Dendrobium - gatunki i hybrydy - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Dendrobium cutbertsoni

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Dendrobium cutbertsoni

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 02-02-2017, 12:59

Chwaliłem się, że na czerwcowym spotkaniu w Łopatkach zakupiłem tą tytułową roślinę. Zauroczony jej wielkością i urokliwymi kwiatkami jak to często bywa zupełnie pominąłem fakt, iż nic nie wiem o tym gatunku; jakie warunki uprawy należy zabezpieczyć by się rozwijała i na koniec zakwitła. Sięgnąłem jak zwykle do wiedzy w sieci. Okazuje się, że ta 'papuaska' roślinka jest bardzo elastyczna - dostosowuje się do warunków bardzo się różniących; temperatury d/n 27*C. / 5*C. , wilgotność od bardzo wysokiej do prawie stepowej, rośnie na omszałych zacienionych drzewach jak i w gliniastej ziemi w pełnym słońcu. Byłem uspokojony, że jakoś tam dam radę. :D Rzeczywistość okazała się bardziej brutalna. Gdzieś w końcówce listopada zaczęły zasychać liście wybarwiając się na żółto i czerwono. :( Mimo różnych zabiegów proces ten nie ustawał, lecz w ostatnich dniach dendrobium 'ruszyło' - zaczęły pojawiać się nowe listki o świeżym jasno zielonym kolorze.

Den.cuthbertsoni1.JPG
żółte strzałki - nowe listki
zielone strzałki - zasuszone liscie

Przyznam się, że korzystając z doświadczeń kolegi Phragboy'a zmieniłem warunki uprawy tj. zwiększyłem różnice temperatur między dniem (około 23*C. , a nocą w granicach 14*C.) i nie dopuszczam do zmniejszenia wilgotności podłoża (mech z domieszką drobnej kory piniowej).

Może podzielicie się swym doświadczeniem w uprawie tego trudnego 'parapetowo' Dendrobium co pozwoli na upowszechnienie uprawy tej storczykowej perełki. :idea:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Dendrobium cutbertsoni

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 02-02-2017, 13:26

Osobiście jeszcze nie odważyłam się na Den cuthbertsonii, ale z tego co czytam na moim szwedzkim forum to problem leży na braku wiadomości z jakiej wysokości pochodzi dana roślina... tak więc człowiek uczy się na błędach.

Den cuthbertsonii rośnie w Nowej Gwinei w wysokiej lub bardzo wysokiej wysokości tzn od 750 do 3500 m npm... czyli niektóre rośliny mają niemal górskie warunki, oczywiście bez mrozów. W ich warunkach naturalnych jest duża ilość światła przynajmniej w części dnia. W godzinach porannych jest tam silna mgła, w środku dnia rozjaśnia się przez kilka godzin i w godzinach popołudniowych znowu pojawiają się gęste chmury zasłaniając słońce.

Opadów jest bardzo mało, jeśli w ogóle... więc podlewanie liści może być szkodliwe. Powietrze jest jednak wilgotne.

Trudna roślina do hodowli... chyba że można jej zapewnić vivarium z dużą wilgotnością i cyrkulacją powietrza.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 06-02-2017, 18:00

Ryszardzie, u Michała zakwitło więc zostawię to tutaj, nie wiem czy on sam tu jeszcze zagląda :?

http://sekretnezycieroslin.blogspot.com ... obium.html
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 06-02-2017, 18:43

Czytałem i , no właśnie w blokach umieszczenie chłodni sklepowej jet niemożliwe. :( Ubłagałem moje "hauskomando' :D i od tygodnia na noc wstawiam roślinkę do lodówki (4*C.)
Aby zabezpieczyć wilgotność roślinie z jednoczesnym zapewnieniem higieny (produkty żywnościowe) wkładam ją w opakowanie do ciasta :geek: . Na dzień przenoszę do parapetowego ogródka w temperatury 22- 24*C. Co z tego będzie :?: :mrgreen: .
Ps. Michał to indywidualista, na forum zagląda bardzo rzadko, nie zabiera głosu. Szkoda bo wiedzę ma niczego sobie, no i pisze "pysznie".
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 06-02-2017, 18:52

Ryszard... są dostępne w polskich sklepach małe... pasujące w mieszkaniach w bloku... chłodziarki do wina?
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: carameleye Data » 06-02-2017, 23:20

"hauskomando" :lol: :lol: :lol: no pięknie ;)

Do jakich to poświęceń jesteśmy zdolni,żeby otrzymać to upragnione kwitnienie :) Powodzenia życzę! :)

chłodziarki do wina są, ale ich koszt...trzebaby przeliczyć, co się bardziej opłaca czy mała witryna chłodnicza czy chłodziarka do wina. Jakby nie patrzeć taka chłodziarka do wina jest raczej dla koneserów. Ale taka mała lodóweczka http://img1.sprzedajemy.pl/540x405_mala ... 413176.jpg używana?
Nawet taką mam, ale domownicy patrzeliby na mnie i pukaliby się w głowę :lol: Ale jakiś to pomysł jest ;)
Marta
Fotografia użytkownika
carameleye

Z nami od: 22-09-2013, 22:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 06-02-2017, 23:43

Najtańszą widziałam na www.skapiec.pl za 409,82... nowa... chyba ta suma do "przetrawienia"? Dla porównania to cena 4 szt dorosłych storczyków... większość z nas ma kilkadziesiąt...

Zaletem takiego rozwiązania jest że drzwiczki są szklane i w środku jest oświetlenie które można wymienić na LED-lampy. Do tego niektóre chłodziarki zapewniają pewną wilgotność wina i można wtedy tu ustawić wilgotność odpowiednią dla storczyków.
Wiele użytkowników tego forum ma vivarium... kosz tego ostatniego z oświetlenierm, automatycznym spryskiwaniem i wentylacją jest podwójny do chłodziarki o tym samym wymiarze.

Ja bym przeliczyła koszty i wybrała najtańsze i nasjłatwiejsze do istalacji rozwiązanie... przecież rodzina nie musi wiedzieć że do się nazywa chłodziarka do wina 8-)
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 07-02-2017, 12:31

Ulala...Michał się doczekał kwitnienia, no to ja bije brawa wielkie. Bowiem od wielu lat, to było nasze marzenie, na tej samej wystawie"śliniliśmy" się do witryny pełnej różnokolorowych Dendrobiów cutbertsoni pana Kusibaba. :roll: nawet wymienialiśmy się roślinami kilkakrotnie i zawsze nam zdychały. :cry: Już był moment, że kwiatuszków się dochowałam i nie wiedzieć dlaczego uschły. Więc kiedy zachorowałam uznałam, że czas zakończyć przygodę z tym Dendrobium. Nie wszystkie mnie kochają z wzajemnością. Tym bardziej zaciskam kciuki za powodzenie.
Zamiast terroryzować małżonkę nie lepiej kupić lodówkę turystyczną? a jeszcze lepiej średniej wielkości plastikowy zwykły pojemnik plastikowy z wkładem mrożonego(do zakupienia w aptece) silikonu? Inwestycja rzędu 30 zł?
Pozdrawiam, Renia
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 11-02-2017, 13:39

Hmmm... Przyznam, że zupełnie przez przypadek trafiłem na ten wątek, analizując źródła ruchu sieciowego na moim blogu :lol: Od siebie powiem tylko tyle, że okaz Ryszarda jest w pełni zdrowy, a przebarwianie się i opadanie starszych liści jest naturalne. To Dendrobium najczęściej kwitnie na bezlistnych pseudobulwach. Najważniejsze to utrzymać korzenie w dobrej kondycji, część nadziemna jest mniej ważna. Rozbudowany system korzeniowy i odpowiednia dojrzałość przyrostów są gwarancją kwitnienia. U mnie kwitło już 5-6 różnych okazów. Powodzenia!

Pozdrawiam, M
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Dyskusje

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Drukuj