Regulamin umieszczania zdjęć na forum
W tym dziale forum mogą zostać umieszczone wyłącznie fotografie storczyków dobrej jakości oraz właściwie określone. Znaczy to, że musi być podana nie tylko nazwa rodzaju ale i gatunku, a w przypadku hybryd - nazwa odmiany. Przy czym nie mogą to być nazwy jakichś podobnych storczyków, których zdjęcia znaleziono np. gdzieś w internecie. Inaczej mówiąc, nazwa nie może nastręczać żadnych wątpliwości. Najlepiej jeżeli storczyk posiadał etykietę z pełna nazwą w chwili zakupu.
Wandy jak wiadomo nie chcą trzymać korzeni w doniczce. Uprawa w warunkach domowych to wyzwanie. A doprowadzenie do kwitnienia to kolejna sztuka. Gratulacje.
Panie Janie... przyznam panu rację co do nieodpowiedności uprawy w wazonach. Ja jednak od ponad 10 lat uprawiam Vandy bez kory z nagimi korzeniami w olbrzymich donicach w których wywiercone są 4 cm średnicy dziury. Dzięki temu i zamontowanym wiatraczkom, zapewniam Vandom dużą cyrkulację powietrza wśród korzeni. Nie mając szklarni wiszące luźno korzenie, miałyby za sucho w moich oknach... wiem bo próbowałam. Vanda Omar Padron to dość nowy nabytek... zamieszczam więc zdjęcie V. Jairak Brown która od 6 lat co roku kwitnie i Vandę Mandarin co mi już kilka lat z rzędu kwitnie 2 razy w roku.
F899338C-EF87-4889-8863-99F3CDFBC242.jpeg (97.24 KiB) Przeglądane 10531 razy
61C4CC70-9E03-4F49-8B58-1C9E91726F44.jpeg (79.41 KiB) Przeglądane 10531 razy
65EFC7C7-B522-454D-A16B-18D947514EBB.jpeg (132.91 KiB) Przeglądane 10531 razy
Dorra pisze: Ja jednak od ponad 10 lat uprawiam Vandy bez kory z nagimi korzeniami w olbrzymich donicach, w których wywiercone są 4 cm średnicy dziury.
Ja podziwiam Twoje olbrzymie oddanie uprawie storczyków. Poważnie.
Wiem że mało się tu udzielam... ale w storczykowym świecie jestem po uszy. Opracowałam ponad 100 postów i artykułów o różnych aspektach uprawy... niestety z myślą i ryzykiem reakcji, wstrzymałam się je tu wstawić.