logo forum

Cataseta i pokrewne - Prezentacje kwitnień

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Mormodes tapoayensis

Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości i własnego autorstwa.
Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Mormodes tapoayensis

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 31-03-2017, 16:54

Witam

Właśnie to maleństwo, zakupione w ubiegłym roku, import z Brazylii via Niemcy, ma pbs o 5 cm długości. Zaadaptował się, wytworzył nową pbs i udało się z kwitnieniem, 5 kwiatków o bardzo orginalnej urodzie. Kwitnie na bezlistnej pseudobulwie :D Mormodesów prawie nie są dostępne w firmach storczykowych, a szkoda.

Mormodes tapoayensis .JPG
Mormodes tapoayensis 01 .JPG
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Mormodes tapoayensis

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 31-03-2017, 21:57

No, no tymbardziej że mormodesy są trudniejsze od pozostałych śpioszków. Poprzeczka idzie w górę i oby się dalej powodziło. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 02-05-2017, 11:40

Widziałem, jeżeli się nie mylę, tą prezentację na FC, lecz moim skromnym ;) zdaniem, tutaj prezentuje się bardziej okazale, a zarazem jakoś tak swojsko. :D Ponieważ, jak pisze Marta, "poprzeczka idzie w górę", to może warto napisać o warunkach uprawy parę sów. :?:
Jeżeli się czepiam, :oops: to proszę o wybaczenie. :roll:
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 03-05-2017, 13:30

Witaj Ryszardzie, nie piszę o warunkach uprawy bo są podobne jak inne "śpiochy", czyli żadnych tajemnic nie ma. Nowością jest to, że cały czas, tak 12-16 godzin są doświetlane ledami. Najpierw doświetlałem ledami niebiesko-różowymi i to nie za bardzo zdało egzamin, w związku z tym przeszedłem na ledy o żółtawym widmie światła i te zdają doskonale spełniają swoją rolę. Co do podłoża to zdecydowanie przechodzę na te z wyraźną przewagą chipsów kokosowych, choć wczoraj Brazylijczyk na FB prezentował pięknie kwitnącego mormodesa, który uprawia w mieszance torfu, perlitu i węgla drzewnego.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 03-05-2017, 16:53

A próbowałeś kiedyś Krzysztofie uprawiać Policycnis? Fantastyczne kwiaty. Ale poprzeczka wysoko. Moje kiegdysiejsze doświadczenia skończyły się niepowodzeniem, więc zaniechałem dalszych prób.

A co do węgla, to początkowo- rewelacja. Ale po roku, korzeń gdy go dotknie, a nawet zbliży się- kończy wzrost. Węgiel- wiadomo- jest aseptyczny, ale że chętnie wszystko chłonie, szybko staje się dla korzeni środowiskiem nieprzyjaznym. Z tej przyczyny wyleczyłem się z węgla. Ma się rozumieć jako podłoża do storczyków.
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 03-05-2017, 18:38

Witaj Janie, przyznam się, że nie próbowałem uprawiać tego storczyka, czyli wszystko przede mną :) Natomiast co do węgla to chyba intencje były słuszne, bo ma właściwości absorpcyjne, czyli zatrzymuje a tym samym kumuluje jony nawozów składających się z soli nieorganicznych i dlatego to skutkuje takim swoistym poparzeniem wrażliwych korzeni storczyków.
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Prezentacje kwitnień

• ‹ Powrót do poprzedniej strony