logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Zmiany na storczyku.

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Zmiany na storczyku.

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 25-08-2015, 11:20

Witam.Podczas przeglądu storczyków na jednym z nich z nich zauważyłem niepokojące zmiany i zacząłem podejrzewać niebezpieczną chorobę.Już się nauczyłem że jak się ma storczyki to na zimne należy dmuchać bo kilka miesięcy temu straciłem jednego z nich zaatakowanego przez zgniliznę.Teraz nie jestem pewien cz to powtórka z rozrywki ale profilaktycznie odizolowałem od pozostałych jak mi się wydaje chorego storczyka.Proszę o pomoc i zidentyfikowanie choroby.Dołączam zdjęcia.Zastosowałem przemywanie storczyka zainfekowanych miejsc roztworem Topsinu.Przepraszam za kiepską jakość zdjęć ale aparat zabrał syn a ja się ratowałem telefonem komórkowym.Czy ten storczyk ma szansę na przeżycie.Z góry dziękuję za pomoc w określeniu co się dzieje z moim storczykiem.Pozdrawiam.

2015-08-22 11.42.55 (Kopiowanie).jpg
Obraz jaki zauważyłem kilka dni wcześniej i odizolowałem storczyka od innych.
2015-08-25 10.11.15 (Kopiowanie).jpg
Dzisiaj widać jak by miejsce zarażone się powiększało choć stosuję roztwór Topsinu.
2015-08-25 10.14.46 (Kopiowanie).jpg
Nie wiem czy już można mówić ładny był.
2015-08-25 10.15.11 (Kopiowanie).jpg
Tak jeszcze jedno zdjęcie.
Syll

Z nami od: 29-06-2014, 08:54
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Zmiany na storczyku.

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 25-08-2015, 20:33

Bardzo możliwe, że te zmiany powstały na skutek działania słońca, czyli poparzenia. I w tym własnie miejscu zaczynają działać bakterie. Moja rada, albo szybko amputować albo zastoswoać np. olejek z drzewa herbacianego. Zatrzyma infekcję i po pewnym czasie zasuszy tą część liścia.
Inna hipoteza to taka, że w tej części liścia była przez dłuższy czas woda ?
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Zmiany na storczyku.

Nieprzeczytany post Autor: Syll Data » 26-08-2015, 01:14

To nie jest na pewno działanie słońca stał około 1,5m od okna i słońce nie miało możliwości go przygrzać bardziej jest prawdopodobna druga możliwość zbyt długo stała woda u nasady liści.To może być efekt zbyt obfitego zraszania liści i to jest chyba przyczyna.Dziękuję na zwrócenie na to uwagi,muszę ograniczyć zraszanie lub całkiem zrezygnować z niego.Liścia wyciąłem ale przy okazji doprowadziłem do nieszczęścia z młodym liściem dopiero co wyrastającym po prostu mi się złamał gdy wycinałem zainfekowany.Miejsca wycięcia i złamania zasypałem cynamonem teraz będę czekał może przeżyje całą operację.
Syll

Z nami od: 29-06-2014, 08:54
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj