Ktoś posiada? Na wiosnę zamierzam kupić kilka storczyków gatunkowych, to moja jedynka na liście. Obawiam się tylko, czy zniesie warunki parapetowe - bo urządzam też paludarium, patrząc na jej potrzeby wilgotnościowe byłoby jej tam dobrze, ale rozmiary ma spore i obawiam się nieco, akwarium przeznaczone na paludarium ma 102 L, zatem nie należy do gigantów.
Generalnie wszystkie Dracula są chłodnolubne, temperatury 20-22 w dzień 10 w nocy, do tego wysoka wilgotność i duży ruch powietrza. Muszą wisieć w koszykach lub na podkładkach, gdyż pęd kwiatowy rośnie w dół często zagłębiając się w podłoże i wychodzą po bokach lub dnem koszyka. Z mniejszych i mogących rosnąć w umiarkowanych warunkach (do 25°)polecam Dracula lotax, Dracula inaequalis, Dracula rezekiana. Rośliny muszą mieć stale wilgotne podłoże, najczęściej sphagnum.
Dziękuję Przemku, niemniej znam arkusz uprawy. Bardziej interesuje mnie, czy zmieści się w paludarium - bo nie chciałabym za rok - dwa kombinować, co zrobić z rozrośniętą rośliną słusznych rozmiarów.
A jaka wysokość paludarium, na D. vampira trzeba przeznaczyć ok.25-30 cm. na liście + koszyczek (10 cm.) + miejsce na pędy kwiatowe. Zobacz Dracula lotax, jest malutka i chętnie kwitnie, wiem że to nie to co D.vampira, ale zawsze Dracula