Czytając ich posty serce pęka z żalu, a ręce składają się na klawiaturze, by słać im rady i wsparcie duchowe. Te zgłaszane kłopoty są, moim zdaniem pokłosiem dotychczasowej formy forum - poruszanie do znudzenia problemów przysłowiowych korzonków i pączusiów. Mielenia tych samych kłopotów z różnymi plagami chorób i pasożytów zjadających nasze rośliny.
Uważam, że reagowanie na, tak je odbieram, naiwne lub żartobliwe, a nawet złośliwie mnożone pytania będzie powodowało dalsze zamulanie forum.
Zauważcie, że to od niedawna mnożą się wizyty anonimów-żartownisiów i sytuacja się nie zmieni jeżeli będziemy na nie reagowali.Przestańmy na te posty odpowiadać.
Pożegnajmy ich milczeniem.
1 _ viewtopic.php?f=3&t=851#p6019
Drodzy forumowicze,
"chcialabym zapytac Was o porade, bo zupelnie nie wiem co dzieje sie z moim storczykiem".
2 - viewtopic.php?f=3&t=1896#p12543
"Dzień dobry. Bardzo proszę o radę. I O pielęgnacji wiem chyba wszystko, przewertowałam chyba cały internet. Mam tylko problem z podlewaniem."
3 - viewtopic.php?f=3&t=1947#p12874
"Jestem laikiem odnośnie pielęgnacji storczyków. Te, które mam w domu kwitną sklepowo. Wiem, że całą sztuką i radością jest doprowadzenie ich do kwitnienia domowego. Wiem jak je podlewać itd. Wiele poczytałam."
4 - viewtopic.php?f=3&t=1950#p12904
"Witam serdecznie,mam dylemat,jeśli chodzi o liście storczyków,które zżółkły bądź mają jakieś inne uszkodzenia."
5 - viewtopic.php?f=3&t=1951#p12905
"Witam Wszystkich,
być może moje pytanie wyda się co niektórym śmieszne,ale z góry proszę o poważne potraktowanie sprawy i poważne odpowiedzi,bo poważnie pytam"
6 -- viewtopic.php?f=3&t=1949#p12883
"Witam,dwa z moich storczyków spotkała dość dziwna przypadłość"
7 - viewtopic.php?f=3&t=1942#p12854
"mój phenelopis ma trzy łodygi kwiatowe po kilkadziesiąt pączków zanim zakwitną żółkną ioblatuja co robić"
Niektórym pytającym chciałoby się poradzić, by czytali ze zrozumieniem, czy też korzystali więcej z funkcji 'Szukaj" względnie z Google. A jednej z pań radziłbym pogodzić się z teściową i popytać ją co czyni, że ma tak wspaniałe efekty.
Mama męża na pewno zdradzi swe tajemnice uprawy.
Moderator.