logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Z ciekawości...

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Z ciekawości...

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 18-01-2018, 12:01

...pytam...

Czy planujecie już nowy sezon storczykowy? Ewentualne zakupy? Eksperymenty? A czy to może tylko ja taką storczykową maniaczką jestem? 8-)

Bo u mnie już długa lista co będę przesadzać, dla których muszę zmienić warunki środowiskowe, które spryskiwać profilaktycznie i czym... no i lista życzeń.
Choć staram się nie przekroczyć w kolekcji liczby 100 storczyków, to mam kilka na myśli które po prostu muszę kiedyś mieć.

SO planuje nową listę specjalnych zamówień na początek lutego... czekam z ciekawością. No i czekam z na specjalne klony Vandy zamówione przeze mnie wczesną jesienią w zeszłym roku. Amerykański storczykowiec przywiezie je do Europy na początku maja, więc do tego czasu czekam niecierpliwie...

Napiszcie jak u was ten storczykowy rok się szykuje? :D
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Z ciekawości...

Nieprzeczytany post Autor: ania_i Data » 30-01-2018, 11:37

Pozbywać się będę :) Tych parapetowych przynajmniej. Nie mam szans na razie na orchidarium w mieszkaniu (ciągle jeszcze środek nie wykończony do końca, plus budynki użytkowe czekają w kolejce), parapety w nowym miejscu wąskie, światło słabe, kaloryfery grzeją... no marnie jest, sporo choruje. Zostawię tylko te, co się tu ewidentnie dobrze czują i poczekam kilka lat aż sięwszystko ułoży i poznam się lepiej z mieszkaniem.
A na razie ogrodowych chcę spróbować, pierwsze paphiopedilum już jest, ciekawe, czy przezimowało :)
Pozdrawiam
Ania L.
ania_i

Z nami od: 09-02-2011, 12:00
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 30-01-2018, 11:52

Ale motylek ci kwitnie :D
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ania_i Data » 02-02-2018, 09:47

Pff... z ciekawości zajrzałam do wspomnianego przez Ciebie sklepu... i po co? Zachciało mi się dorzucić kilka dendrobiów na parapet, zdaje się, że całkiem nieźle się tu trzymają. Coś z tych patykowych brzydali :D
(Nie mam miejsca, nie mam miejsca, nie mam miejsca... nie chce ktoś jakiegoś skrętnika? :P)
Pozdrawiam
Ania L.
ania_i

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 02-02-2018, 10:17

Ha, ha, ha... nie obca mi ta sytuacja :lol:

Dziwne... bo w jakiś niezrozumiały spoisób miejsce się zawsze znajdzie 8-)

Jakie Dendrobium zamówiłaś?
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: ania_i Data » 02-02-2018, 14:12

Na razie nic, tylko oglądam i listę tworzę. Naprawdę nie upchnę, zwłaszcza, że za chwilę pomidory i selery wylądują na parapecie. Pozbędę się kilku skrętników i storczykowych dubli i najwyżej wtedy.
Harveyanum mi się marzy od dłuższego czasu. Poza tym coś pachnącego by się przydało, może dendrobium moniliforme.
Pozdrawiam
Ania L.
ania_i

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 02-02-2018, 15:25

Harveyanum jest wspaniałe!!!!
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MarsG Data » 05-02-2018, 08:34

U mnie dużo różnych planów, to pierwszy rok ze storczykami, i prawie już cały zaplanowany. Mam już małą kolekcję storczyków, która to zawiera sześć różnych gatunków. Niektóre to młode okazy, zakupione od renomowanych sprzedawców, inne to storczyki kupione na wyprzedażach, trochę już podmierajace, czy takie które miały wylądować na śmietniku, bo znajomi nie wiedzą jak ponownie doprowadzić je do kwitnienia. Na nich chcę się uczyć, je obserwować, sprawić aby rosły i kwitły.
Zatem moje plany:
1. Zakup tunelu foliowego i po części przystosowani go dla uprawy storczyków.
2. Budowa drewnianych koszyków dla roślin typu; VANDA, RHYNCHOSTYLIS GIGANTEA i PHALAENOPSIS.
3. Zmiany na werandzie - aby zapewnić optymalne warunki - też dla storczyków.
4. Plany gdzie umieścić rośliny jesienią aby zapewnić im różnice temperatury pomiędzy dniem i nocą nawet do 20 stopni.
5. No i okres zimowy, zakup lamp i przystosowanie jednego z pokoi aby przezimować tam storczyki, te bardziej wymagające. Szczególnie w okresie grudnia i stycznia, w których to miesiącach jest tutaj najmniej światła.

A! Dodam tylko że mam małą fiolkę z keiki paste... I phalaenopsisa którego chcę rozmnożyć... :D
MarsG

Z nami od: 01-02-2018, 18:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 05-02-2018, 10:28

Ambitne plany!
Czytając twoją odpowiedź, przypomniałam sobie o moich początkach... też dużo planowania i projektów. To co ciekawe to fakt, że pomimo ponad 10 lat jak rozwijam moje hoby, dalej planuję i marzę. Różnica dzisiaj to taka, że planowanie dotyczy rozwiązań by więcej miejsca znaleźć i problemu związanym z różnicą warunków dla ciepłolubnych i zimnolubnych i jak to praktycznie i prosto rozwiązać.

U ciebie to chyba nie będzie problem, bo zimy jak piszesz masz łagodne i możesz wykorzystywać werandę. U mnie wszystkie storczyki muszę przezimowywać wewnątrz domu, bo koszty ogrzewania werandy czy ewentualnej szklarenki, byłyby ogromne. Zimą u mnie to między minus 10 a minus 30... i to bardzo długo, od listopada do marca!

Mam nadzieję że ciebie nie urażam mówiąc na ty... tu w Szwecji wszyscy wszystkim na ty :D ... w Polsce i w Angli inaczej...
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MarsG Data » 08-02-2018, 11:52

Witam,
Na Ty jest ok, bez problemu... Tu też wszyscy wszystkim...
Z tych wszysktkich planow to zobaczymy co wyjdzie... czas pokaze... :D
Zapowiadałem wiosnę na innym wpisie a ostatniej nocy -5 ! Record!
A tak z ciekawości to jakie kupujesz rośliny, mam na myśli wiek... Młode, czy już dojrzałe na tyle aby kwitly w najbliższym sezonie...
I jakich internetowych sprzedawców polecasz...? - jeśli wymiana takich informacji na forum jest niedozwolona, to proszę wiadomosc na skrzynke prywatna, oczywiście jeśli nie masz nic przeciwko temu.
MarsG

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 08-02-2018, 12:23

Odpowiem tutaj... w najgorszym razie Moderator usunie nazwę sprzedawcy... wtedy wyślę PW :D

Staram się kupować średniej wielkości rośliny, albo prawie dorosłe, względnie już dorosłe ale jeszcze młode. One najlepiej się aklimatyzują. Z maluchami to zawsze duże ryzyko... gdy dojdą słabe to zmiana środowiska może je uśmiercić. Co do wyrośniętych storczyków, to są one tak dostosowane do warunków jakie panują u sprzedawcy, że to czasem zabierze 2-3 lata zanim one się ze mną dogadają... do tego te starsze psb i liście w moich klimatach, tracą i stomatę i wygląd. Tak więc nie kupuję tych wyrosłych.... szybciej doprowadzę do kwitnienia młodsze rośliny.

Natomiast choć unikam maluchów, to kupuję je regularnie w sytuacjach kiedy dorosłych roślin nie można znaleźć, albo gdy dorosłe rośliny są ponad moją kieszeń.

Kupuję z Europy... z wyjątkiem jednego zamówienia które dojdzie do mnie w maju z USA od Orchid Limited (Orchid Web).
Z Europy to Schwerter (dobra jakość), Claessen (te co ja zamówiłam OK), Röllke (super), Akerne (OK), Currlin (zadowolona), Elsner (zadowolona)...
Z Polski to Salon Orchidei (w moim przypadku tylko zamówienia specjalne, nie zawiedziona jeszcze), Orchid Garden (w miarę OK)
Ze Szwecji to Åkesson Orkideer (specialnie wybrane rośliny, super, tylko na zamówienie), Orkidéhuset (bardzo dobra jakość, ale drogie)
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MarsG Data » 08-02-2018, 13:36

Dzięki, sprawdzę te strony...
Póki co, to kupuje jak najtaniej, wyprzedaże, albo młode rośliny... I jeśli zamówię jeszcze kilka storczyków, to chciałbym aby materiał był dobry.
Ale jeśli nie mam ręki do storczyków to nie ma co wydawać zbyt dużo pieniędzy, także wszystkie rośliny to póki co materiał do nauki... (choć nie oznacza to że nie zależy mi na nich, wręcz przeciwnie), jeśli przeżyją i będą rozwijać się dobrze to podwójna radość będzie... 8-)
MarsG

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 08-02-2018, 16:02

Z drugiej strony to storczyk i storczyk to nie ta sama roślina. Pochodzą one z różnych środowisk od puszczy deszczowych, nadbrzeży wysp tropikalnych, savanny, klimatów monsunowych, do Himalaji...
Trudno więc na początku wiedzieć dla których z nich nam łatwiej jest stworzyć warunki a do których ma się trudności. Tak więc licz się z tym że kilku z tych zakupów stracisz... nie zniechęcaj się z tego powodu, tylko zanalizuj dlaczego i spróbuj jeszcze raz z tym samym rodzajem, albo wybierz inny gatunek... istnieją storczyki dla każdego!
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Ryszard410 Data » 09-02-2018, 12:34

Zapraszam koleżankę z Great Britain do zakładki Biblioteka. Są tam takie małe opracowanka opisujące doświadczenia naszego koleżanek i kolegów w zakresie uprawy różnych rodzajów/gatunków storczyków. Nie należy ich taktować jak recept na sukces, ale mogą być pewnym wsparciem, podpowiedzią "co i jak" by się udało. :D
Fotografia użytkownika
Ryszard410

Z nami od: 25-10-2010, 08:56
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: MarsG Data » 13-02-2018, 10:38

Też to tak widzę. Wiem jakie mam warunki tutaj; temperatury, światło, etc. i jakie mogę im zapewnić, zatem teraz muszę tak dobrać storczyki aby ta nowa przygoda zakończyła się sukcesem... I nie podaję się tak łatwo... :D I jak to napisałaś; "istnieje storczyk dla każdego!"

P.s. Ryszard410 jeśli masz na myśli mnie, to zdecydowanie kolegą jestem... :D
MarsG

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych