logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pleśniejące doniczki gliniane

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pleśniejące doniczki gliniane

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 27-09-2015, 10:23

Bardzo lubię uprawiać niektóre rodzaje storczyków w glinianych doniczkach bez glazury. Mam jednak problem-przy wyraźnie wilgotnym podłożu na zewnętrznej ich powierzchni pojawia się pleśń. Problem ten mam drugi rok. Czy jest na to jakiś niechemiczny sposób? Nie chcę ich pryskać Miedzianem. Mam jeszcze pod ręką Biosept.

Pozdrawiam,

Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pleśniejące doniczki gliniane

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 27-09-2015, 10:59

Dopóki nie uprawiałam w hydro, miałam ten sam problem. Pleśń usuwałam myjąc donice w letniej wodzie. Oczywiście nie jest to sposób na pozbycie się pleśni w ogóle ( i tak później się pojawia) . Natomiast udało mi się - chemicznie- usunąć pleśń z keramzytu przez oprysk Topsinem.
renatabaczek

Z nami od: 18-02-2013, 16:15
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 27-09-2015, 11:26

Dziękuję za odpowiedź. Mam Miedzian, więc jeśli nie znajdzie się inne rozwiązanie, będę musiał opryskać, bo o ile ta pleśń dla roślin jest nieszkodliwa, to gorzej z ludźmi. Też myłem, ale poprawa jest na tydzień, może dwa.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 27-09-2015, 11:49

Po jakim czasie od posadzenia zaczynają występować te objawy. Ja ostatnio też posadziłam kilka roślin w takich doniczkach i obserwuje tylko zacieki z nawozu. Bardzo mi się podobają i jakoś "psychicznie" mam wrażenie, że roślinom w takich doniczkach jest lepiej ale walka z pleśnią trochę mnie odstrasza.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 27-09-2015, 12:17

U mnie sytuacja wygląda tak: to co na parapetach, przeprowadzam do hydroponiki. To co w terrarium, rośnie w doniczkach i na podkładkach. Ale mam dwa bliskie memu sercu Dendrobia: pierardii i wardianum. Pierwsze rosło w koszyczku ze zrobioną z boku "dziurą", w którą je wsadzono. Drugie zamontowałem na podkładce 1,5 roku temu. Przy pierardii miałem problem ze stabilnością rośliny (było ryzyko, że cokół, na którym je umieściłem, przewróci się), przy wardianum z zapewnieniem odpowiedniego podlewania, bo podkłada wysycha błyskawicznie, a roślina jest za wielka, żeby ją wsadzić do terrarium. Więc wpadłem na pomysł, że oba Dendrobia wsadzę do glinianych doniczek-razem z koszyczkiem/podkładką. Użyłem zwykłego substratu do wypełnienia wolnych miejsc, a na wierzch Sphagnum. Wygląda fajnie, spełnia swoją rolę. I te doniczki stoją cały czas w wodzie, bo w czasie wzrostu rzeczone Dendrobia piją mnóstwo wody. Ot tak, z lenistwa tak je prowadzę. Pleśń pojawiła się po 1,5 tygodnia, tyle że doniczki nie były nowe. Zostały wcześniej wymoczone w wodzie destylowanej i wyszorowane wodą z detergentem. Zdecydowałem się na doniczki gliniane, bo:
1. lubię je
2. są cięższe, więc bardziej stabilne, nie wywracają się
3. korzenie w nich oddychają
4. Dendrobia rosną w nich najlepiej, a zwłaszcza ich korzenie.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 27-09-2015, 13:59

Sprawdziłam, Miedzian zwalcza szarą pleśń ( jesli to ta właśnie :?: ) Można spróbować.
renatabaczek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 27-09-2015, 14:28

To teoretycznie u mnie jest ok bo stoją już ponad 0,5 roku w glinie i nic się nie dzieje. Wody też nie żałuję, podlewam jak doniczkowce od góry, woda przelatuje do podstawki i tak ją zostawiam. Doniczka nasiąka wodą i przeważnie po dobie podstawka jest pusta. Za dzień czy dwa powtórka z rozrywki. Mam tak posadzone głownie Cattleye plus Sedirea japonica i wygląda na to, ze im odpowiada taka forma uprawy. Czyli jeszcze Denrobia mogę uszczęśliwić i może mnie polubią ;)
gggoska

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 27-09-2015, 19:15

Podobnie u mnie, też uprawiam storczyki w większości w doniczkach wypalonych z gliny. Przebywają w ogródku, w którym wilgotność jest przeważnie na poziomie 55 - 70%. Rzadko kiedy spada poniżej 40%.
Dzieje się tak już od 1,5 roku i nie zauważyłem żadnych pleśni czy też zakwitów glonów. Podejrzewam, że inwazja pleśni jest wynikiem braku wymiany powietrza, której bark sprzyja pojawianiu grzybków.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 27-09-2015, 21:05

U mnie podobnie, większość mam w donicach glinianych, nie tylko storczyki ale pleśni nie mam. A ta sytuacja trwa od 2 lat. Tylko, że ja wsadzałam w nowe, które przed wsadzeniem namaczałam całe w wodzie. Podobnie jak Ryszard i Gosia sądzę, że masz za małą cyrkulację powietrza.

Gosiu, dendrobium uwielbia doniczki gliniane.
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 27-09-2015, 21:16

Możliwe, że jest słaba cyrkulacja, unikam teraz otwierania okien ze względu na niską temperaturę na zewnątrz. W zeszłym roku było ok przy uchylonych oknach, a jesienią pleść przeżywała renesans. Zimą przystopowała, bo rośliny były trzymane raczej sucho.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 28-09-2015, 05:58

A może to wina doniczek- piszesz, że nie były nowe. Może były już zakażone grzybem (po przechowywaniu w piwnicy czy garażu) i teraz ciągle wyłazi jak dostanie wody. Moje były nowe jak u reszty towarzystwa. Popsikaj chemią i będzie ok.
gggoska

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 04-10-2015, 16:44

Doniczki przed użyciem trzeba wygotować stawiając do góry dnem w obszernym garnku. Poza tym są porowate i problem pleśni może się powtarzać. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 05-10-2015, 16:17

A tego nie wiedziałam :o Zawsze moczę gliniane doniczki przed posadzeniem rośliny. Może właśnie gotowanie wyeliminuje pleśń :?:
renatabaczek

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj