Anna pisze:Dwie z moich Vand mają brzydkie korzenie. Osad na nich przypomina pleśń. Przy podlewaniu robią się zielone, ale ten osad mnie niepokoi.
Myślę, że ten osad jest z nieodpowiedniej wody. I to jest główny problem, bo wysychająca woda powoduje osadzanie się kamienia na korzeniach. A on jest niszczącym elementem dla korzeni. Kolor korzeni jest niepokojący. Proszę jeden korzeń złamać lub przeciąć. Korzeń zdrowy jest elastyczny. Ugina się. Nie daje się łatwo złamać. Jeżeli przetniesz, a miejsce ucięcia jest też brązowe, to korzenie niestety są w całości martwe.Takie martwe korzenie nie przewodzą wody.
Podlewane są zawsze wodą demineralizowaną. Już robiłam manewr z przecięciem korzenia i jest w środku zielony. Brązowa jest osłonka /welamen?/. Po namoczeniu gdy osłonka jest mokra widać, że w środku są zielone Dlatego właśnie nie wiem co jest nie tak i jak temu zapobiegać
........"Obcinamy wszystkie martwe, zgniłe, brązowe, gąbczaste lub puste w środku korzenie. Zdrowe korzenie są białe lub jasnobeżowe i jędrne w dotyku. " ze strony: http://www.orchidarium.pl/rodzaje/html/Vanda.html Nic więcej nie potrafię dodać.
Znalazłam jeszcze taki opis uprawy: 1. Wlöz Vande w szklany wazon. Dla duzej Vandy wez duzy wazon dla malej maly. Korzonki moga wisiec w powietrzu albo moga dotykac dna. 2. Kap ja ( czyli zanurzaj w wodzie ) 2 razy w tygodniu ( przy duzych upalach 3 razy w tygodniu ). Zanurz ja tak aby korzonki pod woda byly. Zostaw ja zanurzona na kilka godzin, aby korzonki sie wystarczajaco napily. Do kapieli mozesz uzywac normalna wode albo deszczöwke. Uwaga ! Nie zanurzaj jej za wysoko! Pozostale resztki wody w srodku lisci moga być nie korzystne! 3. Do wody dodaj raz, dwa razy w miesiacu odzywke do storczyköw w normalnej dawce. 4. Vande mozesz ale nie musisz dodatkowo spryskiwac- codziennie albo co 2 dzien. Do wieczora powinny korzonki być czesciowo obeschniete. Uwaga ! Przy spryskiwaniu uwazaj aby woda nie dostala sie do serca rosliny. Przy trzech razach moze sie jej nic nie stanie, ale przy czwartym moze zaczac gnic i bedzie na wszystko już zapözno. 5. Po kapieli wylewaj wode z wazonu w ten sposöb: jedna reka trzymaj Vande a druga wazon. Jezeli na dnie wazonu troszeczke woda zostanie to nie jest tragedia. Uwaga ! Nie wyjmuj Vandy z wazonu jeśli nie musisz! Nie dotykaj korzeni jeśli nie musisz.! W naszej skörze jest wiele soli i to moze zahamowac wzrost korzenia. 6. Postaw Vande na miejsce gdzie najwiecej swiatla jest. Kapanie jej jest bardzo wazne ale wystarczajacy doplyw swiatla jest najwazniejszy. Pamietaj ! Bez swiatla nie ma kwiatu !!!! 7. Vanda moze stac na sloncu, ale musisz być bardzo czujny. Za duzo swiatla przez wazon moze ja spalic. Unikaj slonca w poludnie. Latem mozesz ja uprawiac na dworze. 8. Jezeli twoja Vanda bedzie miala duzo korzeni mozesz ale nie musisz je obciac pozostawiajac dwa albo trzy korzenie od göry. Odmladza to rosline i mobilizuje ja do rosniecia.
Anna pisze: wszystkie korzenie mają zielone końce, ....:
Niestety nie wiem co im jest. Może ktoś Inny będzie wiedział. Może zastosować Biochikol020 PC. Biochikol jest przeciw: patogenom nalistnym i glebowym, bakteryjnym i wirusowym.Dzisiaj czytałam o stosowaniu go, przy kłopotach z malutkimi Vandami.