Witam ! Jaka moze byc przyczyna ,ze storczykowi wyrastaja coraz to wezsze i dluzsze liscie...? Wydaje mi sie ,ze storczyk ten jest w dobrej kondycji,dosc czesto i obficie kwitnie ,a jednak jego liscie mnie zastanawiaja...
...Oczy sa skarbem naszej duszy...! Pozdrawiam- Justyna
Jeżeli jest to Phalaenopsis, mogą być różne powody: Zbyt słabe oświetlenie.Storczyk stoi w zacienionym miejscu i wyciąga się do światła. Może to być taka jego uroda. Wtedy kolejne liście są dłuższe.[do pewnego czasu]
Moje falenopsisy mają bardzo różne liście: krótkie i szerokie, wąskie i długie, średnie i malutkie. Mam takie :długość liścia dorosłego falenopsisa: od 9 - 50 cm .
Dziekuje Mery za podpowiedz Tak , jest to Phalaenopsis , mieszka sobie z innymi storczykami , na bardzo duzym i jasnym oknie. Moze to jest tak ,jak piszesz,ze taki jego urok Zobacze co bedzie dalej ,teraz wypuszcza nowy listek i nowa lodyge Mam do niego taka troche slabosc ,bo jego kwiaty sa troche inne niz tradycyjne kolorki
Załączniki
A tak kwitnie moj dlugolistny "falek"...
...Oczy sa skarbem naszej duszy...! Pozdrawiam- Justyna
Piękne ma kwiaty i wzorek. A liście... może taka jego uroda. Są bardzo rózne liście. Jedne mają długie, inne krótkie, inne wąskie, inne szerokie... Choć mi się najbardziej podobają bardzo szerokie, wielkie liście jak u Phal. gigantea czy Liodoro.
Witam. Muszę powiedzieć, że też posiadam taki okaz. Kolorkiem się prawie nie różni tylko cętki ma trochę większe. A jeżeli chodzi o liście to zgodzę się z przedmówczyniami, że to uroda taka, bo mój falek też ma długie i wąskie listki, a ma się świetnie.