logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Uwagi do cymbałek titus1 - cattleya warscewiczii

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Uwagi do cymbałek titus1 - cattleya warscewiczii

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 23-09-2015, 11:02

W wątku o doświadczeniach piszesz o niekorzystnym efekcie wygnania katlejki na 'wygon'. W górkach miałem podobne efekty, roślina gasła w oczach, wiatr przy nawet niewielkim nasłonecznieniu skutkował niską wilgotnością. Stąd marszczenie psb i zanik turgoru liści.
Mam pytanko, czy w twoim przypadku obserwujesz zmiany w systemie korzeniowym. :?: Czy starsze korzenie, ubiegłoroczne, zamierają - stają się szare, beżowe, :( chociaż w pewnych momentach też rozgałęziają się wypuszczając kilka odrostów by po jakimś czasie zakończyć żywot. W moim przypadku rośliny do poziomu doniczek mają zapewnioną wilgotność około 50-70% i temperaturę D/N 20 - 24* / 18-20*. Podlewam raz w tygodniu przelewając gdy nie nawożę, a gdy dokarmiam, to zamaczam w wodzie wzbogaconej nawozem.
Kiedyś, chyba Krzysztof zwracał uwagę na dużą wrażliwość korzeni u katlejek, która to jest powodem wielu zmartwień.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Uwagi do cymbałek titus1 - cattleya warscewiczii

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 23-09-2015, 13:16

Zaszkodziło jej wystawienie na pełne słońce i wiatr. Roślina odreagowała dopiero w namiocie. Podejrzewam, że jeśli była by silna, spokojnie rosła by na polu.
Nie wiem co się dzieje w środku doniczki, bo nie zaglądałem tam od momentu przesadzenia. Owszem starsze korzenie stały się beżowe lub brązowe. Pojedyncze starsze korzenie usiłują przyrastać.
Ja starałem się nawozić dolistnie konkretną sztukę.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 05-11-2017, 16:22

Jak się mają Wasze C. warscewiczii? Domyślam się, że kwitnień brak ( chociaż może się mylę) , ale co z nowymi przyrostami?
renatabaczek

Z nami od: 18-02-2013, 16:15
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 05-11-2017, 17:22

W tym roku pojawiły się trzy nowe ładne przyrosty. I właśniew tym roku nie poszła na pole. W tej chwili właśnie zobserwowałem nowe korzenie na ostatnim dorosłym przyroście oraz duże wybrzuszenie na podstawie innego. Jak będzie chciała rosnąć zimą to miech rośnie, ale wielkiego przytostu się nie spodziewam. Poza tym nie spodziewan się kwitnienia, niech roślina jeszcze nabierze ciała i wtedy będę ją mocniej poganiał.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 05-11-2017, 18:49

Trzymam kciuki :) Niech nabiera sił i zakwitnie :)
renatabaczek

Z nami od: 18-02-2013, 16:15
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET