logo forum

Cattleya i pokrewne - Dyskusje

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Słoneczna historia

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post

Tytuł: Słoneczna historia

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 13-09-2017, 10:43

W tym roku dużo przeżyła ta Zielona Cattleya... przy wiosennym przesadzaniu okazało się że jej korzenie nie były najzdrowsze. A z tych pozostałych, po wyczyszczeniu martwych korzeni, połowa umarła w nowym podłożu.

Wystawiona latem na pergoli, przewróciła się co najmniej 3 razy rezultując w nowe przesadzanie. Nic dziwnego że się przewracała... resztki 3-4 centymetrowych korzeni nie mogły utrzymać rośliny której wymiar psb z liściem dochodzi do 45 cm!
Tak więc w końcu... było to w lipcu... przeciągnęłam specjalną igłą szydełkową sznurek od spodu doniczki i przymocowałam w ten sposób tą małą bryłę korzeniową. No i zostawiłam tą Cattleyę w spokoju resztę lata.

Dzisiaj postanowiłam jej przeprowadzkę na zimowe miejsce... czyli na zachodni parapet pod lampy. Jakie też moje ogromne zdziwienie i radość... widać dlaczego na zdjęciu.
Potinara_2.jpg
Potinara Kat Green Power "Big Tripple G"
Potinara_2.jpg (63.67 KiB) Przeglądane 12614 razy

To Cattleya o przepięknych całkowicie zielonych kwiatach o wielkości 12-14 cm i o silnym cytrynowym zapachu. Ona kwitnie kilka razy w roku... kwitnie wcześnie na nowych wzrostach, tzn na nie całkowicie dorosłych psb (pąk kwiatowy który już ma 3 cm, znajduje się w tym odwróconym tyłem nowym przyrostem na dolnym zdjęciu)...
Jak macie miejsce, to polecam tego storczyka.
Potinara_1.jpg
Potinara Kat Green Power "Big Tripple G"
Potinara_1.jpg (62.97 KiB) Przeglądane 12614 razy
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Tytuł: Re: Słoneczna historia

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 13-09-2017, 12:48

Czekamy z niecierpliwością na takie piękne zjawisko a jeszcze gdyby wydzielało zapach..... :D :) . Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 13-09-2017, 18:56

Dora, czasem pomaga przy płytkim nasadzeniu kawałek steropianu na dnie doniczki, do którego wbija się wykałaczkę do szaszłyków, do której przywiązujemy roślinę.
titus1

Z nami od: 13-03-2011, 23:11
Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 13-09-2017, 19:25

Dziękuję za radę... ja przeciągam specjalny do roślin "sznurek" od spodu doniczki w górę i przez bryłę korzeniową i w dół doniczki gdzie zawiązuje od spodu. Zaletą tej metody to że nie trzeba ruszać rośliny.... ta specjalna igła szydełkowa ma 20 cm długości i łatwo nią przeciągnąć/przeszyć sznurek nawet przez gęste podłoże.

Po prostu nie wiem dlaczego tego nie zrobiłam od razu wiosną i "czekałam" aż się storczyk przewrócił kilka razy... bezmyślna byłam...
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 14-09-2017, 09:45

Tak na marginesie, bardzo ładna roślina, ładnie kwitnie.
titus1

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 14-09-2017, 10:26

:D
Dorra

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: titus1 Data » 24-09-2017, 20:02

Ja się muszę pochwalić moją labiatą. Końcówką zimy dobrała się do niej jakaś infekcja bakteryjna - czerniało kłącze. Ciąłem, ciąłem po kawałeczku, ale infekcja postępowała. Aż w końcu uciłołem ją radykalnie, z zapasem. Z dużej rośliny zostały dwa kawałki po dwie bulwy. W tym roku nie poszła na pole, stała cały czas na południowym oknie, dodałem trochę sphagnum do doniczki. W jednej doniczce wyrósł jedne przyrost, w drugim dwa, pojawiły się korzenie i może się uda ją uratować.
titus1

Na górę       Na dół

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 24-09-2017, 20:53

No to trzymam za to kciuki!
Dorra

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości