Na początku marca zakupiłem w Kauflandzie jakże pięknego storczyka. Nie zwróciłem jedynie uwagi na podłoże, które po powrocie do domu okazało się być jakiegoś rodzaju gąbką (?) (coś jak ta gąbka OASIS). Od razu pomyślałem żeby storczyka (Phalaenopsis) po prostu przesadzić, lecz w końcu stwierdziłem, że skoro dotychczas jakoś w 'tym' rósł to może nie jest mu aż tak źle
Dni mijały, a ja w międzyczasie poczytałem coś o zapylaniu i postanowiłem, że spróbuję. Udało się
Jednak po tym czasie odezwało się podłoże. I to zainfekowane. Z tymi perfidnymi skoczogonkami spotkałem się po raz kolejny i nie miałem zamiaru gościć kolonii tego badziewia w całym pokoju, więc użyłem głupiego (jak na to patrzę z perspektywy czasu), ale skutecznego sposobu pozbywania się nieproszonych żyjątek (lepiej nie pytajcie bo wstyd). Cóż, przy okazji zabiłem niestety kilka korzeni, ale robale (narazie) wyprowadziły się. Kilka dni później opadły niestety kwiaty i tyle było uciechy
I znów mijały dni, a ja poczytałem tym razem trochę o nasionkach i pakcie jaki muszą zawrzeć z grzybami żeby wykiełkowały. No i niestety storczyk trochę zmarniał. Gąbka zbyt długo zatrzymywała wodę i korzenie trochę podgniły. Ja bojąc się o roślinę stwierdziłem, że 3 torebki to dla niej aktualnie za dużo, toteż ograniczyłem ją do jednej. Przesuszyłem go trochę, a jego stan jakby się polepszył i przez jeden dzień miał dosyć sztywne liście.
Wreszcie zdecydowałem, że należy go przesadzić. W moim przekonaniu utwierdziło mnie to, że przy namaczaniu (gdzieś tu na forum czytałem, że takie korzenie są bardziej elastyczne co sprzyja przesadzaniu) zauważyłem te małe białe szkodniki. I dzisiaj został wyjęty z gąbki i umieszczony w nowym podłożu (torf wysoki, keramzyt i kora sosnowa), usunąłem oczywiście martwe korzenie. Mam nadzieję, że mu się trochę polepszy. Dorzuciłem mu trochę odżywki, ale nie jestem pewny czy po przesadzaniu się powinno to robić.
Zamówiłem mikoryzę dla testu, może uda mi się coś wysiać wokół rośliny choć sam w to wątpie.
Pytania:
1. Czy ktoś wie jaki dokładnie typ grzyba potrzebują nasionka?
2. Czy podłoże jest w miarę dobre dla tego gatunku?