logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Powrót

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Powrót

Nieprzeczytany post Autor: Marcel03 Data » 27-05-2018, 14:14

Wracam z o wiele większą wiedzą.

Niestety, nie zauważyłem gnijącego trzonu i po przesadzeniu zorientowałem się dopiero jakieś 2 tygodnie później. Potrzebowałem szybkiej pomocy i dołączyłem do grupy na Facebooku. Udzielono mi porad, roślinę chyba uratowałem, ale aktualnie jest w trakcie reanimacji. Testy mikoryzy prowadzę w tej właśnie grupie. Zamierzam też spróbować wysiać storczyki. Grupa nie została wybrana przeze mnie przypadkowo. Jest w niej wiele osób, posiadających szeroką wiedzę w tych tematach, a atmosfera jest przyjemna :)

Nie traktujcie tego jako reklamę, naprawdę można dowiedzieć się wiele interesujących rzeczy. Szczególnie liczę na Dorrę, bo to Ona posiada wiele cennej wiedzy :D
Nie mogę dodać zdjęć bo plik jest zbyt duży?

https://www.facebook.com/groups/1550663841662854/
Administrator Grupy "Storczyki Na Parapecie"
Marcel03

Z nami od: 23-03-2018, 20:52
  • Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Powrót

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 27-05-2018, 14:46

Oj.... dziękuję za zaufanie... sprawdzę tą stronę... ale ja wierna jednak będę do tego forum :D

Boję się trochę brać udział w mniej prywatnych grupach Facebooku ze względu na niedobór w moim polskim języku.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 28-05-2018, 07:32

Marcel... podałeś linka do prawidłowej grupy? Bo jak na razie to nie jestem zbyt zadowolona z tgo co tam się piszą ;) 8-)
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marcel03 Data » 28-05-2018, 14:31

Grupa jest dobra. Piszę, że jest tam kilka doświadczonych osób i chciałem Ciebie także prosić o pomoc w tym miejscu :)
Marcel03

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 28-05-2018, 14:52

:)
Jeszcze raz dziękuję za zaufanie. Napisałam tam dzisiaj kilka odpowiedzi... dla testu... zobaczymy...
Ja lubię jednak bardzo to nasze forum :D
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 28-05-2018, 15:51

Marcel... taką nieprzyjemną odpowiedź otrzymałam... z jakiej winy? Bo prosiłam by nie szukali "dziur" u dziewczyny która wyświetliła zdjęcie z pięknym kwiatostanen....
Nie podważyłam ani jednym słowem ich autorytetu, nie byłam ani w najmniejszy sposób niegrzeczna... jedyne co napisałam to fakt by pogratulować jednej dziewczynie jej sukcesu nie szukając wad tego storczyka na zdjęciu.

...że kwiat jest całkowicie zdrowy, a nie gratulować kwitnienia, bez możliwości oceny zdrowia całego storczyka, czyli przede wszystkim stanu korzeni. Jesteś na grupie nowa i lepiej będzie, jeśli zapoznasz się najpierw z zasadami naszej grupy. Oczywiście o tyle, o ile masz zamiar uczestniczyć w życiu naszej grupy. Nikt tu nie będzie tracił czasu na bezsensowne dyskusje.
...
Dziewczyny poświęcają swój prywatny czas, by doradzać i pomagać jak najlepiej potrafią. Co jakiś czas pojawia się na grupie ktoś, kto stara się podważyć ich kompetencję. Nikomu się to jeszcze nie udało, bo naprawdę bardzo trudno o kogoś, kto ma taką wiedzę i doświadczenie ze storczykami jak one.
Jeśli ktoś chce na siłę udowodnić swoje racje, które absolutnie kłócą się z tym, co nam tutaj wiadomo, to niech założy swoją grupę i tam doradza i dzieli się swoim doświadczeniem. Można też dołączyć do innych grup, których ostatnio namnożyło się jak grzybów po deszczu...
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marcel03 Data » 28-05-2018, 17:35

Żałuję tego co się stało...

No cóż, nie było mnie wtedy...

;C
Marcel03

• Strona WWW
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 28-05-2018, 17:49

Ja też... bo mam chwilami dużo czasu i chętnie biorę udział w dyskusjach. Niestety nie mam codziennego kontaktu z językiem polskim już ponad 40 lat i zdaję sobie sprawę że mogę wyrazić się niezdarnie. Jednak przejrzałam moje wypowiedzi tam i nie znalazłam nic obrażającego, czy niegrzecznego.

To co spowodowało moją decyzję wyjścia z tej grupy, to słowa że ja niby podważam ich autorytety. To bzdura... bo NIE MA jednej wyłącznej metody hodowli storczyków. Wszystko co skutkuje sukcesami, jest prawidłową metodą według mnie.
Dorra

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj