Gość pisze:To wysoko postawił Pan poprzeczkę w prezentacjach kwitnień:D
Jan Ciepłucha pisze:Ale jeżeli chodzi o jakość zdjęć, to są one dalekie od doskonałości, choćby w porównaniu do fotografii Grażyny Simińskiej, która prezentuje swoje osiągnięcia na "konkurencyjnej" witrynie Dziedzica.
Jan Ciepłucha pisze:A i na parapetach można mieć niezłe osiągnięcia. Nie raz były tu prezentowane budzące zachwyt zdjęcia kwitnących roślin, uprawianych właśnie w takich warunkach.
Gość pisze:Jestem przekonana, że przy odrobinie zaangażowania z powodzeniem może Pan konkurować z Grażyną. Potrzeba tylko jakiegoś przyjaznego programu graficznego, trochę cierpliwości i wolnego czasu, dobrego oświetlenia (lampa, żarówka mogą być, ale nic nie zastąpi światła dziennego), jakieś neutralne tło (chociaż w warunkach szklarni też można uzyskać świetne efekty), statyw oraz wykorzystanie możliwości aparatu fotograficznego i to wszystko![]()
Jan Ciepłucha pisze:Tych warunków potrzebnych do osiągnięcia dobrych zdjęć które Pani wymieniła naliczyłem 7. Pewnie że są do spełnienia. Tyle że u mnie najtrudniej jest z cierpliwością, a i z zaangażowaniem też nie najlepiej.
Zdjęcia wykonuję w automacie, a tym sposobem trudno uzyskać dobrą jakość.
Na 10 fotografii czasem jedna, czasem dwie są jako takie.
A do dobrego zdjęcia makro, zdaje się potrzebna jest lustrzanka, a takiej nie mam.
Gość pisze:Pan Jan w grzeczny sposób chciał dać do zrozumienia, że jego ambicją nie są zdjęcia lecz rośliny. Są takie osoby które nie mają czasu na to, żeby przez 3 godziny szukać właściwej ekspozycji.
Gość pisze: aluzję pojęłam i jako nieproszony gość zapewniam, że nie będę już robiła tłoku w Państwa dyskusjach.
Żegnam
Gościu pisze:Właśnie przez takie osoby jak administrator tego forum, padł ruch storczykowy w Polsce.
Powrót do Prezentujemy kwitnienia