Witajcie! Jestem tu nowa i nie doświadczona w hodowli storczyków, dlatego tu piszę. Jakiś czas temu mój storczyk przekwitł, a dzisiaj zauważyłam małą wypustkę i nie wiem czy mam się cieszyć na nowy pęd czy to kolejny korzeń. Pomóżcie
Nie wiem w czym mam Ci pomóc, w zrobieniu lepszego zdjęcia - przepraszam . . żartuję Ten 'dziubek' jest zbyt mały by można orzec. Poczekajmy ze dwa tygodnie na następną, jeżeli można, troszkę bardziej wyrazistą fotkę.
Moja przedmówczyni ma całkowitą rację co do tego, że w sieci jest mnóstwo fotek na temat dylematu korzeń czy pęd kwiatowy, znajdziemy to też na forum jeżeli posłużymy się funkcją Szukaj, a przykładem jest wątek prezentowany TUTAJ. Natomiast czy na prezentowanym zdjęciu ten wyrostek z lewej strony jest korzeniem to mam wątpliwości, wygląda mi też na pęd, korzeń w zasadzie ma zielony 'czubek' a pozostałą część srebrzystą. Chociaż ... na 'dwoje babka wróżyła' trzeba poczekać.
Hej!! Jestem nowa i potrzebuje waszej pomocy ponieważ nie wiem na pewno czy mój storczyk puścił szczepy a jeśli tak to podpowiedzcie jak je pielęgnować i w ogóle.
Yupii!! Doglądam go codziennie, na ten moment warunki ma świetne: - okno wschodnie, - temp. 24-25 st.C., - wilgotność 60-77%, - podlewany przez namaczanie (20 min) jak zaniknie rosa na doniczce plus zraszanie podłoża (woda destylowana) jak na zewnątrz upał, - w doniczce pod osłonką woda, bez dotykania korzeni, - nawożę odżywką w żelu co tydzień, Biopon NPK 7:5:6, dawka nawozu 2,5ml na 1 litr wody destylowanej, wszystko według zaleceń producenta, odżywkę dodaję do wody w której namaczam storki, - każdy mój storek dostaje też zaraz po zakupie pół pałeczki na robale (Target), - na ten moment ciągle kwitnie, na długim pędzie ma jeszcze dwa kwiatki, liście ma cztery, duże i bardzo "mięsiste".\
czy mogę zrobić coś jeszcze, żeby pęd kwiatowy rósł z dużą ilością oczek i nie zasychał na końcówce?
Czemu to coś co pokazałam na zdjęciach w ogóle nie chce zacząć rosnąć ?? Inne moje Storczyki wypuszczają masę nowych korzeni i liści, a ten pęd ani drgnie...