Kłącze grubości męskiego kciuka nie dało się przeciąć, próbowałem nożem z piłką, sekatorem i nic. Zmuszony przesadzić roślinę wyciągnąłem ją z doniczki i brutalnie
 Kłącze grubości męskiego kciuka nie dało się przeciąć, próbowałem nożem z piłką, sekatorem i nic. Zmuszony przesadzić roślinę wyciągnąłem ją z doniczki i brutalnie   dokonałem piłowania brzeszczotem do metalu. Zadziałało, ale efekt okazał się nieszczególny, a nawet zupełnie nieudany. Roślinę, która od trzech lat kwitła uroczo , czasem nawet powtarzała kwitnienie, prawie zamordowałem.
 dokonałem piłowania brzeszczotem do metalu. Zadziałało, ale efekt okazał się nieszczególny, a nawet zupełnie nieudany. Roślinę, która od trzech lat kwitła uroczo , czasem nawet powtarzała kwitnienie, prawie zamordowałem.  
   Rozpadła się na dwie części. Po posadzeniu do nowych donic, a było to w końcu marca, obserwowałem kurczenie się psb i byłem przekonany, że straciłem Mandaryna. Jednak po dwóch miesiącach obie części ożyły i dzisiaj widać
 Rozpadła się na dwie części. Po posadzeniu do nowych donic, a było to w końcu marca, obserwowałem kurczenie się psb i byłem przekonany, że straciłem Mandaryna. Jednak po dwóch miesiącach obie części ożyły i dzisiaj widaćna pierwszej fotce jeden przyrost z pochewką, a na drugiej dwie psb też z pochewkami, ale nie rokuje to kwitnień. Starsze psełdobulwy wyschły, korzenie też obumarły, makabra. Oceniam, że w warunkach parapetowych dzielenie roślin jest bardzo ryzykownym przedsięwzięciem, w moim przypadku się nie powodło, pozbawiłem się kwitnień na jakieś dwa lata.
 Należało rozbić ceramiczna doniczkę i przesadzić roślinę w większą.
 Należało rozbić ceramiczna doniczkę i przesadzić roślinę w większą.  

Strona główna Storczyki.pl
 Strona główna Storczyki.pl

ani nawet brzeszczota
 ani nawet brzeszczota  , podzieliła się pięknie, ciachnięta ostrym nożem, nie trzeba było jej wyrywać z doniczki, tyle tylko, że zaczęła marnieć, nie pojawiły się żadne nowe przyrosty, stała, ginęły korzenie, wreszcie poszła na lepsze, znaczy niebiańskie łąki.
 , podzieliła się pięknie, ciachnięta ostrym nożem, nie trzeba było jej wyrywać z doniczki, tyle tylko, że zaczęła marnieć, nie pojawiły się żadne nowe przyrosty, stała, ginęły korzenie, wreszcie poszła na lepsze, znaczy niebiańskie łąki.  

miał na celu szybsze namnożenie/rozrost, ale skutek był odwrotny.
 miał na celu szybsze namnożenie/rozrost, ale skutek był odwrotny.  , to  niebezpieczna ekwilibrystyka, możliwa tylko przy parapetówkach.
 , to  niebezpieczna ekwilibrystyka, możliwa tylko przy parapetówkach.  Co nie znaczy, żejeszcze kiedyś się nie skuszę, na mniej ślachetnym egzemplarzu.
 Co nie znaczy, żejeszcze kiedyś się nie skuszę, na mniej ślachetnym egzemplarzu. 
 Natomiast pochewki w drugiej części z podziału zasuszyły się. Na
 Natomiast pochewki w drugiej części z podziału zasuszyły się. Na