logo forum

Storczykowe "Gadu-Gadu" - rozmawiamy o storczykach

Strona główna forum | Biblioteka | Szukaj | Problemy techniczne | Zarejestruj się | Zaloguj się | Strona główna Strona główna Storczyki.pl
Storczykowe "Gadu-Gadu" | Prezentujemy kwitnienia | Gatunki botaniczne
Cattleya i pokrewne | Cataseta i pokrewne | Dendrobium - gatunki i hybrydy | Powiększamy kolekcje

Przejdź do zawartości

Powrót do listy wiadomości

Tytuł: Catleya - czerwonawy kolor liści

Umieść nową wiadomość
Pokaż pierwszy nieprzeczytany post
  • Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Catleya - czerwonawy kolor liści

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 18-06-2019, 10:12

DSCF7056-1.jpg
DSCF7055-1.jpg
DSCF7054-1.jpg

Witam,
Niepokoi mnie kolor liści katlei. Katleja marketowa,czyli NN. Aktualnie trzymam ją na zewnątrz, na skraju świerka, wystawioną na bezpośrednie poranne słońce. Potem w cieniu. Na pierwszym zdjęciu widać lekkie przysuszenie z powodu zaniedbań na przedwiośniu. Z powodu dopiero odbudowujących się korzenie nawożę bardzo skromnie.

Wg. opisów kolor liści powinien być oliwkowy, a taki ciemny świadczy o zbyt małym poziomie oświetlenia. Tymczasem wydaje mi się, że światła ma co najmniej w górnym akceptowalnym poziome i raczej rozważam przesunięcie w bardziej ocienione miejsce.

Coś poradzicie?
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Z nami od: 21-06-2018, 05:53
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Tytuł: Re: Catleya - czerwonawy kolor liści

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 18-06-2019, 19:14

Ten czerwonawy kolor liści spod spodu i plamki na wierzchu świadczą o bezpośrednim działaniu słońca co jak widać jej nie odpowiada. Wystarczy nawet krótki okres i są takie skutki. Z katlejami w tym temacie trzeba podchodzić indywidualnie, są takie, które tolerują bezpośrednie słońce (np. catt. eldorado, którą mam od niedawna i eksperymentuję) i takie które tego nie znoszą.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Z nami od: 26-11-2010, 10:05
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 19-06-2019, 04:44

Tak mi się wydawało, że słońca za dużo. Tyle, że spotkałem opisy, gdzie pisali na odwrót. Tzn, że ciemne zielone liście świadczą o zbyt słabym naświetlaniu i zgłupiałem.

Przesunę w głąb korony. Dzięki :)
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 19-06-2019, 16:49

Tak faktycznie jest, jeżeli liście powinny być jasno lub średnio zielone, a są ciemno zielone to ewidentnie świadczy o deficycie oświetlenia, pytanie jakiego - czy w półcieniu, czy w bezpośrednim słońcu. Generalnie należ unikać wystawiania storczyków na bezpośrednie działanie słońca, tym bardziej przy szybie okiennej.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 19-06-2019, 21:44

R0bby pisze:Niepokoi mnie kolor liści katlei.

Widoczne na zdjęciu plamki i czerwonawe zabarwienie liści mojego niepokoju nie wzbudzają, ponieważ niektóre gatunki 'tak mają', np. widoczny na moim zdjęciu nowy przyrost Cattleya alaorii
liscie_1.jpg
liscie_1.jpg (117.18 KiB) Przeglądane 7184 razy
Zzielenieje, gdy dojrzeje. ;)

Innym przykładem jest C. labiata, która ma dość intensywnie czerwonawe zabarwienie liści i pochewki kwiatowej, pomimo tego, że ma identyczne warunki temperaturowo- oświetleniowe, jak pozostałe 'katlejaste' widoczne na zdjęciu
liscie_2.jpg
liscie_2.jpg (129.81 KiB) Przeglądane 7184 razy

To samo dotyczy widocznego po lewej nowego przyrostu C. lueddemanniana
liscie_3.jpg
liscie_3.jpg (124.36 KiB) Przeglądane 7184 razy

Nasłonecznienie, które otrzymuje jest odpowiednie, ale nie dla stojącej na pierwszym planie C. skinneri, której poparzyło liście.
To ewentualnie mogłoby budzić niepokój. Z praktyki jednak mogę powiedzieć, że poza walorami estetycznymi nie zauważyłam u rośliny innych negatywnych skutków.

W mojej opinii, widok liści storczyków Autora nie powinien budzić niepokoju w przeciwieństwie do sposobu uprawy roślin. :ugeek:
Cattleya i pokrewne to epifity, dlatego zakopywanie w podłożu doniczek nie wydaje mi się dobrym pomysłem. Pomijam nieproszonych gości. Korzenie muszą mieć zapewniony przepływ powietrza i dobry drenaż. :!:
Pierwsza mocniejsza ulewa i nawet nieznaczne ochłodzenie będą zabójcze dla korzeni...
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 20-06-2019, 07:02

To teraz to już mam totalnie namieszane z kolorem liści ;)

Co do zakopywania doniczek w ziemi wyjaśniam. Doniczki są zakopane w igliwiu. Inaczej się przewracają na wietrze. Większość ma nacięte otwory wentylacyjne. A z nieproszonych gości kręcą się tylko stonogi murowe i kowale bezskrzydłe. Roślinom nie szkodzą, a pozbyć się ich łatwo przez dłuższe zanurzenie doniczek w wodzie.
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 20-06-2019, 09:09

R0bby pisze:To teraz to już mam totalnie namieszane z kolorem liści ;)

To tak jak w życiu, nie można uogólniać i najlepiej podchodzić do wszystkiego indywidualnie :D
Nie wiadomo jakich przodków ma Pana hybryda, więc póki nie ma przegrzanych liści, nie ma powodów do paniki. Takie jest moje zdanie.

Odnośnie do igliwia, według mnie ono też jest 'za szczelne'. Wszak wykorzystywane bywa do ściółkowania rabat, aby nie zarastały chwastami. No, ale może się mylę. Storczyki mają ogromną zdolność aklimatyzowania się do różnych warunków, więc może i te zaakceptują. Naśladować na pewno nie będę. ;)

I na koniec taka mała, luźna dygresja z obserwacji, katleje bardzo długo nie pokazują, że mają nieodpowiednie warunki uprawy (światło, woda, nawozy, temperatura, podłoże). Ba, nawet kwitną!
Ale jak już osiągną granice swoich możliwości, potrzeba naprawdę dużo starań i czasu, aby to naprawić, o ile to będzie możliwe.
Nie mówię o tym konkretnym przykładzie, ale tak ogólnie ;)

Powodzenia.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 20-06-2019, 10:39

Robert... nie chcę uogólniać, ale do tej pory nie miałam problemu z interpretacją koloru liści... bo jak za dużo swiatła to ten ciemny kolor jest w kierunku tonu czerwonego, bordowego, brązowego. Jak za mało oświetlenia to ten ciemny zielony kolor jest jakby bardziej "zimny"... bez tego czerwonawego zabarwienia.
Dorra

Z nami od: 06-09-2016, 10:35
Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 20-06-2019, 12:38

DSCF7061-1.jpg
DSCF7059-1.jpg
Dorra, standardowy facet rozróżnia 3 kolory niezbędne w ruchu samochodowym, a Ty mi tu takie niuanse ;) Ubiegłego lata też trzymałem tą katleje na zewnątrz, w innym miejscu i nie miała takich czerwonawych przebarwień.

Wziąłem sobie do serca rady. Faktycznie te katleje, ze względu na tendencję do wywracania się, musiałem wkopywać po krawędź doniczki. Zawiesiłem pod gałęziami. Mam nadzieję, że im będzie lepiej. Prawie epifity ;)
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 20-06-2019, 13:40

better :mrgreen:

Na pewno docenią zmianę :D
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Rysio Data » 21-06-2019, 08:42

R0bby pisze:Dorra, standardowy facet rozróżnia 3 kolory niezbędne w ruchu samochodowym

He,he,he :lol: no to czuję się uprzywilejowanym przez Naturę facetem bo czasem dostrzegam na nieboskłonie tĘcZę. :P
Rysio

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 21-06-2019, 10:55

Rysio pisze:
R0bby pisze:Dorra, standardowy facet rozróżnia 3 kolory niezbędne w ruchu samochodowym

He,he,he :lol: no to czuję się uprzywilejowanym przez Naturę facetem bo czasem dostrzegam na nieboskłonie tĘcZę. :P

Uważaj, bo to ostatnimi czasy, ideologicznie podejrzana przypadłość ;)
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 24-06-2019, 07:03

Jak często, przy takiej pogodzie jak teraz, powinienem nawadniać takie wiszące doniczki z katlejami? Spryskuje obwicie, aż z doniczek zacznie kapać. Tylko się zastanawiam - co dzień? W doniczkach jako podłoże kora sosnowa o średniej granulacji + trochę liści bukowych. Na wagę trudno się zorientować, bo doniczki cały czas wydają się lekkie.
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 24-06-2019, 13:45

Ja przelewam jak podłoże się przesuszy... zależy co mam w doniczce i od temperatury. Czyli czasem będzie codziennie jak upał... czasem kilka dni...
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Krzysztof Gozdek Data » 24-06-2019, 20:26

Trzeba zwracać szczególną uwagę na korzenie, aby nie wysychały, a podłoże to druga pochodna tego tematu. Oczywiście jak wilgotne jest podłoże to korzenie nie wyschną. Teraz w okresie intensywnego wzrostu zapotrzebowanie na wodę cattlei jest większe, gorzej w okresie spoczynku.
Pozdrawiam, Krzysztof
Fotografia użytkownika
Krzysztof Gozdek
Kreator

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 27-06-2019, 08:27

R0bby pisze:Ubiegłego lata też trzymałem tą katleje na zewnątrz, w innym miejscu i nie miała takich czerwonawych przebarwień.

Czy po uprawie w tamtym miejscu kwitła na nowym przyroście? Jeżeli tak, to zmiana miejsca nie była potrzebna. Jeżeli nie, to najwidoczniej miała za mało światła i teraz rodzi się szansa ;)

Odnośnie do podlewania najlepiej trzymać się zasady, jak jest dużo światła, ciepło i przewiewnie wokół korzeni, a storczyki rosną, to potrzebują więcej wilgoci; im krótszy dzień i chłodniej - tym mniej 8-)
Pomimo tego, że w miesiącach letnich trzymam storczyki w szklarni (metoda 'epifityczna' nie sprawdziła się u mnie ;) ), przy takiej upalnej, wietrznej i suchej pogodzie podlewam je codziennie. Przeważnie jest to 'poranna rosa' - możliwie rano spryskuję liście od spodu i wierzchnią warstwę podłoża, a jak jest wyjątkowo upalnie to robię im 'zenitalny deszcz', czyli około południa podlewam obficie całe rośliny do przelania podłoża. Ważne, aby woda miała temperaturę otoczenia, a po podlaniu podłoże było wilgotne, ale nie zalane!
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: R0bby Data » 28-06-2019, 09:10

DSCF7084-1.jpg
DSCF7089-1.jpg
W tamtym roku katleja nie kwitła, chociaż wykształcona psb (to ta na pierwszym planie) wydaje się duża i dojrzała.

Wydaje mi się, że zaczerwienie liści się zmniejszyło. Utrzymuje się tylko na części liści obróconej w kierunku słońca. W tej chwili bezpośrednie słońce pada na katlejke bardzo krótko, ok 6-8 rano. Niestety poprzednio nie zrobiłem dobrego zdjęcia spodu liści, żeby można było porównać.

Trudno mi pozbyć się wrażenia, że takie spryskanie wodą nie jest wystarczające i podłoże po godzinie jest ponownie suche.
Pozdrawiam,
Robert
R0bby

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Dorra Data » 28-06-2019, 14:58

Psb może i wykształcone ale tam brak poszewki w środku... a bez poszewki, kwiatów nie będzie. Tak się czasem zdaża że poszewki brak w nowych psb... nawet u wieloletnich, dorosłych Cattleyi.
Dorra

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 28-06-2019, 16:02

Kolejny mit o tym, że 'katlejaste' kwitną tylko z pochewek kwiatowych ;)
Mam w kolekcji kilka storczyków z tej grupy, które wytwarzają pędy kwiatowe bez pochewek. W tym roku nawet C. purpurata zaskoczyła mnie kwitnieniem bez pochewki, co nigdy dotąt jej się nie zdarzało.
Kwitnienie inicjują optymalne warunki uprawy.
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Gość Data » 28-06-2019, 16:14

PS
Nie mogę edytować wiadomości więc tu dopiszę, że storczyki z marketów i to niezależnie od rodzaju, czasami potrzebują dłuższego okresu aklimatyzacji i powrotu do normalnych (bez dopalaczy ;) ) warunków uprawy.
Jedna z moich hybryd, katlej kupiona jako roślina kompaktowa zakwitła dopiero w trzecim roku uprawy i teraz kwitnie regularnie. Jedyny niuans, to aktualnie psb są 2x wyższe niż w momencie zakupu, ale kwiaty zachowały swoją wielkość ;)
Gość

Na górę       Na dół

• Odpowiedz z cytatem

Nieprzeczytany post Autor: Marta Data » 04-07-2019, 18:15

Moja Cattleya Quinquecolor x schilleriana sanderiana ma prawie buraczkowy kolor młodych liści, a nawet korzeni. Woda po kąpieli bryły korzeniowej ma kolor mocno rozcieńczonego soku z buraków! :shock: Takie dziwy. Kwiaty prezentowałam tutaj. Marta
Fotografia użytkownika
Marta
Kreator

Z nami od: 13-01-2011, 21:10
Na górę       Na dół

Poprzedni wątek     |     Następny wątek
Umieść nową wiadomość
Dodaj komentarz do wiadomości

Powrót do Storczykowe "Gadu-Gadu"

• ‹ Powrót do poprzedniej strony
  • Zespół administracyjny •
  • Zmień rozmiar tekstu