Pięknie kwitnie i pachnie
 Pięknie kwitnie i pachnie 

czekam na dostawę...i już się cieszę.Czytałam tu ze jest łatwa w uprawie
 czekam na dostawę...i już się cieszę.Czytałam tu ze jest łatwa w uprawie   więc mnie amatorce powinno się udać
więc mnie amatorce powinno się udać 
 nie wiem jaka duża będzie ta,która do mnie dotrze
nie wiem jaka duża będzie ta,która do mnie dotrze  ale jeśli będę ją przesadzała do świeżego podłoża to posadzić do większej doniczki?
ale jeśli będę ją przesadzała do świeżego podłoża to posadzić do większej doniczki?

Kładę do podłoża jeszcze pałeczkę Provado Care p/szkodnikom i obserwuję.Dzięki za wszystkie rady i podpowiedzi.Bardzo jestem wdzieczna
Kładę do podłoża jeszcze pałeczkę Provado Care p/szkodnikom i obserwuję.Dzięki za wszystkie rady i podpowiedzi.Bardzo jestem wdzieczna 

przesadziłam ją tak ,jak pisałam wcześniej.Ma zdrowe korzenie i cztery pseudobulwy.Z dwóch pochewek wystają suche już pędy kwiatowe.Czy mam je obciąć nisko tuż przy pochewce ?  Bardzo się cieszę z nowego ,długo szukanego ,,nabytku,,
przesadziłam ją tak ,jak pisałam wcześniej.Ma zdrowe korzenie i cztery pseudobulwy.Z dwóch pochewek wystają suche już pędy kwiatowe.Czy mam je obciąć nisko tuż przy pochewce ?  Bardzo się cieszę z nowego ,długo szukanego ,,nabytku,,   Czy też ja ustawić na odwróconej podstawce w pojemniku z mokrym keramzytem?
 Czy też ja ustawić na odwróconej podstawce w pojemniku z mokrym keramzytem?

) a druga Cattleya intermedia var.alba puszcza dwie pseudobulwy,a trzecia jest tuz nad podłożem to podlewać mam je normalnie co ok.7 dni tak jak przesychają?
 ) a druga Cattleya intermedia var.alba puszcza dwie pseudobulwy,a trzecia jest tuz nad podłożem to podlewać mam je normalnie co ok.7 dni tak jak przesychają?

i pozdrawiam ....
 i pozdrawiam .... Może moje pytania sa smieszne,ale ciągle się uczę
 Może moje pytania sa smieszne,ale ciągle się uczę  i o to czego nie znajduję tu na Forum dopytuję
i o to czego nie znajduję tu na Forum dopytuję 

będę spokojnie czekała
 będę spokojnie czekała  

rozkłada się liść (myślę ,że dobrze to sformuowałam) i chciałam się zapytać ...czy póki się coś dzieje to nie mam jej wprowadzać w stan spoczynku?
rozkłada się liść (myślę ,że dobrze to sformuowałam) i chciałam się zapytać ...czy póki się coś dzieje to nie mam jej wprowadzać w stan spoczynku?
 viewtopic.php?f=17&t=3775
 viewtopic.php?f=17&t=3775
 przeczytałam ,ponotowałam .W razie jeszcze jakichś wątpliwości zajrzę tam ponownie
przeczytałam ,ponotowałam .W razie jeszcze jakichś wątpliwości zajrzę tam ponownie 

Cierpliwości nam trzeba.
 Cierpliwości nam trzeba. 

Ponieważ w ceramicznej doniczce zrobiło się ciasno postanowiłem przesadzić ją i przy okazji zrobić porządek z korzeniami.
  Ponieważ w ceramicznej doniczce zrobiło się ciasno postanowiłem przesadzić ją i przy okazji zrobić porządek z korzeniami.  

Storczyki w ogóle są idealne do pracy nad ćwiczeniem cierpliwości
 Storczyki w ogóle są idealne do pracy nad ćwiczeniem cierpliwości  Wiem, coś o tym.
  Wiem, coś o tym. nie odstawiam .Podlewam i czekam.....
nie odstawiam .Podlewam i czekam.....

Teraz rośliny zwalniają, więc bądź spokojna
 Teraz rośliny zwalniają, więc bądź spokojna  Na wiosnę będzie lepiej
 Na wiosnę będzie lepiej 
 storczyków mam wiecej bo 16  więc spokój jest potrzebny
storczyków mam wiecej bo 16  więc spokój jest potrzebny 

to znaczy będzie żyła.Liść ,który otwiera się już od dłuzszego czasu niby troche wiecej się otworzył.Podlewam ją według wskazówek i zastanawiam się czy jesli pojawiły się korzenie czy nadal kontynuować podlewanie czy dać jej odpocząć.
 to znaczy będzie żyła.Liść ,który otwiera się już od dłuzszego czasu niby troche wiecej się otworzył.Podlewam ją według wskazówek i zastanawiam się czy jesli pojawiły się korzenie czy nadal kontynuować podlewanie czy dać jej odpocząć.
 Jeśli korzonki rosną, potrzebuje wilgoci. Może ona nie chce odpoczywać
 Jeśli korzonki rosną, potrzebuje wilgoci. Może ona nie chce odpoczywać 
 Być może właśnie, że nie chce. Z robię jak radzisz.
 Być może właśnie, że nie chce. Z robię jak radzisz. tak Cattleya i jej pąk wygląda dzisiaj...
tak Cattleya i jej pąk wygląda dzisiaj... Wypuściła z jednego pędu cztery kwiaty żółtego koloru z różowymi końcami.Na razie są jakby ,,zwinięte ,mało rozchylają płatki.Taki stan trwa już półtora tygodnia.Nie wiem czy kwiaty się rozwiną i jak długo trwa to w czasie?
Wypuściła z jednego pędu cztery kwiaty żółtego koloru z różowymi końcami.Na razie są jakby ,,zwinięte ,mało rozchylają płatki.Taki stan trwa już półtora tygodnia.Nie wiem czy kwiaty się rozwiną i jak długo trwa to w czasie?