logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Cattleya- korzenie

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Cattleya- korzenie

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 02-02-2016, 13:49

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Czy korzenie Cattleyi zachowują się tak jak u "śpiochów" czyli te od starszych pseudobulw zamierają. Przesadzałam właśnie zeszłoroczne nabytki i okazało się, że w zasadzie wszystkie stare korzenie są martwe/suche (już pomijam zbite obrzydliwe shagnum) i tak się zastanawiam czy to zasługa moich nieudolnych zabiegów czy tak ma być a aktywne korzenie są tylko w okolicy najmłodszych przyrostów.
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Cattleya- korzenie

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 22-02-2016, 16:03

Przypuszczam Gosiu, że troszkę jesteś rozczarowana brakiem odpowiedzi na twoje pytanie, ale myślę, że to z powodu skromności koleżeństwa katlejkowatego, a także specjalistów od "Cataseta i pokrewnych", no bo z tym doświadczeniem różnie bywa. Już się wydaje, że wiemy by po chwili stwierdzić, że jeszcze za mało. I jak tu zasłużyć na miano doświadczonego ;) :lol:
Mam podobne odczucia, jednak nie można nie ryzykować i milczeć. Z mojej, a jakże skromnej praktyki wynika, że korzenie katlejowatych nie tracą właściwości nawet po kilku sezonach (po dwóch, trzech przesadzam robiąc remanent jakościowy) czego dowodem jest ten obrazek, a także i ten. Natomiast u śpiochów i tu mam kłopoty właśnie z braku efektów kwitnieniowych, wydaje mi się , że coroczne późno zimowe "przeczesanie" korzeni jest w pełni uzasadnione. Stare korzenie są elementem kotwicy dla psb.
Tu liczę na dopowiedzi lub prostowania wiadomo kogo. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu