logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Phalenopsis - co to za choroba i jak się jej pozbyć

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Phalenopsis - co to za choroba i jak się jej pozbyć

Nieprzeczytany post Autor: annjusma Data » 08-10-2017, 18:46

Witam, jeden z moich storczyków zaczął chorować - na jednym z liści pojawiła się brązowa narośl, liść wokół niej zaczął jaśnieć. Poza tym pędy też wyglądają na zainfekowane. Czy ktoś z Państwa walczył z czymś podobnym ??? Jeśli tak to jakimi środkami ??? Po przeszukaniu internetu i zapoznaniu się z ilomaś artykułami na temat chorób storczyków mam totalny chaos w głowie..... Jeśli chodzi o liść to skłaniam się ku bakteryjnej plamistości, na pędy nie mam pomysłu....Będę wdzięczna za każdą uwagę. Dodam jeszcze, że roślina jest w fazie kwitnienia i wypuszcza nową łodygę w miejsce uschniętej i usuniętej. Poniżej zdjęcia.
Chory liść
DSC_8526 kompr.jpg

zmienione pędy
DSC_8527komp.jpg

i jeszcze całość
DSC_8528komp.jpg
annjusma

Z nami od: 08-10-2017, 17:09
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Phalenopsis - co to za choroba i jak się jej pozbyć

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 08-10-2017, 20:21

Ja bym tylko ścieła chorą tkankę aż do zdrowych komórek tego liścia... cięcie ukośnie/diagonalnie przez liść bo to ładniej wygląda... posypała obficie całe cięcie cynamonem... i po prostu czekała i obserwowała storczyka.
Przez ten sposób zabezpieczyłabym by choroba... jeśli to choroba bakteryjna... nie rozpostrzeniła się na całą roślinę.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj