logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Uschnięte łodygi

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Uschnięte łodygi

Nieprzeczytany post Autor: qazxswedc09 Data » 17-04-2017, 21:49

Witam, z racji tego, że nie znam się zbyt dobrze na hodowli storczyków, postanowiłam zasięgnąć rady u kogoś kto jest w tym temacie obeznany, dlatego liczę na waszą pomoc.
8 marca dostałam w prezencie storczyka, przez 3 tygodnie wszystko było z nim w porządku, pąki rozkwitały, liście były zielone.
Podlewalam go co tydzień, wstawiając go do miski z wodą i pozostawialam na pewnien czas.
Raz dodałam do przegotowanej i odstalej wody trochę specjalnego preparatu do tych kwiatów.
Mam wrażenie, że od tamtego czasu zaczął usychac. Z jednej łodygi opadły kwiatki, druga trzymała się dobrze, paczki na niej wypuszczaly, aż dziś zauważyłam, że druga również jest uschnięta. Liście są nadal zielone, dlatego nie wiem co się z nim stało i co mam teraz zrobić, żeby go uratować, jeśli to jeszcze możliwe :(

received_1489024381138899.jpeg
received_1489024381138899.jpeg (19.87 KiB) Przeglądane 12302 razy

Proszę o pomoc, z góry dziękuję.
qazxswedc09

Z nami od: 17-04-2017, 21:13
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Uschnięte łodygi

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 17-04-2017, 22:18

Nic się nie stało oprócz tego że zmiana środowiska w związku z wprowadzeniem się do twego domu, spowodowało że kwiaty były krótkotrwałe. Tą suchą łodygę odetnij zupełnie a tą drugą skróć tam gdzie uschła ale nie ścinaj na żywej części łodygi... zawsze jest szansa że się rozgałęzi.

Dalej... jeszcze nie ma lata... ja bym podlewała co 10 dni.?

Aha... i przeczytaj wątki w Bibliotece.... Phalaenopsis i wszystko co o tym gatunku można wiedzieć, jest tam opisane i zilustrowane wielokrotnie... 8-)

PS
Czy było by dla ciebie możliwe zmienić alias? Ten co masz jako sygnaturę przypominja spam!
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 17-04-2017, 22:33

Storczyk pokazany na zdjęciu to phalaenopsis hybryda. Sądzę, że nic mu nie dolega. Phalaenopsis ma tę "przypadłość", że po przeniesieniu ze sklepu do domu, czyli zmianie warunków, bardzo często nawet zasusza kwiaty w ciągu kilku dni. Z opisu wynika, że roślina utrzymywała kwiaty przez 3 tyg od zakupu. Należy obciąć wszystko co uschnięte i dać roślinie czas na odpoczynek w chłodniejszym jasnym miejscu. Najlepiej postawić ją przy uchylonym oknie. Oczywiście przez ten czas podlewać/namaczać, ale oszczędniej. Latem wydłużyć namaczanie, które nie powinno być częstsze niż raz w tygodniu. Bardzo ważne, aby nie zalewać liści wodą, zwłaszcza stożka wzrostu. To tak w skrócie kilka uwag dla początkującej od bardziej doświadczonej miłośniczki storczyków.
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: qazxswedc09 Data » 18-04-2017, 07:48

Dziękuję za rady, na pewno zajrzę do biblioteki i zapoznam się z zamieszczonymi tam wątkami!
qazxswedc09

Z nami od: 17-04-2017, 21:13
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj