Zakupiłam wczoraj pha-psisa - zaintrygował mnie układ płatków . Ciekawe czy jest chory czy tak zmutowany! Co o tym myślicie ? Sorki za jakość zdjęć, ale robiłam je na szybko komórką
Niektóre Phalaenopsisy tam mają. Są to tzw. formy peloric, mogą mieć na przykład 2 boczne płatki przekształcone w jakby warżki albo boczne płatki jakby nie do końca rozwinięte lub tylko postrzepione na brzegach.
No z dwoma zwiniętymi do środka to widziałam a nawet jednego takiego mam. Ma trochę drobniejsze kwiaty ale za to zawsze ich ilość oscyluje wokół 30 . Ale z jednym zwiniętym jeszcze się nie spotkałam i w dodatku taki układ zawinięcia ( płatki od strony łodygi) Ale super Już się zastanawiałam czy jakiegoś wirusa nie przyniosłam do domu. A takiego postrzępionego też kiedyś widziałam, ale nie wyglądało to zachęcająco - dla mnie był chory i nie wzięłam wtedy żadnego kwiatka z tej partii. Jestem bogatsza o kolejną informację! Dzięki!!!!
Storczyk, który ma kolejne kwiaty o takim samym zniekształceniu jest mutantem. , nosi łacińską nazwę "peloric". Jest to wynik ingerencji człowieka. W naturze podobno takie mutanty nie przekazują genów i się nie rozmnażają, bo owady – zapylacze, nie rozpoznają ich. Takie storczyki są też podobno słabsze.
Kwiaty czasem są zniekształcone z powodu chorób lub innych czynników. Wtedy jednak kwiaty są różne na jednej roślinie. Zniekształcenia , wtedy różnią się na poszczególnych kwiatach i są różne w każdym następnym kwitnieniu.[ Wtedy mogą to być oznaki chorób wirusowych.] Maria
Dzięki Mery - poczytam jeszcze te info z archiwum ! Już wczoraj po odpowiedzi od Wandzi zaczęłam trochę szperać! I czym się to skończyło? Wizytą w CASTORAM'ie- była świeża dostawa- feria kolorów- i kupiłam kolejnego "cudaka" - boski . Co do słabości tych hybryd - to mam wątpliwości - jak pisałam w komentarzu do Wandy - moje "maleństwo" z dwoma zawiniętymi płatkami co roku kwitnie długo i obficie(foto niżej- jeszcze nie wszystkie kwiaty się rozwinęły). Jest jednym z bardziej okazalszych mieszańców!
a ten drugi to nówka ! - i teraz to już naprawdę nie mam miejsca na kolejne kwiatki !