Mam 6 storczyków Phalaenopsis,podloze w ktorym je kupiłam i w nim rosna jest mieszanka małych kawalkow kory z torfem/ziemia/....tak widze przez doniczke.Mam pytanie bo przesadza się je co dwa ,trzy lata czy poczekać do tego czasu ?czy przesadzic je wcześniej do Podloza do storczykow epifitycznych,,Ekstra,,Malwo? (bo to jest podloze do storczykow o grubych korzeniach....?)Zawiera duże kawałki kory i pumeksu.Co robic podpowiedzcie...
1. Boszzz, pisz używając polskich znaków i przecinków, bo oczy bolą od czytania Twojego wpisu. 2. Pokarz zdjęcie podłoża. 3. Pokarz zawartość doniczki. 4. Postaraj się, żeby zdjęcia były ostre, bo niektórzy będą się zastanawiać czy już czas iść do okulisty...
Dla storczyków z rodzaju Phalaenopsis stosuje się podłoże o grubej i średniej granulacji, głównie z powodu grubości korzeni, które są w tym względzie dość solidne. Dla własnego doświadczenia radzę pierwszy raz zakupić jedne i drugie podłoże w profesjonalnym sklepie internetowym, a później można samemu komponować mieszanki.
titus1, nie wiem czy komentarz o braku polskich znaków czy interpunkcyjnych był na miejscu skoro sam po kilka razy napisałeś "pokaż" przez rz. Śmiem wkleić tutaj całą Twoją wypowiedź : "1. Boszzz, pisz używając polskich znaków i przecinków, bo oczy bolą od czytania Twojego wpisu. 2. Pokarz zdjęcie podłoża. 3. Pokarz zawartość doniczki. 4. Postaraj się, żeby zdjęcia były ostre, bo niektórzy będą się zastanawiać czy już czas iść do okulisty..." AD 1 Określenie "Boszzz" jest nowomową, którą raczej szczycić się nie powinieneś. Już nie wspominam o nadużywaniu tego zwrotu... AD 2 POKAŻ a nie POKARZ AD 3 Spójrz na adnotację 2 AD 4 Ten apel był zbędny. Każdy ma taki aparat jaki ma i taką ostrość może ustawić jaką ma w specyfikacji urządzenia, którym robi zdjęcia. Sądzę, że aparat i jego ostrość, którą może uzyskać na zdjęciu jest najmniej istotną kwestią w tym temacie. MORAŁ: Patrz na siebie a będziesz w niebie. Najpierw popraw swoje błędy. Dopiero później zwracaj uwagę na błędy innych.
Poop2055 wydaje mi się, że powinieneś zmienić podłoże. Ja swoje trzymałam w standardowym i niestety padły po 2latach. Zamierzam kupić w sklepie internetowym kupić lepszej jakości specjalnie dla storczyków, gdyż inaczej nie nacieszę się nimi zbyt długo. Twoje storczyki kwitną? Nie przesadza się podczas kwitnienia a moje dwa nowe jeszcze kwitną i muszę poczekać. Pozdrawiam Aneta
Tak robię błędy i masz rację z nowomową. Ale tak to jest, jak człowiek napisze tekst i chce go wrzucić szybko do sieci. Ja swoje błędy widzę po godzinie od napisania tekstu.
Wiele razy prośby o pomoc z dołączonymi zdjęciami kiepskiej jakości pozostawały bez odpowiedzi. KAŻDY aparat robi ostre zdjęcia, trzeba tylko zapewnić odpowiednie dobre oświetlenie by automatyka aparatu mogła tą ostrość ustawić oraz umieścić fotografowany obiekt w granicach ostrzenia. Nie ma nic gorszego niż wstawianie nieostrych gniotów i myślenia, że jakoś to będzie, że ktoś się domyśli co jest na zdjęciu. Nie rozumiem o jakiej ostrości mówisz, którą się ustawia w aparacie. Ostrość jest jedna i się jej nie ustawia. No chyba, że dysponujesz manualnym obiektywem.
O, 15 postów i już poucza. Witamy na forum kolejnego rzecznika leniwych.
Wyjaśnij co według Ciebie jest podłożem standardowym? Dlatego prosiłem o zdjęcia, aby sprawdzić stan podłoża w doniczce, bo może nie trzeba(na razie) nic kupować czy przesadzać. Może warto nauczyć się komponować własne podłoże, z dostępnych składników?
W przypadku gdy nie ma się gdzie magazynować składników na podłoże aby samemu je komponować wskazane jest (wg mojej opinii) kupowanie gotowych podłoży. Zmarnowane storczyki nauczyły mnie, że nie należy oszczędzać na bazie do uprawy. Niestety w mieszkaniu w centrum jednego z większych miast w Polsce nie mam możliwości na zrobienie składzika na komponenty potrzebne do odpowiedniej pielęgnacji roślin każdej rośliny z osobna jaką posiadam. Nie jestem rzecznikiem leniwych tylko nie spodobało mi się wymądrzanie na temat błędów, skoro samemu się je popełnia oraz to, w jaki sposób powiedziałeś/łaś o zrobieniu zdjęcia. Liczba postów nie świadczy o ich treści. Tak samo jak wiele bezsensownych słów może wiele wypaść z ust tak samo i wiele bezsensownych tekstów można napisać. Nie liczy się ilość a jakość. Pozdrawiam
Titusowi dziękuję za zwrócenie uwagi na interpunkcję....Pośpiech czasami robi swoje. Dodam jeszcze ,że jak napiszesz POKAŻ to będziesz mi mógł robić takie i jeszcze inne uwagi. Nawiązując do tematu pokazywania z tym mam problem bo nie wstawiałam tu jeszcze zdjęć i najnormalniej w świecie nie potrafię tego robić.
Korzystając ze wskazówek trochę milszego doradcy po przekwitnięciu storczyków spróbuję je przesadzić do mieszanki dwóch podłóż o których mi napisał Dziękuję:)
Nie chcę usprawiedliwiać titusa1,ma on specyficzną formę wypowiedzi, trochę kpiącą, a raczej żartobliwą lecz zawsze kieruje się chęcią pomocy. Jednak ciągłe poruszanie tych samych problemów (podłoża, pędu, korzenia) jest troszkę męczące. W treściach zawartych w forum wielokrotnie zostały one omawiane. Zdaję sobie sprawę, że zadanie pytania i uzyskanie odpowiedzi jest łatwiejsze niż 'żmudne' posługiwanie się funkcją Szukaj, a warto z niej skorzystać bo przy okazji można dowiedzieć się wielu ciekawych informacji. Ciekawa też z punktu widzenia psychologi jest reakcja Anety , pozdrawiam serdecznie . Wypomina ona też w złośliwej, nie da się ukryć, formie złośliwość titusa wytykając mu z zauważalną satysfakcją popełnione błędy. Można powiedzieć "ręka, rękę", "klin, klinem", "oko za oko" itd. itp. I na koniec maleńka uwaga do mojej przedmówczyni,dopełniacz liczby mnogiej od podłoża brzmi podłoży. Kończę bo w ferworze wymiany myśli i nie tylko mogę też zabrnąć za daleko, a co gorsze strzelić 'byka'
Mam nadzieję, że obniżka temperatur złagodzi atmosferę, a jeszcze jak spadnie deszcz zadowolonych będzie wielu, szczególnie rolnicy.
Mam jeszcze pytanie dotyczące podłoża.Zakupiłam opakowanie podłoża,przesadziłam jednego Falka i zostało mi jeszcze 3/4 worka.Czy może ono być przechowane w tym worku do wiosny?czy nic mu się nie stanie? Dziękuje i pozdrawiam.