Witam,
staram się dużo czytać na forum i nie zadawać zbędnych pytań jednak zastanawia mnie co się dzieje z pędem mojego storczyka.
Mam tego kwiatka od 2 lat, ładnie zakwitał a teraz wyrósł mu ten pęd a na nim liście. Oczywiście czytałam że z pędu mogą wyrastać keiki ale czy na samym czubku pędu? Myślałam że keiki to wyrastają raczej z "oczek" na pędzie. Czy z tych liści coś będzie czy może lepiej obciąć ten pęd? Nie chcę żeby kwiatek wysilał się nad tworzeniem bezsensownych liści.
Dodatkowo mam jeszcze pytanie co zrobić z poparzonym liściem
mój błąd bo musiałam go sobie przypadkowo przysunąć za blisko okna, liść był oparty o szybę i słońce zrobiło swoje. Pozostałe liście są ok, wypuszcza też nowy liść ale ten poparzony zwyczajnie szpeci więc czy mogę go obciąć czy może jednak zostawić bo pozostała część tego liścia jest "żywa".
I jeszcze jedno
u samej nasady liścia zrobiła się wysuszona plamka a potem w ciągu kilku dni cały liść zrobił się żółty. Czy to też poparzenie? Sama nie wiem co myśleć bo w tamtym drugim kwiatku z liściem nic sie nie dzieje a ten jest już na nic. Reszta rośliny ma się dobrze tylko ten liść.