Witajcie mam pytanie odnośnie storczyka ,mam go od ponad roku przestał kwitnąć i do tego czasu nie kwitnie, rosną tylko nowe liście i pojawił się jakiś czas temu keik ,który ma trzy liście i rośnie czwarty jak go pobudzić do kwietnia ?używam pałeczek do nawożenia
Proszę umieszczać wątki dotyczące problemów z uprawą storczyków w zakładce "Stoczykowe "Gadu-Gadu" ponieważ w "Rozmowach towarzyskich" piszemy o wszystkim co nie jest w sensie sticte związane z uprawą tych roślin. Poza tym jak widać od pewnego czasy "rozmowy.... " zamarły , ich czas minął, a szkoda. Nawet powiedziałbym BARDZO SZKODA Ponad to gdy wejdziesz w zakładkę "Gadu-Gadu" to zobaczysz prawie na samym początku listy wątków wpis Karola namawijającego do przeczytania tematu dotyczącego kłopotów z uprawą Phalaenosis . Ja też namawiam, poczytaj KONIECZNIE.
Phalaenopsis kwitnie z reguły raz w roku, więc potrzeba 364 dni cierpliwości do następnego kwitnienia. To w przypadku gdy opiekujesz się storczykiem poprawnie i jest on zdrowy. By to ocenić, zdjęcie by ułatwiło...
Ta mała ilość liści świadczy że storczyk nie jest najsilniejszy... a te małe keiki może alarmuje o złym stanie korzeni? W tym stanie nie zakwitnie conajmniej przez 2 lata... Jeśli możesz zrób zdjęcie korzenie widocznych przez ściankę doniczki, nie wyjmując storczyka z doniczki. I proszę o lepsze przybliżenie...
Korzeni nie widać jest ich kilka i nie są Byt zdrowe a nie wiem jak doprowadzić je do normalności nie podlewam go często bo widzę że ma jakby przemoczone korzenie
Przede wszystkim wyjmij storczyka z tego szczelnego szklanego pojemnika i wypłucz pod kranem i letnią wodą wszystkie resztki podłoża. PokaŻ wtedy zdjęcie... zobaczymy ile tam zostalo żywych korzeni.
Potem trzeba przesadzacć... najlepiej w plastikowa doniczkę w której trzeba zrobić dziurki w ściankach. Korzenie storczyków nie tylko potrzebują ale muszą oddychać! Obawiam się że w tym szczelnym naczyniu w którym masz storczyka, korzenie się ukisiły. Z reguły da się reanimować storczyka bez korzeni dopóki trzon jest zdrowy... ale to długi i trudny proces...
Musisz wyczyszcić/wyskubać wszystkie resztki podłoża! WSZYSTKIE. Potem spryskaj korzenie wodą utenionią i jeśli coś martwego obcięłaś, zaplombuj węglem drzewnym.
Po czym wsadź doniczki z dziurkami z korą dobrej jakości... nie gotowe podłoże... poszukaj czystej kory.
Lub z gotowego podłoża wybierz tylko korę. Ostatnio jakość kupnych podłoży bardzo się obniżyła. Nie zapomnij o drenażu = wygotowany keramzyt. Phalaenopsis stracił korzenie przez te bzdurne osłonki. Marta