Pewnie wiele z was ma problemy ze znalezieniem miejsca na nowe storczyki i próbuje gdzieś upchnąć nowe nabytki. W tym wątku możemy pisać jakie rozwiązania stosujemy, by powiększyć ilość miejsca.
Mogę napisać parę sposobów, które stosuję u siebie:
- wieszaki na Vandy w oknie: Vanda nie musi wcale stać w wazonie, jeśli nie mamy miejsca, możemy ją powiesić w oknie. Jeśli Vanda ma druty, to wystarczy, że umiescimy haczyk w oknie i powiesimy Vandę, jeśli nie ma drutów, musimy je dorobić. Do zamocowania drutów jest ten koszyczek, który często ma Vanda na korzeniach.
- rózne stoliki itp.: storczyki możemy trzymać na róznych stolikach, najlepiej w pobliżu okien
- kwietniki itp.: na kwietniku można ustawić dużo storczyków.
- drewniana półka w oknie: taką półkę wykonuje się z desek, przyczepia się do niej łańcuchy i na haczykach wiesza w oknie. Wejdzie do niej od kilku do kilkunastu storczyków, zalezy od wielkości półki.
Poniżej wstawiam rysunek półki, niestety jego zdjęcie wyszło niewyraźnie. Na rysunku jest półka z barierkami, ale ja mam bez. Mieści się na niej kilkanaście Phal. Miałam gdzieś zdjęcie półki, ale nie za ładne jest.