Witam moj storczyk od kąd go kupiłam w biedronce był troszkę słabszy . co 2 tygodnie robiłam mu kąpiele . ale i tak jakoś marniał az doszedł do takiego stanu. czy da sie go jakoś odratowac?
Storczyka oczyścić z kory, poobcinać korzenie (zgnite, suche) zasypać węglem drzewnym. Wymoczyć go porządnie w wodzie (włożyć do wiaderka z wodą niech się moczyc porządnie) z preparatem Topsin. Włożyć do świeżej kory, wziąć z domu jakiś spryskiwacz, napełnić wodą i codziennie 3 razy dziennie psikać z ok. 30 cm. Najlepiej kupić keramzyt do podstawki, zalać wodą, by storczyk miał wilgotno . Jeśli tak to już nie spryskiwac wodą.
wilgotnosc_keramzyt.jpg (16.17 KiB) Przeglądane 1514 razy
Hej, jakiej wody należy użyć w przypadku, gdy storczyk ma zbyt mały turgor liści (są dobrze wybarwione, ale zwisają luźno wzdłuż doniczki, z korzeniami wszystko OK, storczyk kwitnie bez zarzutów) i jest ustawiony tylko w przezroczystej doniczce z dziurkami na keramzycie?
Czy może być do keramzytu dolewana zwykła kranówka (niestety moja ma bardzo dużo wapnia), czy lepiej jest zalewać wodą destylowaną czy przegotowaną i odstaną? Czy związki wapnia (z kranówki) będą osiadać na korzeniach (od dołu) w momencie parowania wody? Czy raczej związki te wytrącą się na keramzycie? Jeżeli się wytrącą na keramzycie, to czy można go potem przepłukać i pozbyć się białego nalotu? czy to nie zaszkodzi storczykowi?
Super !! Przyoszczędzę na wodzie destylowanej A tak to wygląda u mnie (zdjęcie pierwsze prezentuje opisany wyżej przypadek).
A co z przepłukiwaniem keramzytu, żeby pozbyć się soli wapnia?
Na drugim zdjęciu podobna sytuacja, ale mam jeszcze do niego pytanie: Czy jak storki tak mocno kwitną, to czy zdarza się to często, że tracą turgor w liściach, zwłaszcza tych starszych?
Załączniki
Sytuacja opisana wyżej
Zmniejszony turgor w starszych liściach przy kwitnieniu
Nie spotkałam się z tym by kwitnienie aż tak osłabiało rośliny. Turgor może być mniejszy jeśli roślina stwierdza, że dany liść już się zestarzał - wtedy zaczyna też powoli żółknąć a roślina do końca wykorzystuje nagromadzone w nim składniki. Jeśli jednak więcej liści traci turgor to raczej jest to problem z wchłanianiem wody i mamy problem z systemem korzeniowym. W Twoim przypadku może dotyczyć to tej pierwszej sytuacji choć zdjęcia liści są zrobione ze zbyt dużej odległości.
Roślina (doniczka) nie ma kontaktu z keramzytem jeśli pomiędzy nimi jest podstawka. W tej sytuacji wystarczy raz na parę miesięcy keramzyt wsypać do garnka, dodać kilka kropli soku z cytryny i pogotować to. Potem keramzyt na durszlak, przepłukać bieżącą wodą i będzie prawie jak nowy. Marta
Rzeczywiście u tych Storków z pierwszego zdjęcia system korzeniowy jest dość marny, może mają po 3 długaśne korzenie każdy. Zaraz po zakupie od razu je "przesadziłam", praktycznie same mi z doniczek wypadły, bo prawie w ogóle nie miały żadnego podłoża i srebrne korzenie, a mimo tego oba kwitły. Teraz kwitnie już tylko ten jasno-fioletowy i myślę, że jeszcze pociągnie z tydzień. Teraz żyją w podłożu do Storków Substral i mają zaaplikowane pół pałeczki na robale, na tym co już przekwitł znalazłam kiedyś rano olbrzymiego wełniaczka z "garstką" drobniuteńkich "dzieci ;P Tak się go przestraszyłam, że go od razu zlikwidowałam w toalecie ;P Co rano sprawdzam, czy reszta Storków nic "nie wyhodowała" z robactwa (każdy też dostał pół pałeczki Tarcznika Target).
Marta, dzięki za wskazówki z keramzytem, czy osłonki mogą stać bezpośrednio na wilgotnym keramzycie? czy lepiej je trochę podnieść ?
No już napisałam: żadnych osłonek. Naczynie w którym jest ten ,,storek,, nazywa się doniczką, a doniczkę się wkłada do osłonki ale proszę tego nie robić!!!!!!!!!!!!!!! Taki storek nazywa się phalaenopsis (fonetycznie-falenopsis) hybryda. Proszę trochę poczytać o uprawie storczyków. Marta
Ja trzymam storczyki w osłankach i nic się nie dzieje, kwitną rosną nowe liście i korzenie powietrzne. Ale mam pytanie jeżeli korzenie wychodzą przez szparki doniczki czy to znak, żeby przesadzić.