Witam,
Proszę o pomoc w ustaleniu co dolega naszym storczykom i jak i czym te choroby leczyć.
Mamy cztery storczyki Phalenopsis. Dwa miesiące temu przesadziłem je do większych doniczek (w starych nie mieściły się już korzenie) i wymieniłem podłoże.
Jakieś dwa tygodnie temu zauważyłem zmiany na liściach: przebarwienia, więdnięcie i dziwny kształt na jednej z nich a na innej uszkodzony - jakby nadjadany liść.
Przeszukałem internet w celu ustalenia chorób i ustaliłem, że w pierwszej roślinie pomarszczone liście to prawdopodobnie bakteria Fusarium Wilt. Ponieważ rośliny namaczane były w jednej misce wypełnionej wodą spodziewam się, że pozostałe też są już zaatakowane (na drugiej już zauważam podobne objawy - tej z nadgryzionym liściem).
U dwu pozostałych prawdopodbnie choroba grzybowa - brązowe plamy na liściach - u jednej na końcu liścia u drugiej przy kłączu.
Mieszkamy w UK i niektóre środki chemiczne są tu niemożliwe do kupienia, np. takie, które zawierają miedź.
Proszę zobaczyć zdjęcia i pomóc nam w ocenie i leczeniu.
Storczyki 2 i 3 mają obecnie duże białe piękne zdrowo wyglądające kwiaty. 1 - kwiaty małe fioletowe i zaczynają wyglądać na oklapłe - tak jak liście z powodu bakterii. 4 - ma zawiązane pąki i będzie niebawem kwitnąć. Kwiaty takie same jak 1.
Z góry bardzo dziękujemy za pomoc.
Pozdrawiamy.
Aga i Paweł