logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Prośba o identyfikację

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Prośba o identyfikację

Nieprzeczytany post Autor: mareek11 Data » 13-06-2015, 20:46

Witam. Jestem tutaj nowy a więc witam wszystkich! Mam nadzieję że wybrałem dobry dział na zapytanie o mojego podopiecznego.A więc moje pytanie brzmi co to za storczyk i jak o niego dbać? Poniżej dodaje zdjęcia. Naczytałem się że niektóre Cambrie są ,,jednorazowe,, Chciałbym tego uniknąć . Storczyki dostałem dwa. Jeden to Phalaenopsis o dwóch łodygach kwiatowych i tutaj nie mam większego problemu z dowiedzeniem się czegoś więcej na jego temat,ale jeśli chodzi o ten drugi to mam problem.Dodam że on bardzo ładnie pachnie .Dodaje fotki obu storczyków. Podejrzewam iź storczyk pochodzi ,,meeslouwer kwekerij ,,bo taka nazwę znalazłem na doniczce.Nie wiem czy ma to coś wspólnego ale oba byly kupione w Niemczech bo tu aktualnie mieszkam. Pozdrawiam Marek

IMG_20150613_212811.jpg
Cambria
IMG_20150613_212839.jpg
Phalaenopsis
mareek11

Z nami od: 13-06-2015, 20:37
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Prośba o identyfikację

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 14-06-2015, 10:25

Witamy na forum :D
A teraz o Twoich problemach :
- pochodzenie rośliny, nazwa na etykiecie wskazuje na holenderskiego producenta,
- też spotkałem się ze zdaniem, że hybryda ta pod handlową nazwą Cambria jest rośliną jednego sezonu jednak z doświadczeń koleżanek i kolegów naszego forum wynika, że nie jest to do końca prawda, zależy od postępowania z rośliną. Poczytaj tutaj o jej wymaganiach w uprawie.
Dodam jeszcze, że ładniej wyglądają fotki gdy zastosujemy możliwości programowe forum opisane w tym wątku.
Powodzenia. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mareek11 Data » 14-06-2015, 11:24

Zdjęcia robiłem na szybko telefonem... Podładuje lustrzankę to podrzucę lepsze foty.A da radę w jakiś sposób określić nazwę tego kwiatka?
mareek11

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 14-06-2015, 11:25

Witam

Problem z Cambriami polrga na tym, że to są hybrydy z hybryd obejmujące kilka rodzajów storczyków. Stąd te problemy, które mogą wystąpić, ale nie muszą jak wczesniej napisał Ryszard. Sam kiedyś miałem, zakwitła, chyba było ok. 50 kwiatów i po kwitnieniu po prostu padła. Nie mogłem wtedy zdiagnozować przyczyny ponieważ warunki uprawowe wcale się nie zmieniły.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mareek11 Data » 14-06-2015, 11:50

Czyli jedynym sposobem żeby sprawdzić czy jest to ,,jednorazówka,, jest po prostu zapewnić mu odpowiednie warunki i zobaczymy co będzie dalej.Zastanawiam się też czy mogę podlewać je deszczówką surową czy przegotowaną?
mareek11

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 14-06-2015, 12:51

Podpowiem jeszcze raz, spróbuj kliknąć na ten LINK, a otworzy Ci się strona z opisem tej rośliny i warunkami jej uprawy. Deszczówka jest bardzo dobrą wodą do podlewania storczyków. Można ją wykorzystywać bez specjalnych zabiegów, ale pod warunkiem, że zbierana jest po za obszarami przemysłowymi i po co najmniej półgodzinnym czasie opadu. Chociaż gotowanie nie zaszkodzi. ;) :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mareek11 Data » 14-06-2015, 15:00

Przeczytałem cały ten artykuł lecz nie pisało tam nic o gotowanie deszczówki więc wolałem zapytać czy warto.Wodę zbieram do ogrodu z dachu do specjalnego pojemnika o pojemności 210l .
Do najbliższego zakładu który wydziela jakieś zanieczyszczenia mam około 70km więc nie będzie problemu.
mareek11

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: mareek11 Data » 16-06-2015, 10:58

Zadam jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuje.Zastanawiam się czy moje storczyki mogą stać w zachodnim oknie? przeczytałem chyba wszystkie artykuły, a im więcej czytałem tym mniej wiem.Słońce pada w to okno około 17:30.Dodam że teraz stoją one oddalone od tego okna o 2 m i raczej nigdy nie dociera do nich słońce.Od wczoraj 2 kwiaty zaczęły się tak jakby zwijać i myślę że przyczyną może być brak słońca.Co o tym sądzicie?
mareek11

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj