły się bardzo jędrne, grube mają 30 cm dł. i 15 szer.Dłużej podłoże przesychało. Na rok zaprzestały kwitnienia choć miały łodyżki kwiatowe.Stare łodyżki kwiatowe choć mają 5 lat nie żółkną i przyrastają nowe i ciągle któraś łodyżka kwitnie. Na dziś nie wiem czy zdecydowałabym się tak eksperymentować, a może to zbieg okoliczności iż storczyki zmarnowały się?![]()
![]()
Jan Ciepłucha pisze: Nie będę ich tu opisywał. To sporo materiału.
Jan Ciepłucha pisze:A korzenie storczyków nie posiadają włośników. Chłoną wilgoć całą swoja powierzchnią.
Mery pisze:Jan Ciepłucha pisze:A korzenie storczyków nie posiadają włośników. Chłoną wilgoć całą swoja powierzchnią.
http://www.orchidarium.pl/forum/read_th ... =5579&pg=2
Zdrowe korzenie Paphiopedilum po podlaniu, pokryte są drobnymi włoskami. Moim zdaniem są to włośniki.
U moich falenopsisów czasem występuje takie zjawisko.Komórki welamenu zmieniają się. Korzenie pokryte są wtedy włoskami . Wyglądają jak szczoteczki.Związane to jest z nieprawidłowym nawadnianiem.
Podobne do tych ze strony: http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1257404999
Jan Ciepłucha pisze:Należy pytać tych, którzy to zjawisko badali
Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"