logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Storczyki marnieją w oczach.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Storczyki marnieją w oczach.

Nieprzeczytany post Autor: madlenka Data » 27-12-2014, 12:48

Witam wszystkich serdecznie :).
Storczykową mamą zostałam w sierpniu, odziedziczyłam sporą gromadkę do odratowania (mimo że o pielęgnacji tych pięknych kwiatów nie miałam bladego pojęcia). Poczytałam trochę, popytałam na forum i udało mi się odratować te piękności. Niektóre nawet pięknie zakwitły :D . Myślałam, że już jest dobrze, ale niestety...

Przez ostatnie 1,5 tygodnia jeden ze storczyków marnieje z dnia na dzień. Ma na liściach dziwne zmiany. Do tego straciły jędrność są pomarszczone i jakby bruzdowate. Drugi w tej samej doniczce,(chyba jego basal keiki z tym, że już bardzo wyrośnięty) stracił już większość liści, które odpadały same z siebie jak tylko lekko się je poruszyło.

CAM00961.jpg
Pierwszy

CAM00937 - Kopia.jpg
Drugi jeszcze z dwoma listkami :( (z jednej doniczki)

CAM00939 - Kopia.jpg
Drugi, któremu po dotknięciu odpadł listek

CAM00941 - Kopia.jpg

Mogłabym spisać ten okaz na straty, ale przedwczoraj na kolejnym storczyku zaczęły się pojawiać dziwne plamy w miejscu dawnego poparzenia słonecznego.

Nie chciałabym, aby moje storczyki coś uśmierciło, a jestem niedoświadczona jeżeli chodzi o choroby. Przejrzałam w sieci chyba wszystkie możliwe artykuły na ten temat, ale kompletnie do niczego mi to nie pasuje. Myślałam nad antrakozą liści, ale sama nie wiem... Dlatego bardzo proszę o pomoc. Ponieważ ze storczykami z dnia na dzień jest coraz gorzej :(
Dodam, że podlewam je wodą destylowaną (czasami przefiltrowaną) jak podłoże przeschnie (raz na 1,5 tygodnia), nawożę przy każdym podlewaniu nawozem do storczyków biohumus, stoją na południowym oknie (niestety tylko takie mam do dyspozycji) na podstawkach z keramzytem.

Bardzo proszę o pomoc :(
madlenka

Z nami od: 08-10-2014, 10:20
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Storczyki marnieją w oczach.

Nieprzeczytany post Autor: kaciarynka Data » 23-01-2015, 22:20

ja bym obciela liscie z cm-2 ponizej chorej tkanki a do podlewania storczyka uzywala takiej mikstury: gotujesz jakies 5min pokrojony zabek czosnku z lupinami i czekasz az woda wystygnie, takiego plynu mozna tez uzywac do zwilzania korzeni powietrznych i lisci tylko uwazajac aby nie zalac stozka wzrostu (oczywiscie liscie po obcieciu musza podeschnac i staraj sie nie psikac na te ranki), mialam ostatnio problem chociaz troche inny z liscmi i mojemu felkowi to pomoglo, powodzenia, napisz po jakims czasie czy cos pomoglo
kaciarynka

Z nami od: 07-12-2014, 19:09
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj