logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dziwne plamy na liściach Wandy

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Dziwne plamy na liściach Wandy

Nieprzeczytany post Autor: markar9312 Data » 22-11-2016, 11:58

Dzień dobry.

U mojej Wandy Jakieś 2-3 miesiące temu pojawiły się dziwne plamy na liściach. Myślałam że jest to spowodowane przypaleniem przez słońce bo wisi na drzwiach balkonowych a niestety latem za późno zauważyłam że ostro tam świeciło słońce. Przewiesiłam ją na drugą stronę i okazało się że plamy pojawiają się nadal pomimo tego że słońce już nie świeci na liście. Najpierw pojawiają się zgrubienia, które następnie ciemnieją. Bardzo proszę o odpowiedź czy ktoś miał kiedyś taki problem i czym może to być spowodowane?
Plamy pojawiły się tylko po jednej stronie Wandy. Po drugiej stronie wygląda normalnie.

zdjęcie.jpg

Pozdrawiam serdecznie,
Karolina
markar9312

Z nami od: 22-11-2016, 11:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Dziwne plamy na liściach Wandy

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 22-11-2016, 14:13

To wyszukałam i poniżej przetłumaczyłam:

http://staugorchidsociety.org/culturepests-diseases.htm

Bakteryjne zakażenie, ŚLUZAK - Pectobacterium (synonim: Erwinia)

Objawy: Małe wodniste plamy pojawiają się na liściach i często są otoczone żółtymi zaznaczeniami. Infekcja szybciej gniją liście i korzenie i rozprzestrzeniają się wolniej w kłączach i pseudobulwach. Ta mokra zgnilizna może mieć nieprzyjemny zapach i ma wodny, namoczony wygląd.
- U Phalaenopsis: Choroba rozprzestrzenia się tak szybko, że rośliny mogą być całkowicie gnicie w ciągu 2 do 3 dni. Bakterie są oportunistyczne organizmy, które mogą wejść przez rany.
- U Dendrobium: Liście pojawiają się żółte i nasiąknięte wodą i stają się czarne i zapadnięte.
- U Vandy: Na liściach rozwijają się jakby przezroczyste plastry, które stają się czarne i zapadnięte.
- U Paphiopedilum: Liście rozwijają małe, okrągłe plamy często w pobliżu środkowej części liścia. Plamy są początkowo żółte nasiąknięte wodą, a w końcu stają się czerwono-brązowe i zapadnięte. Plamy powiększają się we wszystkich kierunkach i mogą objąć koronę rosnącego pod wierzchołkiem liścia. Nieleczona choroba szybko rozprzestrzenia się po całej roślinie, pozostawiając ciemną, wysuszoną masę.
- U Grammatophyllum: Liście mają nasiąknięte wodą, Brązowe plamy, które stają się czarne i zapadnięte.

Leczenie: Natychmiast usunąć zainfekowaną tkankę za pomocą sterylnego narzędzia, użyj do oprysku roślin bakteriobójczy środek zawierający czwartorzędowe związki amonu jak Physan lub związki miedzi warto również na potraktować opryskiem sąsiednie rośliny wg podanej instrukcji (miedź nie powinna być stosowana na Dendrobium lub roślin kwitnących). Można też zastosować środek domowy, np nadtlenek wodoru. Traktować pobliskie rośliny, jak również te, które są chore.

Zapobieganie: Choroba rozprzestrzenia się przez zalewanie, więc unikać napowietrznego podlewania jeśli choroba występuje. Bakteria ta lubi ciepłe i wilgotne warunki, więc jeśli występuje zakażenie, utrzymuj suche liście, zwiększ cyrkulację powietrza i zmniejsz temperaturę i wilgotność (jeśli to możliwe). Stosuj zapobiegawczo okresowy oprysk ze żeby zapobiec infekcji, zwłaszcza podczas ciepłej i wilgotnej pogody (nie stosuje się związków miedzi dla Dendrobium). Zawsze postępuj zgodnie z instrukcjami na etykiecie.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 22-11-2016, 18:06

Ale to co widać, to nie bakterie, to słońce. I kropka. Postępować normalnie jak ze zdrową rośliną. Wyjdzie z tego. Jak nie zamęczysz. :?
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 22-11-2016, 19:02

Pierwsze zdjęcie to infekcja bakteryjna, drugie zdjęcie to przykład oparzeń słonecznych:

bakterieinfektion.png
infekcja
bakterieinfektion.png (183.45 KiB) Przeglądane 1038 razy
oparzenia.png
oparzenia
oparzenia.png (166.07 KiB) Przeglądane 1038 razy
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: markar9312 Data » 23-11-2016, 20:45

Nie wiem co mam myśleć. Z jednej strony nie podlewam go aż tak wysoko żeby miał od środka zacząć gnić a z drugiej strony nie ma już bezpośredniego kontaktu ze słońcem a plamy nadal wychodzą. Dziwi mnie to zwłaszcza że one najpierw nie mają koloru ale są grube a dopiero później ciemnieją. Martwię się o niego ale zobaczę co się będzie działo dalej. Dziękuję bardzo za odpowiedzi :)

Karolina
markar9312

Z nami od: 22-11-2016, 11:42
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych