logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Phalaenopsis keiki 2 pędy kwiatowe, co dalej?

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Phalaenopsis keiki 2 pędy kwiatowe, co dalej?

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 13-11-2015, 12:24

Witajcie,
Proszę o poradę w sprawie keiki Phalaenopsis, to "dziecko" zwykłej hybrydy, dla mnie ma znaczenie sentymentalne bo dostałam ją w dniu narodzin mojej córki. Rośnie dość wolno, ma kilka grubych zdrowych korzeni, które cały czas rosną. Rzecz w tym, że wypuścił 2 pędy kwiatowe, najpierw ten krótszy, potem dłuższy. Miesiąc temu zaczął się zasuszać czubek dłuższego pędu, myślałam, że uschnie całkiem a tu dosłownie tylko sam czubek. Dziś obcięłam go do pierwszego oczka. Zastanawiam się czy nie ściąć całkiem tych pędów? Podejrzewam, że zainicjował kwitnienie pod wpływem ukorzeniacza, którym go podlałam po przesadzeniu, a tak naprawdę roślina jest jeszcze zbyt mała by kwitnąć? Czy ktoś z Was miał taką sytuację i jak w końcu się stało: roślina zakwitła czy też pęd kwiatowy całkiem usechł?

DSC04752.JPG
DSC04752.JPG (127.81 KiB) Przeglądane 597 razy
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony