Dzien Dobry, czy ta Vanda ma grzyba? czy wystarczy ja czyms opryskac czy moze sprobowac zareklamowac zakup w supermarkecie? Czy ktos moze wie jaki to dokladnie gatunek?Prawie wszystkie liscie sa pekniete na koncach, ale najbardziej nurtuja mnie te plamy na lisciach. Dziekuje i pozdrawiam. Monika
Dzięki Marto za zaufanie ❤️ Kilka jest dzisiaj kilkadziesiąt
Patrzę na te zdjęcia i widzę kilka problemów. Chciałabym zobaczyć zdjęcie całej Vandy z obu stron... i zdjęcie w przybliżeniu i dobrym oświetleniu tego co zahaczyłam poniżej...
Zdjęcia korzeni nie oddają kondycji rośliny. Żle wygląda trzon rośliny poniżej liści. 1.Możliwie że był spryskiwany wodą i u nasady liści zgromadziła się woda która nie obeschła w efekcie czego mogło dojść do zgnilizy trzonu. W takim przypadku roślina jest nie do uratowania dla laika.
@Dorra - Twoje zdanie? Bo jak jest jak piszę to tygodnie tej wspaniałej Wandy są policzone.
To super że zgodzili się na wymianę. Bo byłoby to dość trudne przyprowadzić ją do dobrej kondycji. Nie jestem aż tak pesymistyczna jak Grzegorz, ale zgadzam się że było tam kilka powodów do obaw. Dla dyskusji umieszczam poniższe zdjęcia... te kręgi na korzeniach to najprawdopodobniej ślady po ataku wcionarstków. Te wysuszone tkanki na trzonie mogłyby świadczyć o początkach fuzariozy co jest nieuleczalne. Innymi słowami... dobrze że wymienili...
Załączniki
D893F1A1-99EF-46B6-871D-E9F2690F7F8F.jpeg (88.65 KiB) Przeglądane 4780 razy
93E9F6F7-87CE-4A2B-8ACC-EDC0BE55B7F2.jpeg (73.79 KiB) Przeglądane 4780 razy
dziekuję Dorro za odpowiedz, byłam ostatnio w tym supermarkecie i te wszystkie vandy ktore tam wisialy po prostu zmarnialy i wygladaly tragicznie/praktycznie do wyrzucenia. Sprzedawcy w budowlanych supermarketach nie dbają.