Przeczytałam,ale chciałabym jeszcze dopytać bo lada dzień przyjdzie do mnie przesyłka z Paphiopedilum .Chodzi mi o rodzaj doniczki w jaką mam przesadzić storczyka,pisza że może być w ceramicznej lub plastikowej. Doradźcie którą wybrać....i jeszcze jedno pytanie. Czy jeśli na dnie doniczki zrobię drenaż z keramzytu,a wnętrze wypęłnię gruba korą wymieszaną z muszelkami wapiennymi to będzie dobre ? jeśli tak, to jakie mają być proporcje muszelek do kory ? Przepraszam za tyle pytań, ale ciągle mam wiele wątpliwości.... Pozdrawiam serdecznie.
Kiedyś było dostępne takie specjalnie skomponowane drobnoziarniste podłoże dla paphio...muszelki były częścią składową, wszystkich składników była podobna proporcja, bardzo fajnie pahio w tym podłożu rosły, ale w samodzielnie skomponowanym też dobrze rosną byle poziom wilgotności był dla nich optymalny.
Myślę, że storczykowi jest obojętnie gdzie siedzi, doniczki to raczej kwestia naszej wygody i preferencji, możliwość podejrzenia korzeni, bądź nie. W plastikowej będziesz widzieć co się dzieje z korzeniami, w ceramicznej nie, i tak zwykle co roku Paphiopedila przesadzamy, więc daj plastikową, nauczysz się obsługi za rok dasz w ceramiczną i już.
Witam.Jak odkazić podłoże i keramzyt w piekarniku? Na parze to już odkażałam ,ale gaz mi się skończył , a dziś ma dotrzeć do mnie przesyłka z Paphiopedilum i chcę je przesadzić do nowego podłoża . Proszę o instrukcję. Pozdrawiam.
Nie wiem gdzie kupowałaś podłoże ale ja jeśli kupuję w orchidgarden albo orchidsklepik to nie odkażam. Keramzyt często wystarczy kilkakrotnie zalać wrzątkiem choć rzadko to stosuję. Jak do tej pory nie mam problemu ze skodnikami.
Kupiłam w Orchid garden wiec jeśli mówisz ze nie odkazasz to tez tak zrobię. , keramazyt dla bezpieczeństwa sprzedaż wrzątkiem. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Kwitnienie jest sporym wysiłkiem dla rośliny więc jeśli nie ma nagłej potrzeby lepiej nie przesadzać. To dodatkowy stres niepotrzebny roślinie, tym bardziej, że musi się zaaklimatyzować w nowych, odmiennych warunkach po podróży.
Witam...po otwarciu opakowanego paphiopedalum wypeła z niego dluga na ok.2cm.gąsienniczka(nie wiem co to za szkodnik)węzławiec? więc myślę ,że mus przesadzić.Dodam od razu provado care do podłoża lub brykiety Bross.Nie wiem co lepsze? Pozdrawiam...
Marto ale jeśli ten storczyk stoi w samodzielnej podstawce z zalanym woda keramzytem to jest obsługiwany tylko on... Czy tak jest ok? Kwiat na drugim pędzie już rozchyla swoje płatki Bardzo mnie to cieszy....
Moja znajoma tak robiła i wszystkie po czasie chorowały na choroby grzybowe. Poza tym keramzyt jest zalewany kranówką, która zazwyczaj jest twarda a będzie podsiąkać do doniczki. Marta
Postawiłam Paphio na odwoconym spodku według Twojej rady Bardzo ,bardzo Ci dziękuję za kazdą wskazówkę.Dzięki Twoim radom wiem coraz więcej i jak będę miała okazję wstawić tu zdjęcia moich ,,ulubieńców,,to na pewno to zrobię. Pozdrawiam jak zawsze serdecznie .
A dlaczego spodek jest odwrócony? Niech ta dobra, miękka woda postoi w nim ze dwa dni. Daj trochę czasu storczykowi aby się napił. Przecież to nie jest chlup setę. Marta
Marto spodek jest odwrócony bo Paphio jest szósty dzień po przesadzeniu Podleje go za dwa ,trzy dni to wtedy postawie normalnie niech sobie posączy ze smakiem Pozdrówki