logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: O zmartwychwstaniu storczyka - po co nam w domu antybiotyk

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: O zmartwychwstaniu storczyka - po co nam w domu antybiotyk

Nieprzeczytany post Autor: Assa Data » 09-04-2017, 16:11

O zmartwychwstaniu storczyka, czyli po co nam w domu antybiotyk..

Święta się zbliżają, więc pora na niezwykłą opowieść z cudem w tle.

Kupiłam Phal. Yaphon Lobspis Phon "Circle", piękną krzyżówkę z listy moich chciejstw. Z pędem i z obietnicą rychłego kwitnienia.
Chyba chciałam dla niej za dobrze i przemoczyłam roslinę, zapominając, że w okresie zimowym trzeba uważać ze spryskiwaniem podłoża.

Po dwóch miesiącach niektóre liście zmiękły, a korzenie w wiekszości obumarły. Liście ewidentnie zaatakowała zgnilizna bakteryjna.

1.jpg
1.jpg (20.67 KiB) Przeglądane 1654 razy

2.jpg
2.jpg (24.17 KiB) Przeglądane 1654 razy

Pęd kwiatowy i 2 pierwsze liście sybciutko usunęłam, ale zgnilizna nie dała za wygraną, ujawniła się na kolejnych liściach. Usunęłam więc następne.

4.jpg
4.jpg (27.45 KiB) Przeglądane 1652 razy

3.jpg
3.jpg (18.68 KiB) Przeglądane 1652 razy

W tym czasie do końca padły wszystkie korzenie, a zgnilizna pojawiła się na 2 najmłodszych liściach. Zdecydowanie, choć z bólem ucięłam je jak najniżej. Roślina wyglądała jak kikut bez stożka wzrostu. Pozostałość trzonu pokryła się pleśnią, mimo traktowania wodą utlenioną i propolisem. Z całej rośliny został mi jeden (!) liść i zero gwarancji, że stożek nie obumarł. Myślę, że wiele osób uznałoby to za koniec rośliny...

Nie mialam nic do stracenia. Przeszukałam apteczkę i znalazłam 2 antybiotyki. Co szkodzi spróbować?

Wybrałam antybiotyk w kapsułkach, łatwy do rozpuszczania. Od razu się przyznam - nie zrobiłam rozpoznania, co do jego skuteczności w stosunku najczęstszej przyczyny zgnilizny bakteryjnej - Erwinia sp. Gdybym to zrobiła, uznałabym, że nie jest to właściwy specyfik (z ulotki wynikło później, że działa na bakterie Gram (+) i beztlenowe Gram (-), podczas gdy Erwinia sp. należy do Enterobacteriaceae, czyli jest pałeczką tlenową Gram (-)). Nieświadoma tego rozpuściłam 1 kapsułkę w niewielkiej ilości wody, namoczyłam w tym roztworze trzon i przetarłam liść z obu stron, pozwalając antybiotykowi wyschnąć na powierzchni. Po tym zabiegu umieściłam liść w misce szklanej wypełnionej wilgotnym sphagnum (woda RO).

5.jpg

6.jpg

Bałam się pleśni na dole trzonu, więc z paska plastiku zrobiłam podkładkę pod końcówkę trzonu, a nieco wyżej otuliłam go mokrym sphagnum. Całość przykryłam w miarę dopasowaną drugą szklaną miską. Zabieg z antybiotykiem powtarzałam co drugi dzień, 3 razy. Liść wracał na miejsce w misce, zwilżałam codziennie torf i zraszałam liść, uważając, żeby nie zmoczyć stożka wzrostu. Liść zachowywał ciemnozielony kolor i był jędrny, a koniec trzonu - jasnozieleny, twardy, lekko błyszczący. Minimalnie wystający fragmencik nowego pędu nie obumarł i nie zgnił.

Ostatni liść obronił się przed zgnilizną, ale w pewnym momencie wróciła pleśń u dołu trzonu. Kupiłam Miedzian, bo jego działanie jest podwójne - przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Namoczyłam trzon, zanurzyłam liść na ok. 30 min., zostawiając znów warstwę specyfiku do obeschnięcia. Zabieg powtórzony 3-4 razy, co drugi dzień.
Wszelkie zarazy ustały. Reszta usuniętych liści "środkowych " zaschła i los stożka wzrostu wydał mi się przesądzony... Póki jednak liść był jędrny, póty nadzieja nie umarła. Codzienne zaglądanie, sprawdzanie, zraszanie.

Po 3 miesiącach zauważyłam 1 milimetrowy wystający ze stożka wzrostu czubek nowego liścia 

7.jpg

8.jpg

Zaczął przyrastać dość szybko, a po kolejnym miesiącu wyjrzał drugi nowy listek. Wow!
Teraz już tylko cierpliwości, żeby ruszyły korzenie...

Dziś mogę powiedzieć, że najtrudniejsze już za nami. Po 4 miesiącach walki pojawił się czubek korzonka .

9.jpg

Po kolejnych 2 tygodniach roślina wypuściła 2 kolejne korzenie.

korzonki3.jpg

Bardzo dużo się nauczyłam przez ten czas. I nadal trzymam kciuki za moją Phal. 
Fotografia użytkownika
Assa

Z nami od: 02-04-2017, 11:09
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: O zmartwychwstaniu storczyka - po co nam w domu antybiot

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 09-04-2017, 17:09

Gratulacje! Aaaależ satysfakcję masz! Jeszcze podaj nazwy tych antybiotyków. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 09-04-2017, 17:14

No... cały rok walki i już tylko 3 lata do zakwitnięcia.

Przepraszam... nie chcę tu być arogancka... chcę tylko powiedzieć że ja bym chyba takiej cierpliwości nie miała... z drugiej strony po tych przygodach masz tyle umiejętności że dasz radę ze storczykami które więcej wymagają niż Phalaenopsis 8-)

Witamy na naszym forum!
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Aga Data » 09-04-2017, 17:32

Gratulacje!
Ja też bardzo lubię takie sukcesy. Nie liczy się wtedy ile czasu trzeba będzie czekać na kwiaty ;) Liczy się to, żeby uratować naszą roślinę.
Fajnie, że podzieliłaś się swoim doświadczeniem ;)
Fotografia użytkownika
Aga

Z nami od: 27-10-2016, 19:32
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Assa Data » 09-04-2017, 19:20

Dziękuję  za powitanie.  Ja ten eksperyment uważam za porządną lekcję.  Dużo mnie nauczył. Trwał 4 miesiące. A kwitnienie, na które trzeba poczekać, jest sprawą drugorzędną.  Ci, którzy kupują siewki, też liczą się z czekaniem. Antybiotyk, który zastosowałam, to Dalacin C.  Dzielę się doświadczeniem, bo okazało się, że nie zawsze "już wszystko stracone" ;-)
Podkreślam, że to był eksperyment. Ale przyniósł efekt.
Fotografia użytkownika
Assa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Assa Data » 14-04-2017, 11:19

Są już 4 korzonki! Idzie jak burza... ;-)
Fotografia użytkownika
Assa

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 14-04-2017, 11:33

:D
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gggoska Data » 16-04-2017, 17:58

Dzięki Asia; taka determinacja połączona z wiedzą jest godna podziwu i naśladowania. Ja zawsze też reanimuje wszystko- bez względu na "rasowość" rośliny- poza oczywistym celem uratowania delikwenta robię to żeby zdobywać nowe doświadczenia i weryfikować wiedzę. Antybiotyków jeszcze nie próbowałam ale w zaistniałej sytuacji- kto wie?
gggoska

Z nami od: 14-06-2012, 06:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Assa Data » 18-04-2017, 08:05

Dzięki Gosia :-)
Fotografia użytkownika
Assa

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek