logo forum

Cattleya i pokrewne - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: nakrapiana hybryda

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości i własnego autorstwa.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: nakrapiana hybryda

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 20-10-2016, 15:48

Około tygodnia temu rozkwitła mi po raz pierwszy ta hybryda cattleya. Zakupiłam ją na wiosnę razem z czterema innymi, które były w bardzo okazyjnej cenie i jak się tego domyślałam bez korzeni. Dlatego z przyczyn ostrożności trafiła do kwarantanny i stała tam aż do momentu zakwitnięcia. Uprawiana na południowym parapecie i oszczędnie podlewana ( kwarantanna+plus pokój do którego rzadziej zaglądam). Rosła dość ładnie, pięknie się ukorzeniła, wydała jeden przyrost,który wypuścił mała pochewkę , ale nie zakwitł, no i drugi większy, który rozkwitł 3 kwiatami.

No i wszystko super aż do tego momentu, ale kiedy zakwitła przestawiłam ją do kuchni, żeby ją częściej oglądać i po weekendzie zobaczyłam, że płatki już zaczynają podsychać (zakwitła koło czwartku). Wiem, że jedne cattleye kwitną krócej drugie dłużej, ale żeby aż tak krótko? Teraz po tygodniu kwiaty nadal się utrzymują, ale wszystkie 3 mają już podeschnięte końce. Macie pomył co mogło jej skrócić kwitnienie? Czy spowodowało to przestawienie?( na okno zachodnie i nieco chłodniej niż w pokoju w którym rosła). Choć z drugiej strony często przestawiam cattleye po rozkwitnięciu na bardziej eksponowaną miejscówkę i nic takiego mi się nie zdarzyło wcześniej.

DSCF0147.jpg
DSCF0148 (1602 x 2136).jpg
cała roślina
DSCF0149.jpg
DSCF0152.jpg
z białą hybrydą
Fotografia użytkownika
Gośka

Z nami od: 29-01-2012, 19:34
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: nakrapiana hybryda

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 21-10-2016, 21:07

Moją biała hybryda katlei (,,A whiter shade of pale,, - moja prywatna nazwa) drugi raz tego roku wypuściła pąki kwiatowe, przestawiłam ją o 1,5 m na tym samym parapecie i jeden pąk uschnął. Niektóre są bardzo ,,nerwowe,, w czasie kwitnienia. Jeśli nie miała przeciągu, to zmiana kierunku światła może być powodem usychania płatków. Zakładam że pozostałe warunki uprawy są wzorowe. Przyrody się nie oszuka. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 22-10-2016, 07:29

Hybryda piękna, bardzo lubię te z nakrapianymi kwiatami, a problem faktycznie mógł być spowodowany przestawieniem.
Gratuluje :D
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 23-10-2016, 20:23

Może być, że to przez przestawianie. Choć nie mogę wytrzymać, żeby zostawić kwitnącą katleję w mało oglądanym miejscu- mam wrażenie, że to marnotrawstwo piękna i przestawiam,żeby się napatrzeć :oops:
Z drugiej strony, muszę się przyjrzeć jej korzeniom. Wypuściła dużo świeżych i zdrowych , ale na starych korzeniach zauważyłam dziwny nalot. Jeśli uda mi się zrobić zdjęcie to wstawię, obawiam się, że może to być coś grzybopodobnego.

Marto masz bardzo podobną białą katleję do tej mojej po lewej stronie,prawda ? Kwitnie Ci dwa razy do roku ? Moja tylko raz :(
Fotografia użytkownika
Gośka

Z nami od: 29-01-2012, 19:34
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 25-10-2016, 18:10

Jeśli to ta sama, to zakwitnie, jeśli nie teraz, to na następny rok. Gdy zrobi się słonecznie to zrobię i wstawię zdjęcie. Drugie kwitnienie jest raczej symboliczne. Kwiatów jest mniej i są mniejsze. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu