logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Białe pulchne korzenie

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Białe pulchne korzenie

Nieprzeczytany post Autor: Lenka666 Data » 10-06-2019, 12:06

Witajcie,

Jestem tu nowa na tym watku, jakieś 3 miesiące temu dostałam pierwszego storczyka i pokochałam je, owy storczyk kwitnie cały czas jeszcze nie był w fazie spoczynku niepokoją mnie jego korzenie a mianowicie to że niektóre z nich są grubiutkie i białe przypominają wypasionego robaka reszta jest zielona a kilka jest właśnie białych. Zdjęcie jest zaraz po podlaniu
Takie korzenie to jest gnicie rośliny? Liście i kwiaty ma zdrowe i nie ma na nich nic niepokojącego
Załączniki
IMG_20190610_130217.jpg
Lenka666

Z nami od: 10-06-2019, 11:54
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Białe pulchne korzenie

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 10-06-2019, 13:35

Falki nie przechodzą fazy spoczynku. Te białe części korzenia to aktywne czubki wzrostu.
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Z nami od: 21-06-2018, 05:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Lenka666 Data » 10-06-2019, 20:41

R0bby pisze:Falki nie przechodzą fazy spoczynku. Te białe części korzenia to aktywne czubki wzrostu.

Ooo to super nie ma się czym martwić, tego wcześniej nie było więc się zdziwilam.
Mam w sumie jeszcze jedno pytanie odnośnie liści u 2 storczyków są one lśniące grube i takie zywozielone a u jednego są takie ciemniejsze cieńsze nie są lśniące choć nie mają przebarwień to przy tamtych 2 wygląda jakby czegoś mu brakowało albo jakby był taki marny. Myślicie że taka jego uroda czy rzeczywiście czegoś mu brakuje
Daje 2 zdjęcia dla porównania jedne te grube a drugie cienkie i jakby suche
Załączniki
IMG_20190610_180034.jpg
IMG_20190610_214024.jpg
Lenka666

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 11-06-2019, 05:11

Ten liść na samym dole faktycznie wygląda na odwodniony. Ale jeśli storczyk ma prawidłowe warunki to nadrobi. Tylko nie przesadź z podlewaniem bo to szybko przynosi odwrotny efekt.

Na samej górze działu jest artykuł o hodowli falków.
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Z nami od: 21-06-2018, 05:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Lenka666 Data » 11-06-2019, 08:32

R0bby pisze:Ten liść na samym dole faktycznie wygląda na odwodniony. Ale jeśli storczyk ma prawidłowe warunki to nadrobi. Tylko nie przesadź z podlewaniem bo to szybko przynosi odwrotny efekt.

Na samej górze działu jest artykuł o hodowli falków.

Już czytalam, fajny artykuł dużo wyjaśnia.
I z niego wychodzi że mój storczyk ma za jasno choć jest na północno-wschodnim oknie gdzie słońce operuje do godz 8.00 rano a potem jest polcien, na to wygląda że nawet tak poranne słońce niekorzystnie działa.
Co do podlewania to podlewam jak nie wszystkie korzenie stają się srebrzyste czyli wychodzi raz na 5 dni wydaje mi się że to spoko po 3 dniach to połowa jest zielona więc podlać to raczej za często by było
Lenka666

Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu
  • Powiadom znajomych
  • Drukuj