Mamy sekcję poświęconej Cattleya... i śpiochom... i storczykom botanicznym. Brakuje mi sekcji dla Dendrobium... Dendrobium to duża grupa storczyków i zasługuje im osobny wydział!
Wpisywałam dzisiaj do mojego profilu listy storczyków które posiadam. I NIE ZMIEŚCIŁAM tych botanicznych... bo tylko 1000 znaków. Najpierw życzy sobie twórca forum by podać co się hoduje, a potem miejsca nie ma?
Wyłączyłam Dendrobium i zmieściłam wtedy resztę. Dendrobium wpisałam w okienku przeznaczonym na inne i bardziej prywatne wiadomości o mnie.
To wszystko zależy od hobbystów i ich aktywności. Subfora dotyczące Cattelya oraz Catasetum, a także Dz. Rozmowy towarzyskie powstały na skutek żądań/próśb/dyskusji użytkowników forum, którzy byli kiedyś tam zdecydowanie bardziej aktywni. W chwili obecnej tworzenie dodatkowego działu/sekcji musiałoby być wywołane większym zainteresowaniem tym rodzajem storczyków. Spróbujmy poprowadzić rozmowę na temat rozwinięcia forum o nowy dział Rodzaj Dendrobium. Mam takie przekonanie, że jeżeli komentarze w tym wątku przeważą za "Za", to Administrator nie uchyli się od woli storczykomaniaków.
Dla zachęty, właśnie w mym ogródku zażółciło się od kwiatków Dendrobium
Dendrobium aggregatum
Kwitnienie takie sobie, bywały bardziej obfite , ale wiosna w storczykowym ogródku zawsze cieszy.
Eeeh... przepraszam cię Ryszardzie... ale to trochę jednostronne rozumowanie... bo karakterystyką dobrego forum jest przejżystość i łatwość odnalezienia informacji przez nas aktywnych... nawet jak nas mało.
FAKTY:
W kategorji "Storczykowe Gadu-Gadu" jest 33 wątków o Dendrobium W kategorji "Prezentujemy kwitnienia" mamy 16 takich wątków W kategorji " Gatunki botaniczne" jest 13 wątków o Dendrobium W subkategorji "Gatunki botaniczne - Prezentujemy kwitnienia" jest aż 48 wątków
Totalna suma o Dendrobium wynosi na tym forum 110 wątków
A ostatni wątek o Dendrobium napisany był przez carameleye 1 kwietnia tego roku... czyli 10 dni temu
Tu tylko liczyłam wątki zawierające w tytule słowo Dendrobium... a przecież mamy dziesiątki wątków o tytułach nic nie mówiących. Ile z nich dotyczy Dendrobium... tego nie sprawdzałam.
Pomyślałam że jeśli nasz eminentny J.C. wyrazi zgodę na powyższą propozycję... to będę miała ogromne wyrzuty sumienia że dałam ci pracy z przeniesieniem ponad 100 wątków do nowej kategorji
Bodaj kilkakrotnie deklarowałem się do pełnienia służby w charakterze "złotej rybki" spełniającej życzenia. Z tej deklaracji się nie wycofuję. "Mówisz i masz". Jedyny problem jaki może być, to czy taki dział nie będzie świecił pustkami? Może by tak, jak proponuje Ryszard, przeprowadźmy badanie "rynku"? Skoro Dorra (Dorotka?) pisze o 100 wątkach, no to sporo. Tyle że zapytam, ta setka wiadomości pojawiła się w miesiącu, roku, czy w w czasie całego życia Forum?
Jestem "za", sama mam w kolekcji kilka Dendrobium i "chciejstwo" na kolejne. Jedno z nich Dendrobium regium ponownie kwitnie ciesząc oczy swoją delikatnością a nos delikatnym zapachem.
Jeśli mogę wyrazić zdanie, choć jestem nowa na Forum... Jestem ZA, choć mam dopiero 2 Dendrobia botaniczne (D.alexandrae i D. rhodosticum), ale chęć na więcej i zdecydowanie na więcej wiedzy także. Takiej łatwiejszej do wyszukania na Forum
Tak jest to dendrobium które od Ciebie dostałam ,rośnie bezproblemowo, po dojrzeniu kolejnej psedobulwy kwitnie niezawodnie nawet kilkakrotnie w ciągu roku (ostatnio kwitło w lutym i teraz ponownie a i na kolejnej pseudobulwie są już pączki kwiatowe.) Tylko keiki nie chce "wyprodukować" A Twoje jak się spisuje ?
Ja swoje trochę przesuszyłem, ma trochę łysych bulw. Generalnie jest dużym krzakiem. Będzie już miało 8 lat. Moje też nie keikuje, po prostu trzeba urwać kawałek z dużej bryły. Miło słyszeć, że Ci ładnie rosnąć. Chyba już nikomu w Polsce nie dawałem regium.
Wspomniano o mnie to też się wypowiem Jeśli chodzi o mnie to mam więcej dendrobiów niż innych rodzajów storczyków, tak jakoś wyszło - polubiliśmy się ze wzajemnością Fakt, ta grupa jest bardzo duża i dość mocno zróżnicowana. Często pomijana w kolekcjach lub występująca w znacznej mniejszości. Można także przeczytać tu i ówdzie, że "dendrobia mnie nie lubią". Może dlatego warto założyć osobną kategorię? Żeby obalić mity i pokazać,że nie taki diabeł straszny?
W tym miesiącu wzbogaciłam się o kolejne 2 dendrobia botaniczne, mam nadzieję,że i one wydają u mnie kwiaty. Oczywiście efekty będę tutaj pokazywać, gdyż stwierdziłam,że trzeba zostawić tutaj swój ślad. Tutaj informacje nie giną (tak jak na fb) i warto dzielić się obserwacjami uprawy storczyka, o którym mimo dość długiego czasu działania forum nie ma żadnych informacji. Tyle ode mnie Czy ta kategoria będzie świecić pustkami? Nie wiem tego. Generalnie ruch na forum jest mniejszy i chociażby z tego powodu może być przestój, ale nie koniecznie Na zachętę dodam zdjęcie zaczątku pączka na Dendrobium trantuanii Dziś jest już większy i wyraźniej widać,że to pączek
Ja mam tylko 10 gatunków Dendrobium, ale tak jak u poprzedniego powyżej użytkownika, moja kolekcja Dendrobium się powiększa.W szczególności te czarnowłose mnie lubią
To ja mam pytanie na temat Dendrobium Proszę osoby mające doświadczenie o przepis na hodowlę Dendrobium typu nobile i Dendrobium firebirds. (substrat, podlewanie, okres spoczynku...)
Czy ja coś przeoczyłam? Z tego tutaj wątku zrozumiałam że Pan chce usłyszeć opinie wielu więcej użytkowników zanim podejmie jakąś decyzję. Natomiast konkretnej decyzji o stworzeniu działu Dendrobium... czy też o nie jego stworzeniu... tutaj nie widzę.
Może to polega na tym że ja nie rozumiem niuansów języka polskiego... to co jednak rozumiem to to, że Pan ma ostatnie zdanie i to wyłącznie Pana decyzja. I dlatego się pytam... będzie stworzony dział dla Dendrobium?
Problem nie w niuansach języka polskiego. Mnie się widzi, że sprawa leży w stopniu zainteresowania użytkowników forum przez co należy rozumieć ilość wypowiedzi jakie znalazły się w tym wątku. Jeżeli dobrze porachowałem, to głos zabrało ośmioro użytkowników licząc też mnie. Moim zdaniem skromniutko bo w ilości siła. Nie jestem "przeciw, a nawet za" jednak coś mi się wydaje, że inicjatywa spali na panewce (dodam dla jasności - rinna ut i sanden) Nie mniej jednak, by nie być destruktorem propozycji inicjatorek spróbuję zaprosić chętnych do wzięcia udziału w powyższym sondażu.
To co mnie dziwi to wasz system polegający by zmiany były atraktywne dla dużej ilości użytkowników.... zamiast odwrotnie.... stworzenie tak atraktywnego forum by przyciągało to użytkowników.
Droga Dorotko Źle nas postrzegasz. Wszyscy chcielibyśmy, żeby witryna tętniła życiem, żeby odwiedzających było codziennie tysiąc. Jednak jakoś wyobraźnia (może ułomna?) nie pozwala mi uwierzyć w to, ze jeżeli wygenerujemy ileś tam podstron tematycznych, to odwiedziny wzrosną. Bardzo bym chciał się mylić. Licząc na to że się mylę, proszę Ryszarda:
Ryszard, żebyśmy nie wyszli na hamulcowych, to dzwoń do Bartosza i niech się dzieje dzieją.
Jan Ciepłucha pisze:Ryszard, żebyśmy nie wyszli na hamulcowych
Jestem zdania, że na termin hamulcowych nie zasługujemy . Aktywność w udziale nad głosowaniem o Dendrobiach w ankiecie wskazuje, że należy być ostrożnym w podejmowaniu decyzji. Każdy, akceptujący czy też wręcz przeciwny pomysłowi, może włączyć się do 'dyskusji'/głosowaniu i zdecydować. Najważniejszy jest vox poluli.
Rety, ale się politycznie zrobiło. Jeszcze trochę, a przywołamy na poparcie tez Putina, albo Trampa, albo i Mieszka I-go. Powiadają że w narodzie siła, ale myślę że w argumentacji bardziej.
Ha, ha Renja... pomyliłam się... to twoje Dendrobium harveyanum które ma 15 pąków które już pękają.
Te dwa Dendrobium lindleyi od ciebie chyba nie zakwitną w tym roku... ten jeden się dopiero budzi, a ten drugi jeszcze śpi. I to mimo dużo słońca, pobytu na ogródku w ciągu ciepłych dni i zwiększonym podlewaniu.
No i stało się. 81% zdecydowanych i wspierających z małą wątpliwością zdecydowało by takie subforum powstało. Procenty jak zwykle nie dają rzeczywistego obrazu bo liczby bezwzględne są już mniej optymistyczne, ale pewnie nie mam racji i przyszłość okaże się bardziej optymistyczna. Najciekawsze jest stanowisko na NIE, fajnie by było poznać uzasadnienie takiego zdania. Może przeciwnicy przemowią. Podpowiem, dział znajdziemy TUTAJ.
Podejżewam że nie-głosująci uważają że jest tak dużo róźnych kategorji-subkategorji że forum jest skomplikowane w nawigacji.
Problem wg mnie są subkategorje.... ja bym starała się uformować forum na głównych kategorjach tylko... po prostu nie dzielić na mniejsze i mniejsze działy. Forum z tylko kategorjami byłoby bardziej przejżyste i łatwiejsze do zrozumienia.