logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Pękanie pseudobulw cattleji

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Pękanie pseudobulw cattleji

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 24-04-2017, 09:20

Dzień dobry,

Zaobserwowałem u jednej z moich cattleji wzdłużne pękanie bulw. Pęknięcia pojawiły się na bulwach z letniego przyrostu, te które rosły bardzo dynamicznie. Bulwy zimowe są cieńsze i nie widać tych pęknięć.
Czy ktoś miał kiedyś coś podobnego?

titus1
Załączniki
cattleya_pek.jpg
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Pękanie pseudobulw cattleji

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka i Marek Data » 24-04-2017, 09:57

To jest efekt niedoboru wody w czasie wzrostu. Roślina była słabo ukorzeniona w początkowym okresie wzrostu po zimie, później wytworzyła silne korzenie. Lub też utraciła i odbudowała korzenie w trakcie wzrostu psb. W efekcie zewnętrzne warstwy psb zakończyły wzrost a wewnętrzne nie. Po nawodnieniu rozerwało psb. Podobne objawy znajdziesz np. na marchwi albo czereśniach gdy w maju, czerwcu była susza a w lipcu są silne opady. W każdym razie to nie jest choroba.
Agnieszka i Marek

Z nami od: 29-11-2011, 11:17
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 24-04-2017, 10:47

Nie zgadzam się. Roślina miała i ma korzenie. Ubiegły sezon była na polu, wodę dostawała codziennie/ co drugi dzień, do tego deszcze...
titus1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 24-04-2017, 10:56

To tylko spekulacja Titus... jak ty budziłeś storczyka po zimowym odpoczynku? Może zbyt gwałtownie? Zbyt intensywnie z nawozem? To znaczy tkanka zewnętrzna nie zdążyła jakby z "obudzoną" tkanką wewnętrzną?
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 24-04-2017, 15:38

Mam z jedną hybrydką Le.Gold Digeer podobny efekt, psb popękały. Nastąpiło to po próbie podzielenia Mandaryna. Roślina ciężko to przeszła i mimo, że na każdej z części wydała po jednym kwiatku, to okres zimy mimo zraszania co dwa trzy dni i lekkiego podlewania raz na dwa tygodnie zmniejszyła objętość psb, które popękały (nie wszystkie) :( :D

Obr3.JPG

Przed momentem dokonałem zabiegu, uciąłem i przeciąłem jedną z psb i popatrzcie,

Obr02.JPG

wnętrze psb zieloniutkie, widać tkankę przewodzącą wodę do liścia (takie białe punkty) i tkankę gromadzącą wodę (pola zielone).
Spękania zaznaczone strzałkami.
Myślę, że jest jakiś związek między suszeniem rośliny w czasie spoczynku i podlewaniem z początkiem wiosennej wegetacji. W klimatach matecznych podczas wstrzymania wegetacji katleje nie mają sucho. Z warunków upraw (Orchidarium.pl) można wyczytać, że tak w brazylijskich lasach jak i w Wenezueli podczas "snu" katlei wilgotność nie spada poniżej 70-75%. Inaczej bywa na parapetach.
Chociaż nie mam przekonania do swych spostrzeżeń tak jak ludziki na poniższym obrazku :lol:

Obr1.JPG

Jest nadzieja, to że te spękania nie uśmiercają roślin. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 24-04-2017, 19:20

W tym sęk, że owa cattleja nie jest sama, jest traktowana tak samo jak pozostałe, czyli tyle samo wody, nawozu i światła. Może różni się pokrojem bulw od innych, chociaż mam rośliny z jeszcze bardziej pękatymi bulwami.
titus1

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 24-04-2017, 19:26

Osobiście nie jestem zwolennikiem tego suszenia roślin w czasie odpoczynku... nawet te najbardziej wymagające spoczynku Dendrobia i śpiochy, nie suszę kompletnie. To z powodu że silnie "uśpiona" roślina, zabierze dłuższy czas na obudzenie z rezultatem że okres wegetacji będzie skrócony.

Tak więc nie dziwię się opinii Titusa, że sposoby w jaki my usypiamy i budzamy rośliny nie zawsze jest dobrze dopasowany.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj