logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Złamany cały pęd z kwiatami, pomocy:(

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Złamany cały pęd z kwiatami, pomocy:(

Nieprzeczytany post Autor: anulkaz Data » 20-08-2017, 09:18

Witam serdecznie, jestem tutaj nowa i mam wielką prośbę.Kupiłam storczyk z nadłamanym całym pędem kwiatowym.Zobaczyłam to nadłamanie w kilka dni po zakupie storczyka, nadłamanie schowane było pod liściem.Dzisiaj złamało się do końca i odpadło, co mam zrobić z tym kikutem, wyciąć go do końca? czy jeszcze coś z niego wyrośnie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

złamany kwiat.jpg
Złamany cały pęd kwiatowy
Fotografia użytkownika
anulkaz

Z nami od: 20-08-2017, 08:10
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Złamany cały pęd z kwiatami, pomocy:(

Nieprzeczytany post Autor: anulkaz Data » 20-08-2017, 09:27

anulkaz pisze:Witam serdecznie, jestem tutaj nowa i mam wielką prośbę.Kupiłam storczyk z nadłamanym całym pędem kwiatowym.Zobaczyłam to nadłamanie w kilka dni po zakupie storczyka, nadłamanie schowane było pod liściem.Dzisiaj złamało się do końca i odpadło, co mam zrobić z tym kikutem, wyciąć go do końca? czy jeszcze coś z niego wyrośnie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tak wygląda, został mu tylko jeden pęd kwiatowy.
Załączniki
storczyk2.jpg
Został mu jeden pęd kwiatowy
Fotografia użytkownika
anulkaz

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 20-08-2017, 09:48

Zdarza się i nic na to nie poradzisz. Poczekasz pół roku, a może i roczek jeżeli nie więcej aż urośnie następny pęd kwiatowy. Ten czas zależy w brdzo dużym stopniu od spełniania warunków uprawy Phalaenopsis.
Jesteś nowa, jak piszesz, to podpowiem abyś skorzystała z informacji o wstawianiu zdjęć. Ta prościutka czynność lepiej eksponuje zdjęcia pozbawiając je niezbyt przyjemnej białej ramy.
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: anulkaz Data » 20-08-2017, 10:57

Ryszard410 pisze:Zdarza się i nic na to nie poradzisz. Poczekasz pół roku, a może i roczek jeżeli nie więcej aż urośnie następny pęd kwiatowy. Ten czas zależy w brdzo dużym stopniu od spełniania warunków uprawy Phalaenopsis.
Jesteś nowa, jak piszesz, to podpowiem abyś skorzystała z informacji o wstawianiu zdjęć. Ta prościutka czynność lepiej eksponuje zdjęcia pozbawiając je niezbyt przyjemnej białej ramy.

Ryszardzie,bardzo dziękuję :D
Fotografia użytkownika
anulkaz

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 20-08-2017, 13:19

anulkaz pisze:
Ryszard410 pisze:Zdarza się i nic na to nie poradzisz. Poczekasz pół roku, a może i roczek jeżeli nie więcej aż urośnie następny pęd kwiatowy. Ten czas zależy w brdzo dużym stopniu od spełniania warunków uprawy Phalaenopsis.

Ze swojego doświadczenia wiem, że hybrydy phalaenopsis po złamaniu pędu bardzo szybko wypuszczają nowy :) I wcale nie trzeba czekać aż cały rok, tym bardziej, że zbliża się jesień i to doskonała pora na inicjowanie nowych pędów. U mnie masowo około września-października, kiedy temp. znacznie spada po letnich upalach, pojawiają się zaczątki kwiatostanów :lol:
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 20-08-2017, 17:51

Gdy urośnie to wyślij nam zdjęcie nowej łodygi kwiatowej. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek