Dzień Dobry. Witam wszystkich serdecznie na forum. Kupiłam w markecie budowlanym storczyka w przecenie, postawiłam go na parapecie obok innego storczyka który był okazem zdrowia. Kiedy obejrzalam storczyka z przeceny i naderwałam u dołu liść zauwazyłam prawdopodobnie samicę wełnowca. Tego storczyka od razu wyrzuciłam w panice. Martwię sie teraz ćzy ten zdrowy nie został zarażony, jest w fazie kwitnienia, ma 7 pąków, ale nie widzę na nim żadnych insektów, oprócz dziwnie wyglądajacych liści, pękających wzdłuż i takich dziwnych wyrytych ścieżek. Kupiłam dziś mopsilan ale nie wiem czy warto potraktować tym roślinę jeśli nie widzę zadnych insektów. Narazie przemyłam go szarym mydłem. Proszę o poradę. Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
Kup przez internet firmy Substral pałeczki doglebowe Tarcznik ultra pr i zastosuj w stężeniu o połowę niższym niż zaleca producent, dwa razy w odstępie miesięcznym. Tego biedaka uratowałabyś. Koniecznie wstaw zdjęcia posiadanego storczyka. Z opisu wynika że nie jest on okazem zdrowia. Jeśli jest osłabiony to mógł podłapać nowe wełnowce. Zależy czy liście się dotykały i jak długo razem stały. Marta
Dziękuję za odpowiedź. Wrzucam zdjęcia, pierwszy "okaz zdrowia" stroczyk kupiony w oryginalnej cenie, regularnie podlewany i nawożony. Drugi storczyk wyłowiłam z dna kosza idąc za Twoją podpowiedzią Nie stały blisko siebie i na pewno nie stykały się liścmi. Martwią mnie te brązowe kropeczki na środku liścia w przypadku tego pierwszego.
dziękuję za pocieszającą odpowiedz. i tak ich poczęstuję pałeczkami, dla spokoju sumienia. i chyba zrezygnuję z kupowania w przecenie jak minie moja obecna studniowa abstynencja od nabywania nowych
Gdy będiesz kupować storczyki z renomowanych, znanych i drogich firmach, to też musisz je sprawdzać. Niezwykle rzadko udało mi się kupić storczyka wolnego od szkodników. Marta
By pałeczki działały to podłoże powinno być cały czas wilgotne... storczyki ... większość... potrzebują przesychać między podlewaniami. Z doświadczenia wiem że efekt pałeczek jest prawie minimalny.
Pierwszy storczyk nie ma prawie korzeni w doniczce, zapewne zgniły. Napisz jak nawadniasz storczyka i jak często? Ciemne kropki na liściach to początki choroby grzybowej infekcja po urazach mechanicznych lub po ukłuciach szkodników.