logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Tarczniki atakują

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Tarczniki atakują

Nieprzeczytany post Autor: MartynaDagmara Data » 15-09-2017, 01:53

Dzień dobry! W związku z powiększeniem się rodziny, od dwóch miesięcy moja opieka nad roślinami ograniczyła się do niezbędnego minimum, czyli do podlewania storczyków "kiedy tylko znajdę czas". Ostatnio tego czasu zrobiło się trochę więcej i zrobiłam małe oględziny. Zauważyłam, że brzegi młodych liści Phalaenopsis są jaśniejsze, tworząc taką otoczkę. Żadnych szkodników nie zauważyłam, pomyślałam, że może to od słońca, bo w ciągu ostatnich tygodni nie cieniowałam ich w słoneczne dni. Liście innych gatunków też nie wyglądały zadawajaco, ale pomyślałam sobie "jaka opieka, taka kondycja roślin". Ale, ale. W drugim pokoju stoi w kompletnym zapomnieniu małe dendrobium, któremu ostatnio pousychało spoko liści. Na wspomnianym wcześniej osobniku znalazłam sporo szkodników, które zidentyfikowałam jako tarczniki. I tu schodzimy do meritum mojej historii. Czy możliwe, że rośliny w drugim pomieszczeniu (te z jasnym rantem na liściach) zostały zaatakowane przez tego samego szkodnika? Nie przyłapałam żadnego na gorącym uczynku... Jak je zwalczyć? Czy istnieje jakiś naturalny sposób, inny niż przecieranie wacikiem? Storczykow jest sporo, a jak wspomniałam ostatnio każda minuta jest cenna :D
MartynaDagmara

Z nami od: 10-09-2015, 16:09
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Tarczniki atakują

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 15-09-2017, 07:25

Bez chemi spróbuj:
- wykąp bryłę korzeniową 15 min raz w tygodniu 3 razy w 50 cl Ludwika na 1 lit wody
- spryskuj roślinę dokładnie nawet od dołu liści 5-6 razy co 7-10 dni w 20 cl Ludwika, 10 cl T-spirytusu, 1 lit wody

Co do brzegów liści to ja bym szukała wcionarstek....
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MartynaDagmara Data » 15-09-2017, 18:12

Dziękuję serdecznie za odpowiedź :)

Czy to musi być koniecznie Ludwik, czy może być inny płyn do garów?

Patrzyłam w internecie jak wyglądają ślady żerowania wciornastków i to nie to co jest u mnie. Jak będę miała możliwość to zrobię zdjęcia
MartynaDagmara

Z nami od: 10-09-2015, 16:09
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 15-09-2017, 19:38

Ja nie znam polskich środków... tu u mnie to używam såpa... mało w tym detergentów...
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 18-09-2017, 17:18

Wystarczy wpisać w Google TARCZNIK brykiety cena lub poczytać na tym forum pod Szukaj. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu