logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Moim zdaniem

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Moim zdaniem

Nieprzeczytany post Autor: ModeratorA Data » 28-01-2012, 17:33

Przejrzyjmy poniższe wypowiedzi zmartwionych i proszących o wsparcie informacyjne i duchowe 'wielbicieli storczyków'.
Czytając ich posty serce pęka z żalu, a ręce składają się na klawiaturze, by słać im rady i wsparcie duchowe. Te zgłaszane kłopoty są, moim zdaniem pokłosiem dotychczasowej formy forum - poruszanie do znudzenia problemów przysłowiowych korzonków i pączusiów. Mielenia tych samych kłopotów z różnymi plagami chorób i pasożytów zjadających nasze rośliny.
Uważam, że reagowanie na, tak je odbieram, naiwne lub żartobliwe, a nawet złośliwie mnożone pytania będzie powodowało dalsze zamulanie forum.
Zauważcie, że to od niedawna mnożą się wizyty anonimów-żartownisiów i sytuacja się nie zmieni jeżeli będziemy na nie reagowali.Przestańmy na te posty odpowiadać.
Pożegnajmy ich milczeniem. :!:

1 _ viewtopic.php?f=3&t=851#p6019
Drodzy forumowicze,
"chcialabym zapytac Was o porade, bo zupelnie nie wiem co dzieje sie z moim storczykiem".
2 - viewtopic.php?f=3&t=1896#p12543
"Dzień dobry. Bardzo proszę o radę. I O pielęgnacji wiem chyba wszystko, przewertowałam chyba cały internet. Mam tylko problem z podlewaniem."
3 - viewtopic.php?f=3&t=1947#p12874
"Jestem laikiem odnośnie pielęgnacji storczyków. Te, które mam w domu kwitną sklepowo. Wiem, że całą sztuką i radością jest doprowadzenie ich do kwitnienia domowego. Wiem jak je podlewać itd. Wiele poczytałam."
4 - viewtopic.php?f=3&t=1950#p12904
"Witam serdecznie,mam dylemat,jeśli chodzi o liście storczyków,które zżółkły bądź mają jakieś inne uszkodzenia."
5 - viewtopic.php?f=3&t=1951#p12905
"Witam Wszystkich,
być może moje pytanie wyda się co niektórym śmieszne,ale z góry proszę o poważne potraktowanie sprawy i poważne odpowiedzi,bo poważnie pytam"
6 -- viewtopic.php?f=3&t=1949#p12883
"Witam,dwa z moich storczyków spotkała dość dziwna przypadłość"
7 - viewtopic.php?f=3&t=1942#p12854
"mój phenelopis ma trzy łodygi kwiatowe po kilkadziesiąt pączków zanim zakwitną żółkną ioblatuja co robić"

Niektórym pytającym chciałoby się poradzić, by czytali ze zrozumieniem, czy też korzystali więcej z funkcji 'Szukaj" względnie z Google. A jednej z pań radziłbym pogodzić się z teściową i popytać ją co czyni, że ma tak wspaniałe efekty.
Mama męża na pewno zdradzi swe tajemnice uprawy. :P
Moderator.
ModeratorA
Moderator

Z nami od: 08-05-2012, 12:42
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Moim zdaniem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 28-01-2012, 18:42

Ryszardzie bardzo dużo racji w tym co napisałeś, ale niestety funkcja "Szukaj" działa tragicznie i sama wiele razy wolałam szukać potrzebnych mi informacji post po poście niż korzystać z tej funkcji...
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gsm25 Data » 28-01-2012, 19:36

Ryszard410 pisze:Przejrzyjmy poniższe wypowiedzi zmartwionych i proszących o wsparcie informacyjne i duchowe 'wielbicieli storczyków'.
Czytając ich posty serce pęka z żalu, a ręce składają się na klawiaturze, by słać im rady i wsparcie duchowe ... Uważam, że reagowanie na, tak je odbieram, naiwne lub żartobliwe, a nawet złośliwie mnożone pytania będzie powodowało dalsze zamulanie forum.

Nie wiem, czy odpowiadanie na posty nowych forumowiczów, to zamulanie forum. Nie wiem również co ma Pan na myśli pisząc o zamulaniu? Zaśmiecanie czy zastój? Gdyby nie jakieś sporadyczne odwiedziny niezalogowanych, to na tym forum byłyby poruszane tylko tematy typu: a snieg pada, czy też wasza ulubiona pora dnia. Tematy storczyków schodzą na drugi plan.
No, ale ja sie nie znam, tylko wyrażam swoje zdanie.
Fotografia użytkownika
gsm25

Z nami od: 11-11-2011, 22:50
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ModeratorA Data » 28-01-2012, 20:11

Sławku, zamulanie to inaczej ,masz rację, zaśmiecanie treści forum - merytoryczne informacje giną w natłoku spamu storczykowego. Pisząc o zamulaniu podkreślałem ,sprawdź, że określenie to odnosi się do wypowiedzi anonimów. :!:
Zauważ też, że "śnieg pada" , "Życzenia noworoczne" itp. to wątki znajdują się w dz.Rozmowy towarzyskie. Można tu pisać na każdy temat . Po to ten dział został utworzony.
Mam na uwadze podniesienie meritum wypowiedzi na GG. Zwróć uwagę na ilości postów anonimowych, których treści wydają się być złośliwymi. :( Odpowiedzi na poruszane tematy wałkowane były na forum po stokroć. :!:
Moderator.
ModeratorA
Moderator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gsm25 Data » 28-01-2012, 20:16

Ryszard410 pisze:Sławku, zamulanie to inaczej ,masz rację, zaśmiecanie treści forum - merytoryczne informacje giną w natłoku spamu storczykowego. Pisząc o zamulaniu podkreślałem ,sprawdź, że określenie to odnosi się do wypowiedzi anonimów. :!:
Zauważ też, że "śnieg pada" , "Życzenia noworoczne" itp. to wątki znajdujące się w dz.Rozmowy towarzyskie. Można tu pisać na każdy temat . Po to ten dział został utworzony.
Mam na uwadze podniesienie meritum wypowiedzi na GG. Zwróć uwagę na ilości postów anonimowych, których treści wydają się być złośliwymi. :( Odpowiedzi na poruszane tematy wałkowane były na forum po stokroć. :!:
Moderator.

Nie mam nic do tematów, o których pisałem wczesniej, a zamieszczanych w dz. Rozmowy towarzyskie, ale przyzna Pan sam, że w dziale Storczykowe GG taka jakaś cisza nastała.
Moze i ma Pan rację, co do niektórych wpisów na Storczykowym GG. Są trochę zabawne.
Fotografia użytkownika
gsm25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 28-01-2012, 20:25

Masz Ryszardzie zupełną rację. Trzeba się zastanowić co z tym problemem zrobić bo jest to prosta droga do zapaści tego portalu, a chcę przypomnieć, że tak już się stało z bardzo zasłużoną, ale wciąż działającą, dla storczykomaniaków stroną.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Renia T Data » 28-01-2012, 20:46

Krzysztof Gozdek pisze:Masz Ryszardzie zupełną rację. Trzeba się zastanowić co z tym problemem zrobić bo jest to prosta droga do zapaści tego portalu, a chcę przypomnieć, że tak już się stało z bardzo zasłużoną, ale wciąż działającą, dla storczykomaniaków stroną.

:| Najgorsze w tym wszystkim jest to, że i Ryszard i Ty Krzysztofie niestety macie rację...Nie wiem, kto się bawi naszym kosztem,ale jest to dla mnie nie do przyjęcia. Nie będzie dyskusji merytorycznych, ani szans na rozwój witryny tak długo jak wszyscy, zaznaczam wszyscy,którym zależy na dobru tej witryny nie powiemy NIE obecnej sytuacji. Spam ,który nas zasypuje jest płytkich lotów, ale stale znajdują się dobre dusze, które na tego typu wpisy reagują.

Ryszard i kilka innych osób również prosili o ignorowanie tych wpisów, a wciąż odpowiadacie...
Piszecie, że "szukaj" nie działa zadowalająco.
Nie zgadzam się z tym do końca, ale nawet jeśli, to czas sobie uprzytomnić, że sami generujecie "śmieci" odpowiadając na bzdurne posty.Więc pretensje możecie mieć tylko do siebie... :|

Zastanówcie się, czy chcecie tworzyć , czy niszczyć?
Fotografia użytkownika
Renia T
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 14:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: a.misztal Data » 28-01-2012, 21:49

Racja, ale co mówicie o "szukaj", gdy niektórym ciężko jest przeczytać dwa tematy niżej. Mam wrażenie, że ostatnio tylko jeden temat : pączki, pączki, pączki. ;)
Pozdrawiam,
Ania
Fotografia użytkownika
a.misztal

Z nami od: 13-11-2010, 22:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MarzenaNM Data » 28-01-2012, 23:08

Poważnie myślicie, że te posty pisane są specjalnie i ze złymi intencjami? :shock:
Podobny zestaw problemów powtarza się co kilka tematów przez wszystkie strony forum... To taki constans i pewnie zawsze się będzie pojawiał
pozdrawiam

MarzenaNM
Fotografia użytkownika
MarzenaNM

Z nami od: 06-06-2011, 23:40
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: piroman Data » 29-01-2012, 20:36

Co do złośliwości to nie wiem. Moim zdaniem podobne posty, w większości, piszą ludzie nastawieni na szybki efekt, którzy dopiero uczą się nie tylko uprawy storczyków ale też zachowania się na forum. I nie do końca mogą zdawać sobie sprawę z tego, że dręczenie prostymi pytaniami jest jednym z prostszych sposobów na zniechęcenie do siebie innych forumowiczów. Takim postępowaniem jedynie wystawiają sobie świadectwo albo ignorantów albo mało rozgarniętych. Ale nie wysnuwałbym raczej wniosku, że jest to robione złośliwie.

Ja bym proponował obowiązek logowania przed zamieszczeniem postu, na każdym dziale forum. Dodatkowo dołożyłbym jeden dział tylko dla początkujących, tak żeby tam takie proste pytania umieszczać. Raczej unikałbym bojkotowania tych postów, bo nie wiemy kto siedzi po drugiej stronie i możemy zniechęcić ludzi którzy potem mogliby okazać się wartościowymi. Bo może to być dzieciak, który jeszcze nie wie jak powinien się zachować. A wystarczy mu podać link do biblioteki, zwrócić uwagę w delikatny sposób żeby nie spamował. I jeśli będzie obowiązek logowania, to będziemy wiedzieć czy nadal zadaje podstawowe pytania czy może już bardziej ciekawe. Jeśli okazałoby się że nie ma żadnej poprawy i nadal zasypuje forum prostymi pytaniami, to samoistnie inni użytkownicy będą niechętnie się odzywać. A zaśmiecać będzie dział, który jest dla początkujących, czyli przeznaczony na taki mało ciekawy obszar.

Podsumowując. Przede wszystkim logowanie dla wszystkich. Dodatkowy dział dla początkujących opcjonalnie.

Pozdrawiam,
Romek
piroman

Z nami od: 25-07-2011, 10:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: matynka4 Data » 29-01-2012, 21:01

Sama kiedyś byłam początkująca i zadałam podstawowe pytanie, pamiętam, że byłam pełna emocji i mniej ważne dla mnie była jakość mojego pytania jak sam fakt że zaistniałam na forum. Myślę, że u wielu osób początkujących ma to samo albo podobne podłoże. teksty "czytałam wiele na temat uprawy" mają zmniejszyć ryzyko odpowiedzi "szukaj sama" lub "czytać, czytać, czytać" A co do małej ilości ciekawych wypowiedzi w dziale GG to myślę, że sytuacja się nie poprawi jeśli nie zmienimy nastawienia do zadawanych pytań. Pytanie musi być wystarczająco trudne, opatrzone dobrej jakości zdjęciami i jeszcze dobrze jest udowodnić, że się samemu szukało i nie znalazło rozwiązania. Czasem mam ochotę zadać pytanie, ale mam świadomość jaka może być reakcja i wolę nie pytać tylko szukać w starej wersji forum czy na innych stronach.
Pozdrawiam, Matynka4.
matynka4

Z nami od: 08-01-2011, 23:58
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: agnes Data » 29-01-2012, 21:13

Faktycznie od jakiegoś tygodnia pojawiło się bardzo dużo nowych tematów na które pytający bez problemu znajdą odpowiedz chociażby czytając kilka poprzednich wądków lub przeglądając biblioteczkę. Odniosłam wrażenie podobnie jak Ryszard, że celowo zaśmieca się forum bezsensownymi pytaniami.
Jestem za obowiązkim logowania się i może wartałoby zwiększyć ilość moderatorów, którzy robiliby porządek z takimi tekstami.
Pozdrawiam
www.agnieszka-wysocka.blog.onet.pl
agnes

Z nami od: 10-11-2010, 09:31
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 30-01-2012, 00:10

Wreszcie napiszę to, na co od dawna miałam ochotę: niektóre posty kojarzą mi się z humorem z zeszytów szkolnych np. z tygodnika ,,Angora,,. :cry: Faktem jest że od kiedy nastał Ryszard, to ilość błędów wręcz gramatyczych zmalała (krytykę rozwinę w cztery oczy) ale o interpunkcji nie ma co marzyć. Takie jest to forum i każde inne, jaki jest poziom naszego społeczeństwa, bardzo rozwarstwionego i rozchwianego tak finansowo, jak i intelektualnie, bez reguł. Przestałam odpowiadać na posty w typie ,,kwiatuszek nie kwitnie,, ale nie uważam żeby to było mądre i słuszne. Mary miała tu anielską cierpliwość. W końcu wszelakie fora są po to, aby pod ciśnieniem wtłaczać wiedzę. Wydaje mi się że należy pogodzić się z tym, że pytania będą nudne ale krzewienie wiedzy to podobno jak łupanie kamieni. Odstąpili od tego znawcy na forum Orchidarium i jest ono martwe. Podrzucam temat ,, Storczyki kopalne,,. Nie zacznę bo jest dla mnie b. ciekawy ale już go poruszałam w Orchidarium i nie wypada się powtarzać. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: piroman Data » 30-01-2012, 10:50

Ryszardzie masz możliwość sprawdzenia IP, z których zostały wpisane następujące posty:

bobo 10:41
viewtopic.php?f=3&t=1958

mink-mink 10:51
viewtopic.php?f=3&t=1965

FLU 10:57
viewtopic.php?f=3&t=1966

Na mój nos będzie to jedna osoba.

Według mnie obowiązek logowania przed umieszczeniem postu powinien zmniejszyć problem pisania jednej osoby pod różnymi pseudonimami. Domyślam się, że do jednego maila nie może być przypisane kilka loginów. Zatem taki natarczywy spamer będzie musiał do każdego loginu tworzyć osobnego maila, oczywiście jest to do zrobienia, ale już wymaga większej determinacji. A teraz bez najmniejszego wysiłku możemy pisać nowe posty i podawać się za nowe osoby.

Ryszardzie, jeśli faktycznie jest to ten sam numer IP, czyli mniemam ta sama osoba to mamy odczynienia z atakiem analogicznym do ataku DDoS. Oczywiście nie jest to ten sam atak, co wywala serwery, ale zmierza do tego samego celu. Mianowicie to zaprzestania odpowiedzi na pytania. Zatem jeśli będziemy ignorować pytania to atak okaże się skuteczny. I będziemy zamkniętą grupą, która będzie się wykruszać i w końcu zgaśnie śmiercią naturalną. Potrzeba nam nowych członków po to żeby przetrwać, taka jest prawda. Większość z tych, którzy teraz mocno udzielają się na forum za jakiś czas (rok może dwa) będą mniej się udzielać lub całkiem zamilkną. Nie jest to nic złego ludzie mają przypływy nowych pasji a czasami pojawiają się jakieś problemy i najzwyczajniej rezygnują z pewnych rzeczy. Z aktywności na forum można jak najbardziej zrezygnować w każdej chwili. Sam wiem to po sobie przy braku czasu nawet nie zaglądam na nie, bo mam swoje życie i swoje problemy. Jedyne rozwiązanie tego problemu, moim zdaniem, to mieć dużą ilość użytkowników, którzy będą się spontanicznie wymieniać aktywnością. I teraz, jeśli nie będziemy mieli nowych młodych duchem i zapałem użytkowników to forum powoli wymrze. Ci nowi na początku będą się uczyć i gromadzić doświadczenie, rzecz jasna. Ale potem za rok lub dwa mogą już sami mądrze radzić innym, tym samym wymieniając już starszych zasłużonych kolegów i koleżanki.

Dlatego uważam, że powinniśmy walczyć z tym zjawiskiem a nie z konkretnymi osobami czy postami. Po prostu trzeba spamerom utrudnić robotę i obserwować. Dodatkowo, gdy ktoś zalogowany spamuje lub jest wulgarny to można mu dawać ostrzeżenia a w skrajnym przypadku recydywy usunąć z forum. Brzmi to troszkę jak państwo policyjne, ale bez tego w każdej chwili może pojawić się jakiś zadymiarz i pod różnymi loginami będzie się wypowiadał za na przykład 10 osób. Dodam tylko dla jasności, że jestem tylko za obowiązkiem logowania przy umieszczaniu postów, ale treść forum powinna być dostępna bez logowania.

P.S.
Na marginesie zapytam, dlaczego na forum mamy czas letni? Coś teraz poprzestawiało się czy tak jest zawsze, bo dopiero teraz zauważyłem.

Pozdrawiam,
Romek
piroman

Z nami od: 25-07-2011, 10:22
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 30-01-2012, 21:11

Grzecznie acz stanowczo odsyłać do działu uprawa. No i stosować stara zasadę: nie karmić trola...
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: hesia_wwl Data » 01-02-2012, 11:32

Po ostatnich wydarzeniach jestem za natychmiastowym wprowadzeniem obowiązku logowania się przed dodaniem postu.
Bodajże wczoraj w dziale GG w przeciągu 10-12 minut nagle kilka osób odpowiedziało na posty z częstotliwością średnio ok co 2 minuty- oczywiście jako goście..

Na forum samochodowym na którym się udzielam jest tak ,że tylko zalogowani mogą pisać, a dodatkowo goście nie widzą zamieszczanych zdjęć. Takie przywileje mają tylko zarejestrowani użytkownicy.
Pozdrawiam Karolina.

...smile or die...
Fotografia użytkownika
hesia_wwl

Z nami od: 13-10-2011, 19:59
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ModeratorA Data » 01-02-2012, 15:06

hesia_wwl pisze:Po ostatnich wydarzeniach jestem za natychmiastowym wprowadzeniem obowiązku logowania się przed dodaniem postu.
Bodajże wczoraj w dziale GG w przeciągu 10-12 minut nagle kilka osób odpowiedziało na posty z częstotliwością średnio ok co 2 minuty- oczywiście jako goście..

Oceniałem tą nadmierną aktywność wcześniej, przejrzyjcie GG to zobaczycie od kiedy ta fala się nasiliła. Wnioski wyciągnijcie sami. :!:
Jedyną, w chwili obecnej radą jest to co
titus1 pisze:Grzecznie acz stanowczo odsyłać do działu uprawa. No i stosować stara zasadę: nie karmić trola...

Ja byłbym bardziej radykalny - gdy na forum pojawi się problem ze storczykiem a pytający nie przedstawi następujących informacji :

Co to jest za storczyk – gatunek/hybryda,
Warunki w jakich trzymana jest roślina, - temperatura, wilgotność ,podlewanie nawożenie
Okres uprawy.
Od kiedy niepokojące objawy zaobserwowano.
Zdjęcie.

proponuję IGNOROWANIE takiego zapytania. :!:

Dalsze zmiany (logowanie) będzią uzgadniane z Administratorem.
Jeżeli nie jest znane pojęcie trola - trolowania podję link - http://pl.wikipedia.org/wiki/Trollowanie

Moderator.
ModeratorA
Moderator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 01-02-2012, 22:27

Eee tam, zawszę się znajdzie jakaś dobra dusza, która naczytała się innych dobrych dusz i zacznie serwować porady o tym jak to cudownie suchy patyk wypuszcza korzenie...
Każdy zapisujący się na forum musi mieć świadomość, ze zadając pytanie nie dostanie odpowiedzi, ba że nikt nie ma obowiązku odpowiadać na jego pytanie. Ryszard ma rację, jego propozycja powinna stać jak wół na początku regulaminu forum, z drobnym "demotywatorem", że jeżeli wstawiam słabe zdjęcie, nie opisuje warunków uprawy to po prostu jestem leniwy/leniwa i w sumie mam gdzieś tych którzy będą czytać i się silić z pomocą.

Piroman, ja myślę, że jeżeli komuś zależy na storczykach, a jest osoba nową ale rokującą na przyszłość, zada sobie odrobinę trudu i zarejestruje się. Obowiązek logowania skutecznie wytnie przysłowiowe gimnazjalistki, które dostały pierwszego phalaenopsisa, nie chce im się szukac porady, stać je tylko na wpis wielkości i formie sms-a o tym że coś się im dzieje z liściami...

filtrowanie po IP. Dobra sprawa, tyle że trzeba brać poprawkę na wpisy robione z pracy, od koleżanki, z kawiarenki. Trzy różne adresy. ale to musiał by być bardzo wytrwały troll. Myślę, że jest jeszcze inny sposób wykrywania osoby dublującej byty, ale o tym na PW. Ma pewną niedoskonałość, ale nic lepszego nie przychodzi mi do głowy.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: TobiSz Data » 02-02-2012, 18:32

Tak sobie czytam i przyszło mi na myśl,że można by stworzyć system oceniania wątków :idea: ... Wartościowe wątki oceniane byłyby przez zarejestrowanych użytkowników (tu są różne opcje gwiazdki/łapki), a spam oceniony niżej, po uzyskaniu odpowiedniej ilości negatywnych ocen wędrowałby do nowego folderu "Śmietnisko".
Oczywiście mogą się Państwo nie zgodzić z takim pomysłem, lecz jest to jakieś rozwiązanie problemu...

Drugi pomysł (zupełnie nie na temat): proponowałbym wprowadzenie spolszczenia/fonetycznej nazwy prezentowanego w dziale "Gatunki botaniczne" storczyka. Czyli na przykład prezentując storczyka Sophronitis coccinea obok zapiszemy sofronitis kocinea. Zapewne w przypadku nazw gatunkowych będą wielkie problemy, bo chyba każdy miał okazję zauważyć, jaką niesamowitą kreatywność mieli odkrywcy wymyślając nazwy naszym podopiecznym :lol: , ale będzie to WIELKA pomoc dla początkujących, nie wtajemniczonych w łacinę.

Pozdrawiam Tobiasz
Pozdrawiam, Tobiasz
Fotografia użytkownika
TobiSz

Z nami od: 10-01-2012, 21:15
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: M-M Data » 02-02-2012, 19:34

TobiSz pisze:
chyba każdy miał okazję zauważyć, jaką niesamowitą kreatywność mieli odkrywcy wymyślając nazwy naszym podopiecznym :lol: , ale będzie to WIELKA pomoc dla początkujących, nie wtajemniczonych w łacinę.

Nic dziwnego,że mieli "niesamowitą kreatywność".Wikipedia podaje:
Storczykowate (Orchidaceae Juss.) – rodzina roślin obejmująca ponad 20 tysięcy gatunków bylin (samożywnych i myko-heterotroficznych). Jest jedną z najbogatszych w gatunki rodzin roślin wyższych.

20 tyś gatunków(ponad !).Trzeba się wykazać,żeby wymyślić tyle nazw ;) ,a to przecież tylko jedna rodzina w królestwie roślin.
A swoją drogą podawanie fonetycznej formy,oczywiście po obowiązkowej nazwie łacińskiej,nie jest takie złe.Pamiętam z jaką ulgą czytałam pierwszy raz książkę "Storczyki"K.Oszkinis,gdzie spolszczone są nazwy rodzajowe.Mimo,że swego czasu liznęłam nieco łaciny,to widocznie za mało,bo niektóre nazwy wprawiają mnie w zakłopotanie.Dobrze,że na forum posługujemy się słowem pisanym i zawsze można skopiować szczególnie trudną nazwę.

Matylda
Matylda
M-M

Z nami od: 11-01-2012, 00:33
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: SureLooksGoodToMe Data » 03-02-2012, 08:06

Generalnie zgadzam się z Ryszardem, choć nie w stu procentach. Należę chyba do tych bardziej naiwnych osób, bo czasem odpisuję na te oczywiste pytania, ale w dobrej wierze, może ktoś rzeczywiście potrzebuje tych kilku słów, korona mi z głowy nie spadnie. Poza tym nie chcę, żeby kogoś spotykała podobna przykrość, jaka spotkała mnie, kiedy 10 lat temu, kiedy w wieku 12 lat zaczynałem przygodę ze storczykami, odkryłem forum Orchidarium i napisałem kilka postów z prośbą o pomoc w różnych sprawach, wcale nie tak naiwnych jak "pączki opadły, co robić", "ratunku, kwiat umiera", itp. Jestem osobą bardzo ambitną, od razu chciałem odnosić sukcesy, zadawałem pytanie adekwatne do tej postawy. Jakież było moje zdziwienie, kiedy spotkałem się nie tylko z ignorancją, ale też wrogością "zasiedzianych" forumowiczów, którzy zachowywali się, jakby pozjadali wszystkie rozumy. Zraziłem się do forów na długie lata... A żal do osób, które mnie zelżyły, mam do dzisiaj. Rośliny to moja pasja, wiem, że trudno w to uwierzyć, ale zajmuję się nimi od 5 roku życia, widocznie urodziłem się z zamiłowaniem do wszystkiego, co ma korzenie i liście ;) Ale nie mogę zrozumieć, dlaczego w niektórych temat storczyków wyzwala tak negatywne emocje. Wiem, mnie też czasami drażnią pytania laików, ale tym bardziej czuję, że powinienem zareagować z uprzejmością i atencją. W dniu, kiedy spotkała mnie na Orchidarium potwarz, poprzysiągłem sobie, że nigdy taki nie będę, że będę ponad tym, zawsze gotowy do niesienia pomocy. Dlatego odpowiedź na pytanie, czy odpisywać na te naiwne posty czy nie, nie jest dla mnie oczywista. Jestem za "oddzieleniem ziarna od plew" i stworzeniem tego oddzielnego subforum dla początkujących-nawet, jeśli ktoś umieści post nie tam, gdzie trzeba, zawsze można go przenieść. Mimo 10 letniego doświadczenia cały czas się uczę, nauka jest wtedy, kiedy człowiek styka się z czymś nowym, więc każdy nowy okaz to wyzwanie. A ja chcę się rozwijać. Uważam, że forum może mieć w ten rozwój duży wkład, o ile 90 % postów nie będzie dotyczyć Phalaenopsis. Przepraszam za zbyt długi post, ale tak jakoś mi się zebrało... Dodam tylko, że są osoby, które pytają, ale same wiedzą lepiej-one nie potrzebują pomocy. Mam doskonały przykład w postaci pewnej znajomej mojej mamy, która wiedząc, że zajmuję się storczykami od lat, zapytała, jak opiekować się falenopsisem, którego dostała. Po kilku minutach okazało się, że to ona uczyła mnie tajników uprawy... :lol: Bądź tu mądry i pisz wiersze.

Pozdrawiam, Michał
Kto żyje bez szaleństwa, mniej jest rozsądny, niż mniema.
Fotografia użytkownika
SureLooksGoodToMe

Z nami od: 01-04-2011, 14:18
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Mery Data » 03-02-2012, 10:12

Michale, popieram Twoje stanowisko. Każdemu pytającemu należy odpowiedzieć. Nigdy nie wiemy , kto pyta.

Sama kiedyś przed laty pytałam w zwykłym liście Panią Grażynę Miszczyk z Ogrodu Botanicznego w Krakowie. Pytanie było bardzo naiwne. Co mi tam wyrasta ....Pani magister serdecznie podeszła do pytania, wyjaśniłam i życzyła mi powodzenia w uprawie....Pisałam jeszcze kilka razy. Zawsze otrzymałam serdeczny list i odpowiedź.
Tej Pani zawdzięczam to, że zainteresowanie sprzed lat zamieniło się w pasję.
Zresztą potem przez długie lata pomagałam innym początkującym.
Wiele osób które korzystały z mojej zdobytej wiedzy, po latach zaczęło się aktywnie udzielać na forum.
Ostatnio trochę to ucichło, ale mam nadzieję, że zaczną na nowo pisać porady.
Edukacja nigdy się nie kończy. Zawsze przyjdą nowi, wiedzący nieco mniej i im trzeba pomagać, by kiedyś zaczęli pomagać następnym.

Pozdrawiam wszystkich życzliwych, Maria Majchrzak.
Storczyki są jak motyle.......... Mery

j.m.majchrzak@wp.pl
Fotografia użytkownika
Mery

Z nami od: 20-12-2010, 22:06
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ModeratorA Data » 03-02-2012, 14:55

No właśnie mamy kłopot.
Utworzenie w ramach GG działu dla Początkujących będzie wymagało utworzenia subforum dla Zaawansowanych. Spowoduje to,jestem przekonany, bałaganik wynikający z tego kto się za kogo będzie uważał, za mistrza lub za osobę niedoświadczoną. I znów ocena i odpowiedzialność spadnie na moderatora a przenoszenie wątków/postów będzie zjawiskiem codziennym. A głosów pełnych oburzenia .... :? .

Wydaje mi się ,że najlepszą reakcją na uniknięcie mnożenia tak pytań jak i odpowiedzi o przysłowiowym korzonku i pączku będzie żądanie przedstawienia podstawowych informacji :

Co to jest za storczyk – rodzaj gatunek/hybryda.
Warunki w jakich uprawiana jest roślina, - temperatura, wilgotność ,podlewanie/nawożenie.
Okres uprawy.
Od kiedy niepokojące objawy zaobserwowano.
Wskazane zamieszczenie przyzwoitej jakości zdjęcia
.

W przypadku kiedy te informacje nie zostaną zamieszczone zapytanie powinniśmy ignorować a co najwyżej odsyłać do dz.Uprawa bądź do Biblioteki.

Odpowiednia informacja na ten temat zostanie zamieszczona w dziale GG

Przecież tylko od nas zależy czy to forum stanie się wymianą ciekawych doświadczeń, które jednocześnie będą materiałem szkoleniowym dla początkujących, ale także dla mniej :mrgreen: . :!:
Moderator
ModeratorA
Moderator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Jan Ciepłucha Data » 03-02-2012, 22:16

No to i ja swoje 3 grosze wnosze.
Moje stanowisko jest tożsame z Mery i Michała. Co do Ryszarda- powiedzmy- w 95%.
Wracając do początków. Kiedy forum okrzepło i pojawiali się na nim co raz bardziej znamienici storczykarze, jak bumerang powracało pytanie: w którą stronę pójść: Czy stać się klubem elitarnym, czy też zostać na dole i pomagać nowicjuszom, dla których wielkim problemem jest przekwitający pęd. Mogliśmy oczywiście ewoluować i zapomnieć jak to wół cielęciem był. Wybrałem tą pierwszą opcję. Tak już jakoś mam, że zawsze czuję potrzebę pomagania innym (często cudzymi rękami :mrgreen: ). (Kiedyś w młodości pobiłem się z kolegą za to, że chciał kijem zabić żabę. Żaba przeżyła, "kolega" też).
Maniakalnie przypominam, że pytający to często człowiek prosty (piszący te słowa ;) ), który pragnie odpowiedzi na jego problem, a nie na czyjś, choćby był identyczny. A możne i częściej, albo i przede wszystkim, oczekuje on,ona, bezpośredniego kontaktu z kimś kto poda mu rękę. A tu masz. Źle zadałeś pytanie, to odpowiedź ironiczna. Coś takiego właśnie spotkało Michała. Nie róbmy tak. Lepiej wcale nie odpowiadać. Czasem rzeczywiście pytanie zadane jest tak, że mimo szczerych chęci nijak nie da się odpowiedzieć. I tutaj prośba do Ryszarda, (to te brakujące 5%) żeby zmienił na taką okoliczność wklejaną formułkę, na bardziej przyjazną. Np. coś w stylu: Chciałbym ci pomóc, ale za mało wiem o Twoim storczyku. Napisz jak wygląda, a najlepiej pokaż jego zdjęcie. Żądanie opisania jak ktoś uprawia, podlewa, nawozi etc, zniechęca mniej ambitnych. Taki tekścik oczywiście nie będzie pasował do wszystkich pytań. Należałoby więc opracować podobne formułki do różnych grup pytań. Mogą to być szablony do użytku przez wszystkich. :idea:
Co innego kiedy wyczuwamy, że mamy do czynienia z osobą na jakimś tam poziomie wiedzy, wtedy możemy pozwolić sobie na jakiś tam żart, wiedząc, że nasz adwersarz jest w stanie się wybronić 8-) . Czasem sam biorę udział w takim gaworzeniu, starając się być dowcipnym (co mi niezbyt wychodzi :( ) a nie złośliwym (to już znacznie lepiej :mrgreen: ).

Co więc dalej z tym fantem.
Myślę że obecna konfiguracja forum pozwala na pewne modyfikacje.

Propozycja.
Jeżeli obecna zawartość Gadu-Gadu to zbyt wielki tygiel, obejmujący swym zasięgiem zbyt szeroki zakres tak tematyczny jak i personalny, to nic prostszego, jak rozdzielenie go na powiedzmy dwie części.
Może być np. tak:
Gadu -Gadu dla początkujących
Gadu-Gadu dla całej reszty.
Ten co nie chce odpowiadać co zrobić ze złamanym pędem- może tam nie zaglądać, i już. (za wyjątkiem osób funkcyjnych)
Można by również wprowadzić obowiązek rejestracji dla tych drugich. Ot, taki Klub Elita.
Przy okazji można by wprowadzić obowiązek rejestracji chcącym zamieszczać zdjęcia i teksty w dziale: Gatunki botaniczne.
A może są inne lepsze rozwiązania? Staję do dyspozycji :roll:
Nie pamiętam, kiedy tak się rozpisałem. :o
Pozdrawiam
Jan Ciepłucha

Nasze kolekcje, Borówka Amerykańska, Gospodarstwo Szkółkarskie
Fotografia użytkownika
Jan Ciepłucha
Administrator

Z nami od: 01-07-2006, 06:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ModeratorA Data » 04-02-2012, 10:52

Szefie odpowiem tak.
Te 5% , którego nie ma w mojej propozycji znajdziesz w wielu wątkach na GG np. - viewtopic.php?f=3&t=1725&p=11436&hilit=pom%C3%B3%C5%BC+sobie#p11436 . W tym wątku, w którym teraz piszemy jest tylko ramowy tekst, a w nim moje prawdziwe odczucia, których nie muszę ukrywać, bo jesteśmy w kameralnym Dziale, niewidocznym w internecie.
Kwestia druga, podział na 'szczypiorki :mrgreen: i 'elitę' :o po co, przecież jest dz. Gatunki botaniczne gdzie 'mistrzowie ' mogą wieść zaawansowane dysputy.
Tu idzie o coś innego nie o kwestię różnicy poziomu wiedzy o uprawie storczyków. Problem leży w niekończących się pytaniach i odpowiedziach w tej samej sprawie korzonka, czy pączka. :shock:
Prześledźmy opinie zamieszczone powyżej : agnes , Krzysztofa, Reni T. , a.misztal i wielu innych. Ocena jest zbieżna, że rozmowy na GG nie wychodzą poza narzekania i udzielanie podpowiedzi co robić, nieraz sprzecznych ze sobą. Często pytania są tak enigmatyczne, a odpowiedzi zawierają wszystko co może i nie może spowodować określony stan rośliny, że konia z rzędem, by pytający coś z tego wyniósł. :!:
Możecie się na mnie gniewać, ale to tylko takie 'gadanie' stwarzające pewnie i fajną atmosferę miłości i troski lecz stale na okrągło mielących ten sam temat.
Gdy spróbowałem poruszyć temat o czym i w jakiej formie należałoby prowadzić rozmowy na GG - viewtopic.php?f=16&t=1960#p12988 to widać ile jest w tym wątku komentarzy. :(
Okazuje się, że nie mam racji, wymyślam jakieś idee fix, nie mające żadnego związku z realiami. Przepraszam.
Dostosuję się do propozycji większości, oby jednak nie sprawdziły się prognozy Krzysztofa, a forum stało się platformą wymiany zdań nie tylko miłośników storczyków ( szacunek), ale i hobbystów storczykomaniaków, dla których nie jest ważna piękna osłonka czy fantazyjnie ukształtowana podpórka pod pęd kwiatowy, ale zwykła doniczka i patyk na którym wspiera się dorodna czupryna kwiatów. :!:
Moderator
ModeratorA
Moderator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ania_i Data » 04-02-2012, 16:31

A ja mam pytanie- ile razy ten temat będzie wracał? Bo mi się nie chce po raz kolejny tego czytać.
Nie jestem tu ani wyjątkowo długo, ani wyjątkowo aktywnie, ani żadne ze mnie guru, bo storczykami innymi niż hybrydy z marketu zajmuję się krótko, ale polubiłam to forum i większość jego uczestników. I mam takie wrażenie, że jeśli nie weźmie się trochę towarzystwa w karby, to zejdzie na psy. A konretniej- Ci najwartościowsi, znudzeni, po prostu odejdą. I tu pan Jan musi podjąć decyzję- na czym chce się skupić, na głaskaniu leni, którym się nie chce podstawowych informacji podać, czy wkleić czytelnego zdjęcia, czy jednak na ludziach, którzy mają coś do powiedzenia i mówią z sensem. Ja bym była za druga opcją. Z doświadczeń na innych forach wiem, że trzymanie pewnego poziomu popłaca, i nawet, jeśli nowych osób nie przybywa w tempie zastraszającym, to są to ludzie, którzy mają coś sensownego do powiedzenia, i nie mysle w tej chwili tylko o storczykomaniakach.

Mery, Michał- wybaczcie, ale jestem ze szkoły, która każe nie karmić trolli i uważam, że nie każde pytanie zasługuje na odpowiedź. Nie chce mi się tracić czasu na czytanie tekstów niezrozumiałych, z błędami, takich, w których przydałaby się kryształowa kula. I myślę, że jeżeli konsekwentnie będzie się ignorowac takie posty, to jest szansa, że autor się zastanowi co jest nie tak. I może wyciągnie wnioski.

Co do kolejnych podziałów, wg mnie nie są potrzebne. Wystarczy jeśli wklei się na górze forum ten tekst, którego Ryszard używa:
Pomóż najpierw tym, którzy mogą Tobie pomóc.
Opisz -
Co to jest za storczyk – gatunek/hybryda,
Warunki w jakich trzymasz roślinę, - temperatura, wilgotność ,jak często podlewasz, nawozisz.
Jak długo go uprawiasz.
Kiedy te niepokojące objawy zaobserwowałaś.
Możesz dodać zdjęcie.
To wszystko umożliwi udzielenie Ci pomocy.

tylko z małymi zmianami/dodatkami:

- umieść w tytule nazwę rośliny i problem z którym przychodzisz, czyli korzenie, szkodniki itp.
- jesli możesz, zamieść CZYTELNE zdjęcie
- sprawdź, czy ktoś nie miał podobnego pytania, użyj wyszukiwarki
- używaj poprawnej polszczyzny
- jeśli nie spełnisz tych warunków, nie zdziw się, jeśli zostaniesz zignorowany, lub post zostanie usunięty
I to niech bedzie przyklejone na samej górze GG w jakimś oczoj... kolorze, żeby nie dało się zignorować.
Acha, jestem za obowiązkiem logowania, jesli chce się pisać.
Pozdrawiam
Ania L.
ania_i

Z nami od: 09-02-2011, 12:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: gsm25 Data » 04-02-2012, 20:17

ania_i pisze:A ja mam pytanie- ile razy ten temat będzie wracał? Bo mi się nie chce po raz kolejny tego czytać.

No ja nie widzę problemu, nie chce mi się czytać, to nie czytam i koniec kropka. Co za brak konsekwencji ;) nie dość, że przeczytane, to jeszcze sugestie są. Wzorowo :D
Fotografia użytkownika
gsm25

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gośka Data » 04-02-2012, 22:33

Pozwolę sobie i ja na skomentowanie, choć jestem na tym forum od bardzo niedawna i pewnie sama popełniłam już parę gaf :oops:
Zgadzam się z tym, aby zachęcać pytających do podawania konkretych informacji na temat rośliny i problemów ,które ją dotknęły. Ale przestrzegam przed ignorowaniem takich postów ( chyba,że brzmią zupełnie niedorzecznie) lub odsyłeniem do wyszukiwarki z tonem zniecierpliwienia. Każdy chyba zaczynał przygodę ze storczykami od zera i w pewnym momencie też nie wiedział czy ma korzonek czy pęd- a przy tym zżerała go ciekawość i przejęcie tym faktem.
Jestem na tym forum dlatego, iż poprzednie, z którym miałam do czynienia po prostu umarło-moim zdaniem z powodu zbytniej elitarności. Kiedy się na nie zapisywałam, tętniło życiem i nie brakowało osób piszących o zwiedłych listkach i pedach etc. Po jakimś czasie takie wypwiedzi zaczęly być zbywane oschłymi poleceniami skorzystania z wyszukiwarki lub innych materiałów. Ponadto miało się wrażenie, że na forum warto dyskutować tylko o storczykach botanicznych a pokazywanie zdjeć hybrydy phal. nikogo nie interesuje. Z ogólnodostępnego forum zmieniło się w kółko wzajemnej adoracji. Skutek jest taki, iż mija nieraz kilka tyg i na forum nie pojawia się żaden (!) nowy post.
Takie są moje doświadczenia, można sie z nimi nie zgodzić.
Fotografia użytkownika
Gośka

Z nami od: 29-01-2012, 19:34
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 05-02-2012, 13:45

Nie jestem zwolennikiem dzielenia storczykarzy na jakieklwiek kategorie, ale prawdą jest, że jeżeli ten sam temat będzie dyskutowany n - razy to po pierwsze nie ma sensu wchodzić na forum, a po drugie wciąż to samo pisać w odpowiedziach.
Może wskazane byłoby opracowanie przewodnika dla początkujących, z dokładniejszym opisem podstawowwych zagadnień uprawowych. Oczywiście dotyczyć to będzie uprawy popularnych hybryd phalaenopsis.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •