logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Lato w Szwecji

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Lato w Szwecji

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 06-03-2018, 09:57

Co roku latem mam duży problem. Tak jak zimą są du wysokie mrozy, tak latem w ciągu około 2 miesięcy występują tak ogromne i suche upały, że nawet kaktusy mają duże problemy.

Co do długości dnia latem i potrzebie jego skrócenia by otrzymać co najmniej 8 godzin snu dla storczyków, już pisałam. Dużo większy problem to ten suchy upalny okres. Były takie dni że musiałam moczyć moje Vandy przez co najmniej pół godziny 3-4 dziennie. I pomimo to ciężko im było.

Z tego powodu trzymam kilka Vandatowatych w doniczkach... nie wszystkie jednak storczyki tej grupy to lubią. Tak więc postanowiłam w tym roku spróbować coś innego.

Wzięłam dzisiaj moją Ascocenda Princess Mikasa Blue i rozpoczęłam jej adaptację do pełnej kultury wodnej (Full Water Culture)... nie Semi Water Culture, i nie Hydroponikę, a właśnie całkowitą wodną hodowlę.

Jak ta moja księżniczka to polubi, to zastosuje tą metodę dla reszty Vandatowatych które dotąd mam wiszące z nagimi korzeniami.

To by mi naprawdę ułatwiło latem... więc trzymajcie kciuki...
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Lato w Szwecji

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 06-03-2018, 13:53

Dorra. Chociaż mieszkam w Polsce, ale ze względu na moje warunki blokowe rodem z początku lat 70-tych XX wieku:x latem, trudno mi zapewnić odpowiednią wilgotność i temp. dla większości storczyków. Mam jedną vandę i to botaniczną (v. javierii), uprawianą w doniczce, nawet z dużym powodzeniem, latem wystarczy ją na kilka godzin raz w tygodniu wstawić do wiaderka z wodą, podłoże nie wysycha nadmiernie. Otóż moje mieszkanie jest suche, usytuowane aż na 12 piętrze od strony zachodniej. Słońce tam długo świeci np. w czerwcu od 13-ej do 20-ej. Od marca w słoneczne dni trzeba już cieniować okna popołudniami. Latem w ruch idą - markiza na oknie balkonowym, rolety i żaluzje na pozostałych oknach, no i wentylatory w każdym pomieszczeniu, żeby domownicy mogli żyć i rośliny nie padły. W lipcu nieraz w pokojach temp. dochodzi do 30 st C :cry: Na szczęście w porach obfitszego deszczu wilgotność powietrza dochodzi momentami do 60%-70% przy wyłączonym nawilżaczu. Zimą niestety ze względu na CO tak się nie zdarza.
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 06-03-2018, 14:19

Czytając twoją odpowiedź Agnieszko, nie mogę się przestać zadziwiać zdolnością storczyków do dopasowania się do warunków w naszych mieszkaniach, tak różnych od naturalnych. Przecież nawet jak nam się uda trochę im pomóc naszą opieką, to różnica środowisk jest dramatyczna... a one nam nie tylko żyją, ale i rosną i kwitną! :D
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Agnieszka Dobek Data » 06-03-2018, 16:21

Dorra pisze:Czytając twoją odpowiedź Agnieszko, nie mogę się przestać zadziwiać zdolnością storczyków do dopasowania się do warunków w naszych mieszkaniach, tak różnych od naturalnych. Przecież nawet jak nam się uda trochę im pomóc naszą opieką, to różnica środowisk jest dramatyczna... a one nam nie tylko żyją, ale i rosną i kwitną! :D

Dorra, zgadzam się w 100% :D Świat storczyków jest taki bogaty, że każdy z nas może wybrać rodzaje/gatunki, które będą dobrze rosły i kwitły w warunkach, które możemy im zapewnić. U mnie żadne "chłodolubne" nie nadają się do uprawy, ale jest cała masa ciepłolubnych bardzo chętnych do współpracy z takich warunkach jakie u mnie panują.
Agnieszka Dobek

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 07-03-2018, 11:15

Dla wyjaśnienia:

FWC (Full Water Culture) to nie to samo co SWC (Semi Water Culture) i nie to samo co hydroponika.

To 3 kompletnie różne od siebie metody.

Tu pomocne linki...

O różnicy między FWC i SWC znajdziesz tu:
https://docs.google.com/document/d/1jkB ... asic?pli=1

Jak przygotować rośliny do FWC znajdziesz tu:
http://hoalacanh.com/blog/2016/03/16/water-culture/
Dorra

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości