logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Ogólnopolski Zlot Storczykomaniaków – Łopatki 2016

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Ogólnopolski Zlot Storczykomaniaków – Łopatki 2016

Nieprzeczytany post Autor: paput84 Data » 09-06-2016, 09:02

Zapraszam wszystkich bardzo serdecznie na kolejny Ogólnopolski Zlot Storczykomaniaków – Łopatki 2016, który odbędzie się w Łopatkach k/Łasku w siedzibie Firmy Orchidgarden w dniach 25 – 26.06.2016.
Program Zlotu:
25.06.2016
10.00 Otwarcie szklarni dla zwiedzających zwiedzanie i kiermasz storczyków oraz akcesoriów do ich uprawy.
14.00 - Meldunek w Hotelu „Dzikie wino” dla uczestników, którzy dokonali rezerwacji noclegu.
15.00 – Oficjalne otwarcie zlotu.
16.00 – Prelekcja kolegi Macika Pitak. Tytuł prelekcji " Królestwo wśród chmur. To, co storczyki, różaneczniki i herbata lubią najbardziej".
18.30 – Spotkanie w restauracji Retro Cafe w Łasku gdzie mamy zarezerwowaną salę i przy piwku, i jakieś przekąsce będziemy mogli wymienić swoje „doświadczenia dotyczące uprawy storczyków”, i nie tylko.
26.06.2016
Od godziny 10.00 – Dzień otwarty w Firmie Orchidgarden, szklarnia udostępniona dla zwiedzających oraz możliwość zakupu storczyków i akcesoriów.

W trakcie trwania Zlotu będzie można zasięgnąć porad dotyczących domowej uprawy storczyków botanicznych.
Ogólnopolski_Zlot_Storczykomaniaków kopia.jpg
paput84

Z nami od: 09-06-2016, 08:54
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re:Ogólnopolski Zlot Storczykomaniaków – Łopatki 2016

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 26-06-2016, 19:31

Skorzystałem z zaproszenia i przyznam, że się przyjemnie rozczarowałem, szkoda tylko, że gorąc był nieznośny. Ale co tam, podniosło autentyczność odczuwania warunków w tropikach bo wilgotność oscylowała w okół 85 - 90%
Wchodząc do szklarni widzimy
zapraszam do klikania - powiększa fotki
Wid.og.jpg

Hala imponujących rozmiarów i ilość roślin również imponująca. Jest w czym wybierać, chociaż mój towarzysz wycieczko-podróży szukał szukał i nic mu nie padło na oczy. :o Pewno ja jestem mniej kapryśny. :lol:
To co mnie zainteresowało i się spodobało :arrow:
Dendrobia : farmeri, Sariale Helix i subclauseum.

Kwiat1.jpg

Cattleya hybryda, Phal. cornu-cervi fma. chattalade i żółciutki motyl Psychopsis.

Kwiat2.jpg

Uroczy Phalaenopsis i dlikatna Neofitia falceata

Kwiat3.jpg

Imponująca była wystawa storczyków na podkładkach, poniżej ciekawsze wg mnie pozycje

Od lewej : Schoenorchis fragrans (pachnie :D , Bulbophyllum frostii (wąchanie nie zalecane) ;) i Mediocalcar decoratum z miniaturkami kwiatowymi, potrzebna lupka by obejrzeć warżkę.
Kwiaty na pod.jpg

I jeszcze, coś mi się zaczynają podobać te miniaturki :ugeek: ,

Kwitnący Chiloschista lunifera Red, niekwitnący Mediocalcar decoratum i znów z kwiatkami Meiracyllium wendlandii
Na podkładce-1.jpg

Zaskoczyła mnie też różnica w wielkości jakie mogłem 'na żywo' podejrzeć wśród prezentowanych okazów, porównanie szokuje. Wielkolud posiada liście około 60 cm, a obok maluch Barbosella handroi o listkach 6 -8 mm.

Duży i mały.jpg

Aby te wszystkie 'cudeńka' rosły i kwitły stwarzane są warunki przy pomocy poniższego urządzonka ;)

Serce klimatyczne3.jpg

Dwa potężne pojemniki z wodą, każdy po 1m3 pojemności, bardzo wydajna pompa i plątanina węży rozprowadzonych pod 'siatkowymi' blatami pod którymi ze stałą częstotliwością uruchamiane są spryskiwacze na zmianę z dyszami wytwarzającymi mgłę. To widać i słychać chociaż czasem zaskakuje zwiedzających. :twisted:
Kończąc dodam, że wycieczkę uznaję za bardzo udaną , spotkałem kilku znajomych storczykomaniaków, z których każdy coś tam miał w ręku ciesząc się z nowego nabytku. Sam też nie wytrzymałem i zauroczony 'pigmejami' wróciłem do domu z Dend.cuthbartsonii var.bicolor x Red
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Ogólnopolski Zlot Storczykomaniaków – Łopatki 2016

Nieprzeczytany post Autor: PawełGliwice Data » 27-06-2016, 20:56

Witam
Niech żałują te osoby co nie były na zlocie atmosfera była super.
Naprawdę był bardzo duży wybór storczyków a ściana płaczu ze storczykami na podkładkach była imponująca x3 :shock:
Przychylam się do słów pana Ryszarda wilgotność była 80-90% ale jak włączały się zraszacze i zamgławiacze była super :)
Jak ktoś mówi że nie ma co kupować kwiatów w OG ten nie wie co mówi.
Ja zakupiłem kilka kwiatów i mogę powiedzieć że kwiaty zdrowe i bardzo ładne.
Nawet był kącik dla maluchów 8-)
Mogę powiedzieć ze spotkanie było super i nocleg wspaniały-Krasnal dzięki :)
Dziękuję OG za wspaniałe przeżycia na spotkaniu i na meczu ;)

Kilka zdjęć dodaje bez opisu jak ktoś chce to można się dowiedzieć w OG na ich temat.
Miło będzie znów się spotkać za rok :D

5.jpg
1 ściana
5.jpg (152.23 KiB) Przeglądane 1286 razy
4.jpg
2 ściana
4.jpg (146.17 KiB) Przeglądane 1286 razy
5.jpg
3 ściana
5.jpg (152.23 KiB) Przeglądane 1286 razy
13.jpg
Dla maluchów
13.jpg (175.9 KiB) Przeglądane 1286 razy
1.jpg
1.jpg (99.51 KiB) Przeglądane 1286 razy
10.jpg
10.jpg (125.56 KiB) Przeglądane 1286 razy
15.jpg
15.jpg (141.27 KiB) Przeglądane 1286 razy
2.jpg
2.jpg (139.1 KiB) Przeglądane 1286 razy
14.jpg
14.jpg (123.72 KiB) Przeglądane 1286 razy
11.jpg
11.jpg (143.01 KiB) Przeglądane 1286 razy
PawełGliwice

Z nami od: 04-05-2015, 21:00
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Ogólnopolski Zlot Storczykomaniaków – Łopatki 2016

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 13-07-2016, 11:58

:cry: :cry: :cry: tak się kończy absencja na forum, się nie wie co się dzieje, a potem, buuu, taka impreza mi przeszła koło nosa... :evil: A czy ten mały smerfik na fotce, to Wiktor? taki duży już z niego chłopczyk? :shock:
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •