logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Zasuszone pochewki Cattleya

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Zasuszone pochewki Cattleya

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 12-11-2015, 18:56

Blc Hawaii Stars i Bc Maikai zasuszyły pochewki. Zauważyłam jednak w środku pochewek zielone pączki. Czy jest szansa, że pączki urosną? Może jakoś wspomóc Cattleyaste w pochmurne, listopadowe dni? A może po prostu dać sobie ( i roślinom :) ) spokój?
renatabaczek

Z nami od: 18-02-2013, 16:15
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Zasuszone pochewki Cattleya

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 13-11-2015, 15:19

Nie miałem do czynienie z tymi hybrydkami i z ciekawości zajrzałem do - https://translate.google.pl/translate?h ... rev=search . Oni z racji trochę innych parapetów cieszą się szaleństwem kwitnień. Podobnie dzieje się w oranżeriach. Z moich obserwacji, to różnie bywa bo w naszych parapetowych klimatach storczyki zachowują się nieprzewidywalnie. :| Radziłbym jednak skąpo podlewać ze trzy tygodnie i obniżyć temperaturę, a następnie powoli rozpocząć pobudzanie roślin do działania zwiększając temperaturę i podlewanie. Trudno podać dokładny przepis, musisz obserwować i uzależniać postępowanie od reakcji roślin. Tak to jest z uprawą w czasie późnej jesieni i zimy. Powodzenia. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 13-11-2015, 17:32

Dziękuję za informacje :) Poczytałam :) Obie wymienione rośliny rosną w hydro, więc przesuszone nie były, nawet w tegoroczne upały. Pseudobulwy z pochewkami nie są mniejsze od innych, ale być może zbyt "słabe', żeby wytworzyć kwiaty. Coż, będę eksperymentować, może się uda 8-) Storczyki już zdążyły mnie nauczyć cierpliwości 8-)
renatabaczek

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Merghen Data » 14-11-2015, 08:26

Zasuszanie pochewek często jest naturalne. W zeszłym roku tak miałam z C. maxima, pochewka na pseudobulwie, która pojawiła się jesienią zaschła. Wiosną pojawiła się nowa pseudobulwa z pochewką. Podlewałam normalnie i jesienią z obu pochewek miałam kwiaty, z tym,że z tej zasuszonej był jeden.
Orchidarium
Fotografia użytkownika
Merghen

Z nami od: 03-01-2013, 16:27
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 14-11-2015, 10:52

Podobna sytuacja jest u moich C. Również wypuszczają nowe psb. Może skończy się jak u Twojej C. maxima? Oby!
renatabaczek

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 15-11-2015, 18:51

E, jak cosik zielonego tam w tej zasuszonej pochewce jest, to jest szansa. :D Już jestem ciekawa co też z tego wyrośnie. :mrgreen:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: renatabaczek Data » 17-01-2016, 16:20

Uprzejmie donoszę, że udało się :D Obie Cattleyae zakwitły:
Hawaii tylko z nowej psb, Maikai z dwóch psb ( nowa pochewka + zasuszona). Bardzo się cieszę :D
renatabaczek

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj
Hosting Telvinet, Wdrożenie DLACIEBIE.NET