logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Co o tym myślicie?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Co o tym myślicie?

Nieprzeczytany post Autor: Mała mysz Data » 09-02-2011, 12:48

Zakupiłam wczoraj pha-psisa - zaintrygował mnie układ płatków . Ciekawe czy jest chory czy tak zmutowany! :?:
Co o tym myślicie ?
Sorki za jakość zdjęć, ale robiłam je na szybko komórką :oops:

Pozdrowionka
Kaśka
Załączniki
20110208.jpg
20110208_001.jpg
20110208_002.jpg
Fotografia użytkownika
Mała mysz

Z nami od: 07-02-2011, 15:16
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Co o tym myślicie?

Nieprzeczytany post Autor: Wanda Data » 09-02-2011, 15:57

Niektóre Phalaenopsisy tam mają. Są to tzw. formy peloric, mogą mieć na przykład 2 boczne płatki przekształcone w jakby warżki albo boczne płatki jakby nie do końca rozwinięte lub tylko postrzepione na brzegach.
Fotografia użytkownika
Wanda

Z nami od: 02-01-2011, 18:01
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mała mysz Data » 10-02-2011, 09:03

No z dwoma zwiniętymi do środka to widziałam a nawet jednego takiego mam. Ma trochę drobniejsze kwiaty ale za to zawsze ich ilość oscyluje wokół 30 . Ale z jednym zwiniętym jeszcze się nie spotkałam i w dodatku taki układ zawinięcia ( płatki od strony łodygi) :?: :!: Ale super :D Już się zastanawiałam czy jakiegoś wirusa nie przyniosłam do domu.
A takiego postrzępionego też kiedyś widziałam, ale nie wyglądało to zachęcająco - dla mnie był chory i nie wzięłam wtedy żadnego kwiatka z tej partii.
Jestem bogatsza o kolejną informację! :D Dzięki!!!!
Fotografia użytkownika
Mała mysz

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 10-02-2011, 11:58

Mamy przykład w archiwum: http://www.storczyki.pl/forum/table_vie ... 1214057655
Lub tu: http://storczyki.szczecin.pl/index.php? ... &Itemid=29
http://www.floraforum.pl/index.php?topic=9547.0
Aby sobie do woli pooglądać, proszę wpisać w wyszukiwarkę: " peloric" i kliknąć.

Storczyk, który ma kolejne kwiaty o takim samym zniekształceniu jest mutantem. , nosi łacińską nazwę "peloric". Jest to wynik ingerencji człowieka. W naturze podobno takie mutanty nie przekazują genów i się nie rozmnażają, bo owady – zapylacze, nie rozpoznają ich. Takie storczyki są też podobno słabsze.

Kwiaty czasem są zniekształcone z powodu chorób lub innych czynników. Wtedy jednak kwiaty są różne na jednej roślinie. Zniekształcenia , wtedy różnią się na poszczególnych kwiatach i są różne w każdym następnym kwitnieniu.[ Wtedy mogą to być oznaki chorób wirusowych.]
Maria
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mała mysz Data » 11-02-2011, 09:45

Dzięki Mery - poczytam jeszcze te info z archiwum ! Już wczoraj po odpowiedzi od Wandzi zaczęłam trochę szperać! I czym się to skończyło? Wizytą w CASTORAM'ie- była świeża dostawa- feria kolorów- i kupiłam kolejnego "cudaka" - boski :D :!: :!: :!: . Co do słabości tych hybryd - to mam wątpliwości - jak pisałam w komentarzu do Wandy - moje "maleństwo" z dwoma zawiniętymi płatkami co roku kwitnie długo i obficie(foto niżej- jeszcze nie wszystkie kwiaty się rozwinęły). Jest jednym z bardziej okazalszych mieszańców!
peloric.JPG

a ten drugi to nówka :D :D :D ! - i teraz to już naprawdę nie mam miejsca na kolejne kwiatki :cry: !
peloric nówka.JPG

Pozdrowionka ! :!:
Kaska
Fotografia użytkownika
Mała mysz

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony