logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Phalaenopsis potrzebuje pomocy.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Phalaenopsis potrzebuje pomocy.

Nieprzeczytany post Autor: Monia5992 Data » 16-01-2015, 15:45

Witam,
już jakiś czas Was podglądam i potrzebuje pomocy co do mojego storczyka phalaenopsis. Kupiłam go we wtorek na dzień Babci z zamiarem podarowania go w niedziele babci ale coś z nim zaczęło się dziać :( podejrzewam że jest chory na fuzarioze bo zaczęły mu żółknąć liscie od trzonu, czego nie zobaczyłam przy kupnie bo był owinięty w folię. Obecnie posiadam już 6 phalaenopsisów i są zdrowe i dużo wiem na ich temat ale z tym mam taki kłopot :/ Gdy przyniosłam go do domu i odwinęłam folię poczułam stęchły zapach i te liście- mimo że to dopiero początek choroby ( na zdjęciach nie widać aby były aż tak bardzo żółte ale w rzeczywistości są).
Postanowiłam opryskać go preparatem Topsin M 500SC i wymoczyć go w nim- zrobiłam to we wtorek a dziś usunęłam mu 4 liście od dołu bo były na nich takie wodne plamy i obecnie storczyk ma 2 liście...zasypałam rany cynamonem i obcięłam mu wszystkie zgniłe korzenie. Jak jeszcze mogę mu pomóc? pod światło widoczne są plamki i na jednym z liści są dziwne takie garbki-czy to jeszcze jakiś wirus czy grzyb? Proszę o pomoc :)
Załączniki
1.jpg
Taki był piękny...
2.jpg
Liście żółknące od trzonu
6.jpg
Obecny stan rośliny... :(
7.jpg
8.jpg
Liście od góry
3.jpg
Dziwne garbki na liściu
3.jpg (98.13 KiB) Przeglądane 1379 razy
4.jpg
Plamki
5.jpg
Plamki
20150113_131546.jpg
20150113_131744.jpg
Plama na liściu
Fotografia użytkownika
Monia5992

Z nami od: 16-01-2015, 15:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Phalaenopsis potrzebuje pomocy.

Nieprzeczytany post Autor: Monia5992 Data » 22-01-2015, 11:29

Tak wygląda mój storczyk po 10 dniach od stosowania Topsinu i następnym namoczeniu go w nim, widać że kropki zmalały i to mnie cieszy :D ale mam pytanie: czemu storczyk ma na trzonie takie fioletowe przebarwienie? czy to jakaś choroba? Czy jest to powodem że ma bordowe kwiaty? Proszę o odpowiedź, załączam zdjęcia
Załączniki
20150122_111356.jpg
20150122_111412.jpg
20150122_111434.jpg
Fioletowa plama przy trzonie
20150122_111510.jpg
Tak teraz wygląda w całości po podlaniu Topsinem
Fotografia użytkownika
Monia5992

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 22-01-2015, 18:00

Po tych przeżyciach wygląda ok. Radzę tylko zamaczać doniczkę na 15-20 minut w cieplej wodzie. Nie zraszać, bo niewielka ilość wody u nasady liści na trochę dłużej powoduje pojawienie się infekcji. Te różowe przebarwienia to chyba nic groźnego :?: Jeżeli przebarwienia i zmiany na liściach nie będą się powiększać to storczyk będzie żył i kwitł. W drugim przypadku, przy nieznanej chorobie ratowanie go nie da rezultatu pozytywnego, choć próbować można i trzeba.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Monia5992 Data » 22-01-2015, 19:12

Dziękuję za odpowiedź, będę o niego walczyć :) i mam nadzieje że nie jest to jakaś poważniejsza choroba. Czyli mam go juz nie podlewać topsinem? Bo czytałam żeby go co 10 dni zamoczyc i opryskac i tak 3 razy więc jeszcze 1 raz mogę tak zrobić czy to mu zaszkodzi? Za każdym razem uważam aby końcem chusteczki wyciągnąć wodę ze stożka wzrostu. Na pewno dam znać za jakiś czas jak mój pacjent się miewa ;) na razie stoi na wschodnim oknie z dala od innych storczyków :)
Fotografia użytkownika
Monia5992

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 22-01-2015, 23:31

Po pierwsze trzeba obserwować czy występują jakieś nowe nietypowe objawy i wtedy reagować, możliwe że stosujac Topsin :?: Natomiast nie zalecam zraszania, to nic nie daje, a jedynie może zaszkodzić. Można zraszać, ale w celu przetarcia liści z kurzu, trzeba wtedy od razu wytrzeć papierowym ręcznikiem. Nie jest tak źle jak piszesz :D
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Monia5992 Data » 23-01-2015, 09:13

Bardzo dziękuje za cenne rady, jeśli coś się zmieni dam znać :) Pozdrawiam :)
Fotografia użytkownika
Monia5992

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: krzysztof Data » 23-01-2015, 16:47

Gdzie Ty kupiłaś tego storczyka? na wyprzedaży garażowej :D ? Czytaj forum bo jeszcze potrzebujesz wiedzy jeśli kupujesz takie coś. Takie egzemplarze to raczej w celach odratowania a nie jako prezent!!
krzysztof

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Monia5992 Data » 23-01-2015, 18:23

krzysztof pisze:Gdzie Ty kupiłaś tego storczyka? na wyprzedaży garażowej :D ? Czytaj forum bo jeszcze potrzebujesz wiedzy jeśli kupujesz takie coś. Takie egzemplarze to raczej w celach odratowania a nie jako prezent!!

Nie na wyprzedaży garażowej tylko w kwiaciarni... zauważ że pierwsze zdjęcia są zrobione jak miał jeszcze kwiaty i wszystkie liście, zwróciłam się tu o pomoc gdy byłam zmuszona te wszystkie żółte liście usunąć, przy kupnie nie zauważyłam że ma lekko żółte liście bo był cały zapakowany w folię - cóż moja wina, miał być prezentem na dzień Babci ale w przeciągu 4 dni zgubił kwiaty i coś złego zaczęło się z nim dziać, teraz siedzi u mnie i jest takim moim eksperymentem, może się wygrzebie i będzie zdrowy a jak nie to cóż wyrzucę go. Babcia dostała inny egzemplarz który dokładnie obejrzałam ;)
Fotografia użytkownika
Monia5992

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 23-01-2015, 19:11

Oczywiste ze kupiłaś jak miał jeszcze kwiaty. piękne kwiaty to ostatnia rzecz na którą się patrzy przed kupnem.
Gość

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET