Zbliza się zima i nie można będzie już tak wietrzyć pomieszczenia ,jak do tej pory.Myslę o zakupie wentylatorka żeby móc zrobić storczykom ruch powietrza.Czy ktoś mi jakiś poleci? Pozdrawiam
Nie przesadzaj z tym wietrzeniem. Zimą z powodu CO wilgotność wokół roślin spada, światła mamy mniej, podlewamy skromniej czego wynikiem jest spowolnienie wegetacji. Gdy dodasz wiatraczek -'ruch powietrza' to parametry klimatyczne przy storczykach ulegną pogorszeniu. Na noc lekko rozszczelniaj okno by temperatura na parapecie spadła o 3 - 5*C. Wiatraczki dobre są do uprawy roślin w akwariach, orchidariach itp.
Od czasu gdy mam storczyki mam też dylemat z wietrzeniem pokoju.Zawsze miałam otwarte okno,balkon(latem)i nawet niedawno gdy było jeszcze ciepło.Teraz gdy temperatura spadła nie wiem ,jak robić żeby zachować różnicę temperatur między dniem a nocą.Powinno być cieplej w ciągu dnia a noca chłodniej.Gdy wietrzę w dzień przy takiej temperaturze za oknem ,jaka mamy teraz to temp. na parapecie wynosi ok.18 stopni.Na noc rozszczelniam okno i wówczas mam ok 17-18.Trochę za mała różnica....Nie wiem jak robić żeby było dobrze Pozdrawiam
Większość z nas uprawia storczyki na parapetach. Naturalne obniżenia temperatury w nocy wystarczą przy rozszczelnionym stale oknie. Proszę się nie martwić. Którąś część okna trzeba otwierać i tam storczyków się nie ustawia. Marta